7 признака, че си AutoCAD експерт

Иван Цукев

Предишната статия „5 Грешки, които ще те издадат, че си AutoCAD аматьор“ предизвика много коментари и в блога и във Фейсбук. Коментарите бяха доста разнородни и дори имаше леко засегнати, което ме накара да се замисля дали да пусна предварително замислената за днес тема, но все пак реших да я публикувам.

Днешната тема е още по-чувствителна, защото за разлика от предишната, тук до голяма степен зависи каква точно работа се върши. Въпреки това съм се опитал да определя основните инструменти, които би трябвало да са универсални за всяка една специалност.

Не е задължително да ползваш който и да е от тези инструменти и да си доста добър с AutoCAD, но със сигурност ако ги внедриш, минаваш на „следващото ниво“.

И така, ти си AutoCAD експерт, ако:

1. Използваш анотативни мащаби

Анотативните мащаби позволяват да променяш мащаба си и автоматично текстовете, дименсиите и блоковете да се премащабират, за да изглеждат добре в новия мащаб. Това дава възможност за по-гъвкава работа и промяна на мащабите „в движение“, използването на един модел за няколко чертежа в различни мащаби. Когато не се ползват анотативни мащаби е много трудоемко да сменим мащаб на чертеж и май доста често се стига до ситуацията, в която виждаме, че чертежът ще стои по-добре в друг мащаб, но все пак правим заключението „и така си е добре“.

2. Използваш layout-и

Огромно облекчение в плотирането, което значително облекчава процеса на плотиране и намалява стреса при финализиране на проект.

3. Управляваш чертежите си Sheet Set

Честно казано се чудя как преди сме работили без Sheet Set. Sheet Set дава възможност за управление на чертежите, бързо плотиране, споделяне с трети лица, архивиране на проект, елиминиране на възможността за грешки при номерация, разлики в антетките и още сигурно поне 5 други интересни възможности.

4. Имаш предимно динамични блокове

Динамичните блокове са огромно облекчение, което пести страшно много време най-малкото от организация на блоковете, защото един динамичен блок може да съдържа 50 блока от „стария“ тип.

5. Използваш някоя от последните версия

Когато чуя популярният лаф „След AutoCAD 2005 няма нищо ново освен 3D“ знам, че човекът срещу мен не използва възможности, които биха могли поне да удвоят производителността му на чертане.

6. Закачаш файловете с XREF

Използването на XREF води до много по-чиста работа като леки файлове и лесна подмяна на подложки. Алтернативата е да си натъпчеш всичката информация в един файл 50МБ и да не може да ти се движи мишката…

7. Количествените сметки са ти автоматизирани

Изполваш добре измислена система от слоеве и блокове, така че с dataextraction или лисп си вадиш количествата с подсвирквайки с няколко клика, докато колегите ти си заделят 2-3 дена за „ръчно“ броене и смятане.

8 (Бонус). Абониран си за имейли от „CAD Тайни“

Един „бонус“ признак. Уж на майтап, но не само… Ако се интерсуваш от новостите и искаш да се развиваш това е сигурен признак, че дори да не си все още „експерт“ се стремиш да подобриш работата си и да станеш такъв.

Сещаш ли се за други признаци за „по-професионална“ работа с AutoCAD?

 

 

 

Абонирай се да получаваш AutoCAD Уроци по Емейл

 

Чертане , , , , , , ,

  1. Стоян Андреев
    | #1

    Последния признак според мен е най-важен. Желанието за подобряване на работата винаги трябва да е основна движеща сила.

  2. Жоро
    | #2

    Това за последните версии е добре, но е свързано и с пари за софтуер и за хардуер.
    Така че ……… съвети, ама умната.

  3. | #3

    @Жоро
    Абсолютно вярно.
    Точно заради това съм писал „някоя от последните версии“, а не „най-последната“, защото ако имаш лиценз за 2010 е въпрос на анализ дали да си вземеш 2012. Хардуерът между 2009 и 2012 не е чак толкова от значение според мен…

  4. Николай Николов
    | #4

    Предполагам, че болшинството занимаващи се с проектиране се намират между двете крайности-аматьори и експерти. И всеки е намерил своите инструменти за бързо и ефикасно чертане. Но ако не си прекрачил аматьорското ниво само ще се мъчиш и ще си губиш времето. Никога не е късно да научиш нещо ново. Да не забравяме, че компютърът и програмата са само инструменти за улесняване на чертането. На хартия хубав чертеж може да стане и с по малко знания. Другото е въпрос на творчество. Но добре е да става колкото се може по бързо.
    Ползването на екселска таблица за чертане надлъжен профил на трасета е голямо улеснение. Не знам дали е експертен признак, но веднъж направена таблицата може да се използва за много неща.

  5. Д
    | #5

    Люс една кофа студена вода отгоре – какво съм си мислела! Само последната точка важи за мен, покорно благодаря, Иване!

  6. Таня
    | #6

    Супер статия 😉 Установих че от всичките 8 признака…само един не ползвам, Sheet Set. И това е изцяло защото никога не съм знаела за съществуването на тази фунция, можеби не съм я забелязвала досега….а и все пак съм самоука в Аутокада и никой не ми го е обяснявал за да ми я покаже. Но сега се сещам че на Allplan (на NEMETSCHEK)общо взето по същия начин са организирани нещата и докато я разглеждах програмата и се учех на нея си спомням че тази подредба ми се стори много улесняваща и приятна 😉 Целия проект е на едно място като за всеки чертеж има резервиран файл с номерче 😉
    Много благодаря че ми отворихте очите за тази фунция….мисля да я ползвам за в бъдеще 😉

  7. Цветелина
    | #7

    Далече съм от ниво експерт, но пък от друга страна – далече съм и от аматьор 🙂

  8. Николай Ангелов
    | #8

    Понеже в страната станаха много „оценителите – експерти“ ето и скромното ми мнение:
    Експерт си ако без чужда помощ разбереш за какво служи изразът:

    (apply ‘append(subst ‘nil ‘(nil)(mapcar ‘(lambda(x)(list(assoc 10 (list x))))a)))

    Експерт ставаш и ако примерно можеш да създадеш анотативен, динамичен блок с атрибути по програмен път, записвайки го директо в секция „таблици“ подсекция „блокове“ в 2d и 3d и ако накараш програмата да вмъкне информация от този блок в елементи клас „insert“, като динамично попълва атрибутите, извлича от тях информацията и актуализира спесификациите…
    Експерт си, ако успееш да дефинираш BIM елементи – така както е организиран REVIT , например…
    Експерт ставаш и ако можеж да оцениш и подредиш за последвща обработка – масив от точки /комплексни числа/ в ss /selection set/ масив и с тях например автоматично да създадеш двумерна карта с хоризонтали със сплайн или сплайнирани полилинии с квадратични или кубични кривини и тримерна mesh повърхнина.
    Експерт ставаш и когато можеш по програмен път да захванеш или да намериш пресечниците на елементи създадени с DOT линии при LTScale клонящо към безкрайност и свободно да транслираш, ротираш и нееднородно /с различни мащаби по осите X Y Z/, да скалираш масиви от елементи в 2d и 3d, само с командите за множества apply, mapcar, и Lambda функция…, за което разбира се трябва да можеш да изследваш възможните Рекурсивни отклонения…
    Експерт стававаш и ако без затруднение можеш да прочетеш по програмен път текстов или табличен файл с данни, от всички възможни формати на всички възможни електронни таблици и програми за обработка на бази с данни и използваш тези записи за автоматично създаване или актуализиране на чертожна информация, като правиш пълен синтактичен анализ за тях и успеeш да попълниш диалоговите прозорци /DCL/ към съответният потребителски интерфейс.
    По-малко експерт си, но си в близка категория, ако можеш да почистиш излишните (нулеви) ‘nil записи от празни множества…
    По-малко експерт си, но си в близка категория, ако можеш да анализираш текстовите записи от DCL клетките за цифров смисъл, и да определиш дали са „integer“ или „float“ числа… /впрочем, ако съм коректен и вградените в Autocad v.2002 до v. 2012 диалогови клетки за Text Style и Properties закръгляват стойностите за „широчинен фактор“ и „височина на текста“ до цяло число, когато е избрана точност до цяло число в Units и създава неудобства при дефинирането и анотативността им/ – както виждате и там има недоглеждания… Както има и недоглеждане, че и мащаба на знака за точките, тоест тяхнивт символ също трябва да е анотативен…
    И накрая – само в София аз познавам поне 15 човека, които с лекота могат да покрият тези критерии, но за съжаление – те наистина са проектанти – строителни, машинни инженери, геодезисти и архитекти и нямат физическото време да „оценяват“ хората в интернет.

  9. Николай Ангелов
    | #9

    Ето и ендо степенуване на „опита“ и „познанията“ – само за сверяване на часовника:
    1.степен на владеене:
    Перфектно познаване на командите за 2d графика, включително недокументираните например Trace /временно спряна в 2012/ създаване на SHP / SHX – елементи, както и Sketch. Свободно дефиниране на погледи ViewPort. Свободно деление на екрана – Named ViewPorts за модела и хартията. Мащабиране, видимост, различни характеристики – цвят, видимост дебелина – полупрозрачност и т.н за едни исъщи елементи в различни ViewPorts.
    Свободно боравене с Model и Paper Space. Свободно боравене с всичко изброено в статията по-горе. Свободно мащабно настройване по класическия и анотативния метод. Свободно изграждане на библиотеки с блокове включително динамични, включително анотативни, включително с атрибути, включително параметрични, включително съдържащи Geometric Constraints. Работа с координатни системи и „завъртане“ на погледа посредством UCSFollow, Свободно боравене с тях, преместване чертожната равнина успоредно на равнината XY (ELEVATION и THICKNESS). Работа с „включени“ чертежи, Работа с растерни и OLE елементи. Работа с групи (Group – до v. 2012 – v.18.2s или ClassicGroup сега)… и още – все познания за да си „ефективен“ чертожник на 2d чертежи…

    2. степен на владеене:
    Работа в 3d – създаване, Визуализация, Материали и текстури осветления и камери. Автоматични разрези и детайли. Автоматични 2d чертежи по изцяло 3d модел. Права и обратна връзка с 3ds max и Maya. Създаване на „avi“ презентации и т.н. Параметрични 3d блокове… 3d Geometric Constraints… и т.н.

    3. степен на владеене – ( начална „майсторска“ степен):
    Езици за макро-дефиниции приложими в създаване на менюта. Собствени дефиниции на падащи, бутонни, „рибон“ менюта и палети, както и дефиниции за клавиши на подаващи входни инструменти – мишка, таблети и др. Собствени дефиниции на Типове линии. Собствени дефиниции на MLine. Собствени дефиниции за щриховки. Текстово дефиниране на фигури – shape – SHP. Компилиране на SHP фигури и създаване на библиотеки с SHX фигурни дефиниции – снимки към тях и връзка на снимковият матерял с диалогови клетки – както е при настройката на размерните линии – динамично или статично – както е при POP менютата. Създаване на собствени текстови шрифтове SHX. Синхронизиране на кодовите таблици на тексовите елементи ASCII и UNICODE.
    Създаване п преработка на бързи клавишни команди и Превод (например – български) на интерфейса в менютата или бързи клавишни комбинации на български в acad.pgp файла.
    Различни настройки при различни потребители при многопотребителски системи.
    Промяна и допълване на „обкръжението“ на програмата… и т.н

    4. степен на владеене (майсторска степен):
    Език за програмиране AutoLISP и свързаните с него DCL макро дефиниции за диалогови клетки. Статичен и динамичен потребителски интерфейс. Управление Shell – на командният интерпретатор на съответната операционна система. Изграждане на „етернет“ и „интернет“ връзки по програмен път. Работа с бази от данни и растерни изображения по програмен път. Системно администриране. Създаване и опериране на елементи по редово-последователният метод (command) на интерпретатора за AutoLISP. SHX дефиниции на двумерните и някои от 3d елементи и тяхното създаване посредством „entmake“ функцията – директно в паметта. Създаване функции – речници в паметта и BIM дефиниции. Компилиране на програмите – .ARX и свързаните с тях локални и „глобални“ променливи и диалози. Включване на диалози към компилираните прогами. Препредаване на информация между няколко действащи програми. Препредаване на информация при спиране и излизане от текуща чертожна сесия. Аварийни записи и защити. Връзка и обработка с графични включително растерни, и текстови бази от данни. Извличане на информация и актуализиране на информация от чертожната сесия и от свързаните чертежи. Управление на паметта. Пароли и защити.

    4. степен на владеене (начална експертна степен):
    Както при 3-та степен но с VisualLISP и LISP. Работа с комплексни 3d елементи – програмни дефиниции, извличане и боравене с 3d структури.
    Програмен език VBA и връзка с програмите на операционната система.

    5. степен на владеене (експертна степен).
    Собствени библиотеки с програмни модули и решения. Собствени BIM приложения в AutoCAD среда. Връзки и обхват до други версии на продукта и други продукти на Autodesk. Връзки с други 2d и 3d . Управление на изходни устройства – плотери, екрани и др. Драйвери за нестандартни устройства – режещи и моделиращи инструменти и др. Управление и извличане на информация от нестандартни устойства и двойчни BIN записи.

    7. степен – НЕ СЪМ КОМПЕТЕНТЕН да говоря!
    , но има и такава. Свързана е с новите компютърни хардуерни решения, супер компютрите, клъстерите от супер компютри, 3d реалните екранни изобрабения с и без очила. Управлението по CUDA и CrossFIRE технологийте съответно на nVidia и ATI. Език nVidia CUDA C++. Работа с многоядрени процесори…

    8. степен – НЕ СЪМ КОМПЕТЕНТЕН да говоря!
    Свързана е с международно приети правни норми и международно приети нормативи за пренос на графична и друга информация.

    Ето – май Ви показах картинка от „морето“… Всеки от Вас сам ще разбере къде се намира и колко да „преплува“.

    И ако някой каже – ЧЕ ТОВА НЕ МУ ТРЯБВА и не е AutoCAD – да си спомни колко от неговите колеги твърдят, че 3d не им трябва…

    И помнете: AutoCAD НЕ Е САМО ТРИКОВЕ ! ЗА ДА СТЕ ЕФЕКТИВНИ трябва не само да ги знаете, но и да създадете неща, които ги нямат в конкурентната фирма. А затова няма „Славейков“, „Замунда“ и филмчета в „YouTube“. Няма да го има и в „просветителските“ сайтове, като този.
    УЧЕНЕ МУ Е МАЙКАТА И БАЧКАНЕ…
    Съжалявам, че Ви разочаровах !

  10. Николай Ангелов
    | #10

    Извинете ме за допуснатите правописни и систематични грешки, които съм направил по-горе от бързане. Два пъти съм написал степен 4 – да се корегира втората 4 да стане 5, а 5 – съответно 6.
    Важно – от бързане съм допуснал сериозна неточност.
    В степен 4 съм написал цитирам:
    „… SHX дефиниции на двумерните и някои от 3d елементи и тяхното създаване посредством „entmake“ функцията …“
    Да се чете:
    „… DXF дефиниции на двумерните и някои от 3d елементи и тяхното създаване посредством „entmake“ функцията…“
    На няколко пъти в този сайт обръщам внимание, че апострофът пред командите автоматично се заменя от текстовия редактор в твърдо ударение и посочените AutoLISP изрази няма да могат да се изпълнят коректно с copy/paste. Например: `(nil) трябва да се чете (QUOTE(nil))…
    Разбира се на променливата (а) в горния пример трябва да е присвоена стойност за да сработи – т.е трябва да е посочен съответен (няма да кажа какъв) елемент с един от изразите (setq a(entget(car(entsel)))) или
    (setq a(entget(car(nentsel)))) в зависимост дали искаме да изследваме самостоятелен или включен в блок елемент – какъв елемент – ще познаят „експертите“…

  11. | #11

    @Николай Ангелов

    Очевидно доста подробно познавате AutoCAD. Благодаря за мнението.

  12. Николай Ангелов
    | #12

    Благодаря за отношението. Наистина доброто познаване на продукта, може рязко да вдигне конкурентноспособността. Позволих си да коментирам, не за друго, а с цел да не губим време за „глупави“ класации и сравнения и ако може поне да запазим, ако не друго доброто име и място на нашите специалисти, които работят в тази насока вече четвърт век. AutoCAD не е само чертожна програма, а инструмент за проектиране и среда за програмни решения – за разлика от всичко друго – при него вие може да автоматизирате конкретната си работа. Дали един човек е „експерт“ може да се види от неговите програми, не само от триковете по изчертаването и скоростта на работа с мишката и клавишите… Колкото и трикове да знае човек, ако ги прави ръчно ще съкрати времето с няколко процента.( Една моя програма правеше няколко надлъжни профила, геодезична част – формат А0, в работна фаза за по-малко от 2 мин. през далечната 1997 г, при тогавашните 486DX компютри с 640Кб памет и 230Мб твърд диск…) Какви умения и трикове трябва да знаят сегашните проектанти, при сегашната техника за да направят един такъв чертеж, за по-малко от седмица? Просто – трябва да продължат да учат Acad и да положат малко услилия за овладяване и на другите нива, дето сега не ги виждат… Затова го написах… @инж. Иван Цукев

  13. Николай Ангелов
    | #13

    Все пак:
    Къде сте Вие инж.Цукев… ?
    Къде сте в тази класация… ?
    Докъде стигат Вашите експертни познания… ?
    Блогът е известен, филмчетата – добри… Триковете в един момент свършват, ако изобщо са трикове, нещата, които се изучават още в началното ниво на всички ЦПО, и университетите, включително УАСГ.
    И после – какво – истината от последна инстанция – сертификат от г-н Цукев !
    Нищо, че повечето ЦПО, и университети са лицензирани по ISO 9001-2000. Нищо, че са покрили всички правно-сертификационни изисквания от нашето законодателство…
    Нищо, че работят по утвърдени методологични и учебни планове,
    – те видите ли си нямат експерти такива, каквито ги вижда г-н Цукев.
    Ами – да са си направили блогове и стени във „Facebook“… – кой им е виновен ?
    Ами – да са си направили!

    ЕДНО НЕЩО Е БЛАГОРОДНАТА ПРОСВЕТНА ДЕЙНОСТ – било в читалище, било в блог, било с филмчета и статии, било с дистанционни уроци!
    НО СЪВСЕМ ДРУГО – лицензионната, и хабилитирана образователна дейност!
    Съвсем друго е да създаваш критерии… – 7 признака за това – 5 за онова !
    Та къде Сте Вие инж.Цукев ?
    КАКВО Е ВАШЕТО НИВО ?

  14. | #14

    @Николай Ангелов
    Здравейте,
    нямам намерение да се самооценявам. На мен ми стига, че мога да споделям нещата, които знам и това често помага на хората.

    И вече се отклоняваме много от темата. Започна да става диалог, а аз искам да се получава дискусия с повече хора, така че поне аз спирам да пиша коментари под тази публикация, които не са свързани с нея.

  15. Николай Ангелов
    | #15

    Благодаря г-н Цукев. Считам, че „педагогическата“ цел на този разговор постигна целта си. Няма да Ви безпокоя в бъдеще. Накрая искам изрично да подчертая, че нямах за цел да Ви засягам по какъвто и да е начин. Желая Ви успехи в бъдеще.

  16. Пенка Кастрева
    | #16

    Здравейте,

    Мисля че най-хубавото на тези форуми е човек да сподели опита си.
    ЗА ВСЕКИ ВЛАК СИ ИМА ПЪТНИЦИ. Всеки може да намери нещо полезно за себе си – на по-ниско или на по-високо ниво.
    Г-н Ангелов, Вие очевидно знаете и можете много. По-благородно ще е от Ваша страна да споделите опита си, както г-н Цукев. Дали безплатно или с платени курсове, направете го. Егоистично е, да запазите наученото само за себе си. Аз Ви се възхищавам на знанията, както и на г-н Цукев. Повече време се губи, когато сам откриваш новостите. Е, разбира се, че е по-удовлетворително. По-удобно е, когато някой ги е „преживял“ и да ти даде някакви насоки.
    Така, че с удоволствие ще запиша курс при Вас.
    С дълбоко уважение и към двата Ви – г-н Цукев и г- Ангелов. Успехи!

  17. Анонимен
    | #17

    @Пенка Кастрева г-жа. Кастрева Аз действително от 7 години /извън проектантската си дейност/, съм професионален преподавател по AutoCAD. Преподавал съм както на отделни лица, така и на големи проектантски и дизайнерски колективи като например тези на Солвей-Соди, м-с Бриколаж, Борднетце /Фолцваген груп/ – Карнобат, Херти, Балканстрой, и т.н. Сътрудник съм на два центъра за професионално обучение, но в момента основно работя в собственото си студио, като може би, в този момент съм единственият, който прави дистанционни обучения за страната и чужбина… имам курсисти, като се почне от ОАЕ, мине се през цяла Европа, та чак в САЩ… Така, че онова за „благородното споделяне на опита“ може би се опитвам да го правя… Ако Вие желаете да запишете курс при мен – потърсете ме в Гугъл – там ще ме намерите. НЕ ЖЕЛАЯ ДА ИЗПОЛЗВАМ ТАЗИ ПУБЛИКАЦИЯ ЗА РЕКЛАМА на своя опит или дейност !
    Всичко по-горе написах само за да е ясно, че НИКОЙ НЯМА ПРАВО ДА КЛАСИФИЦИРА И ДА НАЛАГА КРИТЕРИИ ОТНОСНО ПОЗНАНИЕ И ОПИТ – за образованието си има законови разпоредби. Още по малко – не е почтенно да използваш създадена в интернет популярност за да оределяш едни хора за „експерти“ – други – „не“, преди това – сам трябва да намериш своето място и ниво. Ако за момент не виждаш посока на своето развитие – това не означава, че си достигнал правото да даваш оценки на околните – това просто е твоето ниво на моментна компетентност. ТОВА В ПЪЛНА СИЛА СЕ ОТНАСЯ И ЗА МЕН! Просто – аз съм го осъзнал, а с горното мисля, че помогнах и на друг колега да го осъзнае! НЕ СЪМ ИМАЛ И НЯМАМ НИКАКВИ зложелателни намерения – МОЛЯ, АКО СЪМ БИЛ РАЗБРАН НЕПРАВИЛНО – ДА БЪДА ИЗВИНЕН!

  18. Николай Ангелов
    | #18

    Г-жа Кастрева – опитах се да Ви отговоря подробно, но сайта не публикува отговора ми – надявам се – поне този коментар да бъде публикуван. Аз наистина правя от 7 години дистанционни обучения за страната и чужбина – но тук НЕ Е МЯСТО ЗА РЕКЛАМА! Ако желаете да запишете курс при мен – моля потърсете ме в мрежата – ще ме откриете! Поздрави и Успехи!

  19. Милена
    | #19

    Здравейте @Пенка Кастрева и разбира се Иван Цукев,
    виждам, че моето мнение е малко закъсняло, но пък съвпада с вашето.
    Мисля, че това дали в блога има наложени критерии по признаци не е важно.
    Важна е помощта, която Иван Цукев се опитва да окаже. Да, аз също според посочените критерии не съм нито аматьор, нито експерт :), но „педагогическата“ цел на този разговор“/монолог от страна на Ники Ангелов- преподавателят е твърде себеизтъкваща и обидна по отношение на Иван Ц., съответно ненужна за този форум.
    Поздравявам и Жоро от горната страна на коментарите, смяната на компютъра и съответно осъвременяването на програмните продукти не е достъпно за всеки потребител.
    Давай Иване и до скоро!

  20. Нина
    | #20

    Миленче, много си права и съм на същото мнение! Аз също не съм аматьор,но не съм и експерт. Все пак работя бързо и ако има работа нищо не ме спира да си я свърша в срок,жалко че кризата ме остави без работа. Някои команди не ги ползвам,защото като правя проект за ел. инсталации,ги получавам с подложката,важното е после да се справя с командите,които касаят мен.Аз също БЛАГОДАРЯ на Иван и на всички добронамерени колеги! Не мисля, че като пишем във форума и сме без работа в момента заради кризата, не сме полезни и некачествени и си губим времето…

  21. Чавдар
    | #21

    На мен ми стана неприятно от острия тон в коментарите.Това,че колегата се е постарал не трябва да ви дразни и да предизвиква завист…
    Аз лично уча от интернет – гледал съм клипове на какви ли не езици – без да ги разбирам , само следя командният ред и уча командите.
    За мен експерт означава- най-добрият и лесен път за постигане на отличен резултат – това е особенно важно за 3D.И в заключение колеги AutoCad е много добра програма само мерак да и имаш.Успех

  22. Цветан Цветков
    | #22

    Аз също съм доволен от колегата Иван,от начина на представяне на информацията,подхода му към всеки от курса, въобще от всичко.Въпросният колега който е експерт нека си бъде такъв и ако иска да помага,ако не да не пречи.Това е древна българска поговорка.Очаквам с нетърпение следващите уроци.Поздравления колега Иван и напред.

КОМЕНТИРАЙТЕ:
  1. Bisher keine Trackbacks

 

Този сайт използва "бисквитки". Научи повече тук.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close