Безплатни AutoCAD уроци от българската практика. Избери тема и намери обясненията, илюстрациите и видео уроците в архива на CAD Тайни.
AutoCAD уроци
Дискусия от читателите (87)
Архив на съществуващите коментари. Нови коментари не се приемат.
AutoCAD уроци от българската практикаБезплатни AutoCAD уроци от българската практика. Избери тема и намери обясненията, илюстрациите и видео уроците в архива на CAD Тайни.
Архив на съществуващите коментари. Нови коментари не се приемат.
Благодаря предварително,
Екатерина Милчева
С командаta list.С команда ID се вадят координатите само за една точка
Както ви бях писал по емайл, подробното описание е тук
http://blog.tsukev.com/autocad-x-y-z-polilinia.html
@Диана
Благодаря за включването с ID. Това също може да е много полезно.
Смятам че този блог е на доста високо ниво за да задавате въпроси от рода на как да принтирам/плотирам в pdf, така че моля ви просто си разгледайте менюто plot, и си качете програмка тип pdf creator!
1. Инсталирате си Cute PDF -безплатна програмка
2. File -> Plot и се принтира към PDF
Интересно ми е, има ли опция да се сложи парола на чертеж в Auto CAD, както примерно има в Word.
Благодаря :)
Погледни тази тема: Парола на чертеж
Уникален казус. AutoCAD 8 не съществува. Не съм чувал и за "date view" режим.
Може ли по-подробно да обясните какъв е проблема и да проверите версията на AutoCAD?
Препоръката е да вкарате частта от чертежа в Layout. Много по-лесно се коментира с Annotative обекти, изход към PDF и т.н.
Налага ми се да направя една спецификация на тръбни трасета с дължини, диаметри и дебелини на тръбите, както и колената и съответно трипътниците към тях.( Колегите ги правят на Solid Works, но аз работя на Auto CAD) Моля, ако някой има представа за това да ми отговори.
Ето една идея:
http://blog.tsukev.com/autocad-specifikacia-linii.html
Redraw - най-бърза и некачествена. Опреснява само видео паметта.
Остават видими назъбени окръжности.
Regen - по-бавна, но по-качествена. Назъбеността изчезва. Целия дисплеен списък се от видимите обекти на екрана се преизчертава.
RegenAll - Най-бавна, но най-качествена. Назъбеността изчезва. Целия дисплеен списък се от всички обекти се преизчертава, като преди това се формира отново.
Истински разликата се вижда при големи чертежи.
@Николай Ангелов
ОТНОСНО: Подвеждаща информация за
Redraw > Regen > Regen All
1) Команда RedrawALL ?! няма в падащото меню VIew и това не е случайно!
2) Viewres не променлива, а команда.
3) Направете следния експеримент.
Начертайте окръжност с възможно най-малък радиус.
Той трябва да е само няколко пиксела,
може да е дори по-малък.
Zoom-ирайте силно с колелцето на мишката и веднага ще видите силно назъбена окръжност.
Ако изпъните Redraw (или RedrawALL от команден ред) желаната гладка окръжност не се появява!
Положението не се променя дори да промените силно стандартния брой
отсечки, с които се представя една окръжност в:
Tools -> Optoins -> Display -> Display reslolution -> 1000 или
Viewres >> 1000
Така, че меко казано има ОГРОМНА разлика в качеството на командите!
За да спасите положението View > Regen или View > Regen All.
4) А сега и вярния ход, който върви във изглед режим 2D WAREFRAME.
Вероятно сте в този режим в повечето време, но за всеки случай вижте в
View > Visual Styles > Visual Styles Manager...Available Visual Styles in Drawing.
Там най-горе си личи много ясно в кой режим и с какви настройки сме.
Направете променлива WHIPARC=1, а не както е по подразбиране WHIPARC=0.
Изпълнете експеримента по-горе (т.3) отново и ще видите разликата.
Всички окръжности излизат гладки, независимо от диаметъра им.
Вече може да не безпокоите за стойността в:
Tools -> Optoins -> Display -> Display reslolution -> ****
Просто сте в света на съвършенството. :)
P.S. Всичко това е пробвано на AutoCAD 2012.
Моля - идете в падащото меню VIEW в режим "AutoCAD Classic" и изберете командата от менюто Redraw гледайте какво е изписано на команден ред: Поставям го с copy-paste за да не ви натоварвам сайта с картинки...
Command: '_redrawall
важи за всички версии - това е точно от 2012 версия.
изпълнете командата Viewres и дайте стойност 20000 - това е нейната максимална стойност и проблема с кръгчетата няма да го има...
Сега отидете там където знаете:
Tools -> Optoins -> Display -> Display reslolution -> 1000 или
Viewres >> 1000
и на същото място вече ще пише 20000,
защото е едно и също... Променете сега на 19500 например
излезте от диалога и на команден ред отново изпълнете Viewres,
сега стойността й е 19500.
ОТНОСНО: Подвеждаща информация за
Redraw > Regen > Regen All
1) Команда Redraw ALL ?! няма в падащото меню VIew и това не е случайно...
2) Но има както е отбелязано в команден ред, което е така.
3) Не бива да се бърка гладкост на изчертаване с тип опресняване (какъвто бе
въпроса), т.е. дали се изчертава видео памет или се вика целия дисплеен лист.
4) Tools -> Optoins -> Display -> Display reslolution -> 1000/2000/20000 и т.н.
е грубо неефикасен при този режим (2D WAREFRAMЕ)
P.S. Всичко това е пробвано на AutoCAD 2012.
Сега направете следното: Изпълнете от падащото меню:
Tools->Customize->Interface
Ще се отвори екрана в който са написани макросите, които се изпълняват от менютата, бутоните в тоолбаровете, бутоните на мишката и т.н, когато ги избираме.
Сега гледайте горе в ляво (Customizations All Files):
Отворете секция Menus като натиснете плюсчето в ляво на нея
Отворете по същия начин секция View, където е описано падащото меню
Посочете с мишката Redraw и гледайте сега в десния екран Properties
Сега хубаво гледайте : Command name (ИМЕ /МАИМЕНОВАНИЕ на изписаната в падащото меню команда REDRAW) по-нататък Command display Name REDRAWALL (команда за показване в команден режим) и НАЙ-ВАЖНОТО:
Macro (макрос за изпълнение - точно това се изписва в командният ред, когато изберем от менюто съоптветната команда) -> '_redrawall
ЕТО ПОКАЗАХ ВИ КАК Е НАПИСАНО ПАДАЩОТО МЕНЮ VIEW, затова, когато изберете написаната команда в менюто REDRAW всъщност на команден ред се изпълнява REDRAWALL, Това го направиха защото вече няма смисъл да се ползва само REDRAW, а направо REDRAWALL за всички погледи, преди 20 г. в моята младост това траеше 5-6 минути, сега това трае 5-6 наносекунди, защото съвременните видеокаети са милиард пъти по-мощни...
Изобщо не бъркам това опресняване с броя елементарни линии с които се показва дадена крива ViewRES, тя не е в списъка на системните променливи, защото не е ЛОКАЛНА а ГЛОБАЛНА-тоест предпочитание за Всяка ACAD сесия, затова я няма в SETVAR (и още порече и по-програмен път (getvar "viewres"),НЯМА ДА Я ИМА и ще върне грешка, затова е организирана като КОМАНДА и изобщо няма общо с командата REDRAWALL...
НЕ БЪРКАЙ ТОВА С 2D WAREFRAME, защото там работят още три-четири такива променливи... Чао и ако и сега не си ме разбрал - моля пиши ми за да ти споделя екрана и да ти покажа това.
В момента все още се осъвършенствам на AutoCad и срещнах следното затруднение: Исках да си подредя бутоните на екрана, но когато реших да направя бутон със стрелка в долният десен ъгъл, който съдържа подбутони, които се отварят под него, не успях. Моля, ако някои има възможност само да ми подскаже точно как се прави тази настройка.
Благодаря!
как бих могъл да си създам собствени линии, с вграден текст -/например ф63, 2"/.
Поздрави
Ето тук е описано подробно: http://blog.tsukev.com/autocad-sobstven-tip-linia.html
Имам проблем с който не мога да се справя.Моля Ви да ми помогнете.
Искам да копирам и поставя един детайл ,но ми е невъзможно.
Сменям леяра/ като преди това огледах всичките му настройки-лампичка,снежинка и принтер/-и опита ми беше отново неуспешен.
Отворих чертежа с Auto-cad 2012- никаква разлика.
Каква настройка трябва да напрвая за да мога да си копирам и поставя елемента/мога само да го местя/
Благодаря Ви предварително.
инж.Анета Даскалова
Имам проблем с който не съм се сблъсквала до сега.Моля Ви за съвет и помощ.
Имам файл при който нито един елемент не може да бъде копиран и поставен.
Настройките на самия слой са нормални/снежинки,лампичка и принтер/,дори и нов слой да направя-ситуацията е същата.Каквото и ново да начертая в този файл ми реагира налогично-може да се мести ,но не маже да се копира и поставя. Отворих файла с по-висока версия-2012 и няма промяна.
Моля Ви, да ми дадете някакви насоки и съдействие.
инж.Анета Даскалова
Пробвай чрез export/import с някой друг по-стар формат или dxf формат.
искам да прибавям дани кам различни solid зада мога да си направя
после подбор
нещо не ми излизат всички въведини дани
имали последователност
исползвам VBS macros
@Николай Ангелов
Благодаря предварително!!!
Искам да Ви попитам, как да накарам AutoCAD автоматично да постави номерата на точките, които въвеждам от таблица на Excel.
Предварително благодаря!
Намери безплатни autolisp програмки от Google.
Много Ви благодаря за бързия отговор. Но все пак искам да доуточня какво съм имал пред вид, задавайки Ви този въпрос.
Например: Измервам с тотална станция ъгли и разстояния до дадени точки.
След източване на данните от тоталната станция получавам освен ъглите и разстоянията, така и реалните координати на точките (X,Y, височина).
Въпросът ми е, как ако вкарам данните в Excel, преобразувам ги във вида, който Вие описахте в един от уроците, и номерирам точките, освен точките, в чертежа да се появят и техните номера.
Ако все пак има някои програмки в Googleр, моля Ви да ме насочите към тях.
Може да използваш Geobase - AddOn към autocad. Лично аз го използвам постоянно и съм го добавял към Autocad 2005 , 2008 и 2009.
Повече може да прочетеш тук http://geodesy-bg.net/forum/viewtopic.php?t=10
Да това е възможно при работа с лейаути.
Имам такъв въпрос:
Възможно ли е в Аутокад да се въведе текст, който да описва окръжност или елипса? И ако е възможно как става това?
Благодаря предварително за отделеното време и внимание.
Най-вероятно проблемът е при теб. Уроците са качени в Youtube и вървят навсякъде, дори на мобилни устройства.
Можеш ли да гледаш други клипове от Youtube?
след командата mirrtext ако е 0, текста не е огледален, ако е 1 е огледален
Ами по същия начин :)
Ако е прекалено дълъг, може да се сложат две прекъснати линии и да се сложи размер с реалната дължина с командата ddedit
Необходимо ми е да направя нов дименсионен стил с по-различни стрелки от стандартните в AutoCAD, направила съм си блок адд-вам го но не постигам ефекта , стрелките ми се разминават и може би не са подходящ размер.
както си го сложила, ако е малко разминаването - отвори блока и редактирай блока- мести стрелката вътре в блок редактора, докато пасне.
В autocad2012 след копиране или местене на текст, той се 'заключва' за редакции
засега използвам командата audit,
ми е досадно и тягостно
има ли начин да се избегне това?
Благодаря Ви предварително за вниманието!
искам да попитам дали е възможно да обърна pdf файл в dwg без dvg-то да стане много тежко.
Благодаря предварително !!!
Въпросът, който задаваш е нещо, което ме питат често и поради това направих една по-подробна публикация по въпроса:
http://blog.tsukev.com/autocad-scan-kum-dwg.html
Имам скица на къщата ми, която е от архитект и е правена на autocad и от една известна фирма за фасадни бои ми дадоха каталог с техните цветове във формат .acb и този файл го копирах в директорията на Autocad... support/color обаче не ми го показва когато влезна в програмата и отида на color books. Къде бъркам?
На колко си години? От коментара ми се струва, че нямаш много опит :)
90% от проектантите в България ползват AutoCAD. Сигурно има нещо, което може би ти не знаеш за тази програма?
И на мен ми се иска да се придвижват по-бързо нещата към обектно ориентирани програми и BIM, но не можем да очакваме чудеса, когато тези по-нови програми пораждат повече нови проблеми, отколкото да решават стари такива.
Аз съм горещ привърженик на обектно ориентирания софтуер, но практиката ми показва колко бавен е прехода към по-нов начин на мислене.
От друга страна не приемам мненията от типа "Аз AutoCAD-а го знам и не върши работа", защото отново практиката показва, че хората, които си мислят, че знаят всичко, познават най-малко програмата и нейните възможности за автоматизация и ефективно чертане.
Има операции, които не бих могъл да направя на никоя друга програма толкова бързо, колкото мога на AutoCAD с помощта на блокове, параметри или лисп например.
Имам следния проблем, когато експортирам от Corel някакъв шрифт, в аутокад ми се появява Splitline, която не мога да я превърна в полилиния. Ползвам програма Casmate за преобразуването и в LINE и от там в Poliline.Въпросът ми е има ли по-лесен начин, направо от Аутокад да променя Splitline в полилиния
Искам да попитам дали някой от вас използва програматa Geobase към Autocad, аз използвам Autocad 2013 , успях да изкарам менюто , но когато се опитам да използвам някои от опциите ( да изкарам координати на точка,координатни кръстове и други)не ми позволява и ми дава различни грешки.
Благодаря предварително.
Някои може ли да ми каже, какви настройки трябва да се направят за да може да се използва GEOBASE(не става въпрос за инсталиране и извеждане на менюто) на Civil 3D 2014?
Изчертавам линия (1), после от средата на вече изчертаната линия (1), пускам друга линия (2). След което местейки линия (2), линия (1) се променя. Ту се мести, ту се стречва самосиндикално, без да съм я маркирвал.
Моля споделете решение ако се се сблъсквали с това!