5 Грешки, които ще те издадат, че си AutoCAD аматьор

Иван Цукев

Масово хората, които работят с AutoCAD са самоуки. Не знам дали защото няма подходящи курсове или литература, но фактът си е факт. Това води до понякога фрапиращи грешки, дори при хора, които от години работят с AutoCAD.

Има няколко досадни грешки, които се правят от новаците в AutoCAD и много дразнят по-опитните. Когато се изпрати чертеж с такива грешки за информация или като подложка към друга специалност веднага може да лъсне колко много не знаеш в Аутокад. Дори да си супер специалист, когато чертежът ти е калпав, изглеждаш като аматьор.

Ето петте най-често срещани грешки. Казвам ги не за да дразня някой, че не знае, а за да ги избегне и да изглежда „по-професионално“, когато комуникира с колеги.

1. Не използваш прилепвания (OSNAP)

Когато не се използват прилепвания, отделните линии не са винаги добре свързани. Когато се гледа чертежа като цяло изглежда ОК, но когато за направи zoom на даден елемент, изведнъж лъсват множество места, при които линиите не са свързани.

Това води основно до два проблема. Първо, когато ползваш оразмерителни линии, не знаеш точно къде ще се прихванат, ако ъгълът ти не е ъгъл, а две линии. Следователно размерът, който се показва може да не е верен. Вторият проблем е ако се работи с колеги, които разчитат, че чертежът ти е верен и го ползват като своя подложка. Например, конструкторите често използват архитектурната подложка за да си направят модел на сградата и ако има неточности програмите за анализ дават грешки, които ръчно трябва да се оправят.

2. Използваш модифициран стил Standard

Независимо дали е за оразмерителни линии, текст или таблици, позлването на стил Standard трябва да е забранено със закон. Страшно много хора за по-лесно модифицират стила Standard и го ползват за чертежа си. Къде е проблема? Като се опиташ да копираш например текст с този стил в друг чертеж, там също има стил с име Standard. Твоите текстове приемат настройките на новия чертеж и като се преместят се „разхвърчават“ из целия чертеж.

Дори с неистови мъки да си синхронизираш стила във всички файлове, то като пратиш файла си на колега и той копира нещо от него, 99% е сигурно че няма да изглежда добре.

3. Слоеве ти са пълен хаос

Изпращаш чертежа си на колега, той решава да „загаси“ стоя с оразмерителните линии, понеже не му трябва и … се изгася половината чертеж, но все пак една част от оразмерителните линии остават. Гарантирано ти лепват етикет „тая/тоя не може да чертае“.

4. Чертаеш не 1:1, а директно в мащаб

Не знаеш как да ползваш layout-и и чертаеш детайлите си (или още по-лошо основния чертеж !?) директно в мащаб. Ползването на layout-и е задължително и е голямо облекчение при плотиране. Има един основен закон в AutoCAD и той е, че всичко, ама абсолютно всичко се чертае 1:1.

5. Имаш обекти в слой „0“ (нула)

Слой нула е специален слой. При прикрепване на XREF, слоя нула остава един за всички взаимно свързани файлове. Ако сложиш обекти в слой нула и те трябва да бъдат управлявани чрез мениджъра на слоеве, то когато ги промениш за единия файл, настройките рефлектират за всики файлове. Дори да не използваш XREF, твоите чертежи може да бъдат ползвани и закачани като XREF от други специалисти.

Има едно правило, че слой нула се ползва само за закачване на XREF и за обекти, които влизат в блокове, но има и изключения. В крайна сметка в слой нула не трябва да има никакви обекти, освен ако е добре обмислено и аргументирано ползването му. Ползването му за такава идея издава, че човекът правил чертежа не познава добре AutoCAD.

Гласувай за тази статия в Свежо и Google+

Добави в Svejo

 

 

 

Абонирай се да получаваш AutoCAD Уроци по Емейл

 

Чертане , , , ,

  1. | #1

    Тук съм абсолютно съгласен с автора, като видя, някой да прави едно от горе посочените и направо корема ме заболява. А на истина е фрапиращо, като видиш колега с опит да ти сервира такава (извинявам се за израза) помия.

  2. botev
    | #2

    ха ха, по тези критерии, повечето хора с които работя за аматьори, а минават за големи имена в проектирането

  3. botev
    | #3

    макар, че то едното няма много връзка с другото

  4. иВанката
    | #4

    Добри съвети… обаче се пише „хаос“

  5. Daniela
    | #5

    Аз се смятам за аматьор, но от гореизложеното излиза, че не съм толкова зле. Това което не съм се научила е да ползвам layout-и. Бих се радвала ако ми помпгнете

  6. Оля
    | #6

    NE sam saglasna s nito edno ot tezi neshta. Dori i samouka , nikoga ne pravia tova.Otnosno stila „standats“- tova ne e viarno. A za sloevete- smo niakoi,koito izobshto ne znae za sloeve, chertae v edin ili dva takiva. Za da pravish takiva neshta ne e neobhodimo da si samouk, a po-skoto prost i da ne ti idva na um kakvo da pravish.
    Aide da ne pishem takiva gluposti, adrtesiraiki gi kam samoukite.

  7. | #7

    @иВанката
    Мерси за забележката. Вече е коригирано.

  8. Оля
    | #8

    Vie mai ne vijdate kakvo e napisano, a? Viarno e , che tova sa dosta golemi tapotii pri chertaneto, no ne bih kazala, che e kriterii za tova dali si samouk ili si hodil na kurs. Niama da davam „prekrasni promeri“ ot spiecializirani kursove.

  9. | #9

    @Оля
    Аз пък съм убеден, че тези неща са важни и хората трябва да избягват тези грешки.

    Стилът Standard не трябва да се използва поне по моите стандарти за качество.

    Иначе нямам нищо против самоуките и не съм целял да засегна някой „самоук“. Аз също съм „самоук“ в много отношения.

  10. Оля
    | #10

    @инж. Иван Цукев
    Ami vnimavaite kakvo pishete i kak se izraziavate .V niakoi darjavi mogat da vi osadiat za tova- vodi se kato vid diskriminacia.

  11. Веско
    | #11

    Да не забравяме, че сме в България и кирилицата е нещо нормално. На „маймуница“ моля в англ. форуми

  12. | #12

    Темата стана разгорещена и във Фейсбук. Ето коментарите, които се събраха за по-малко от час:

    коментари autocad

  13. Анонимен
    | #13

    За текстовия стил STANDART не съм много съгласен…
    Стиловете се нагласят лесно и бързо. Лично аз го използвам за надписите по антетката и в различни тагове, като височината на буквите ми е нула. Така като прехвърлям едни и същи блокове и една и съща(почти) антетка не ми се прехвърля нов стил, а единственото нещо което трябва да се настрои е стила е шрифта (Verdana примерно)

    За дименсиите вече е нелепо да се използва STANDART, защото настройките там са десетки.

    Лично мен най- много ме дразни когато някой чертае всичко в едни два слоя и когато не ползва обекти и/или полилинии. Когато трябва да се маркират двайсетина линии вместо една полилиния или обект ми пречернява.

  14. Цонков
    | #14

    За текстовия стил STANDART не съм много съгласен…
    Стиловете се нагласят лесно и бързо. Лично аз го използвам за надписите по антетката и в различни тагове, като височината на буквите ми е нула. Така като прехвърлям едни и същи блокове и една и съща(почти) антетка не ми се прехвърля нов стил, а единственото нещо което трябва да се настрои е стила е шрифта (Verdana примерно)

    За дименсиите вече е нелепо да се използва STANDART, защото настройките там са десетки.

    Лично мен най- много ме дразни когато някой чертае всичко в едни два слоя и когато не ползва обекти и/или полилинии. Когато трябва да се маркират двайсетина линии вместо една полилиния или обект ми пречернява.

  15. Даниел
    | #15

    Това са най елементарните неща и мисля, че всеки който ги научи поне ще може да си оптимизира и ускори работата…

  16. мари
    | #16

    @Оля
    Много обидчиви хора има! Авторът е абсолютно прав за всички неща описани като грешки, а някой хора не приемат критики явно.Стига глупости, човекът го е написал съвсем добронамерено и тактично! Оля, научете се, че се пише на КИРИЛИЦА, пък тогава научете нещо и от това, което казва Цукев.

  17. Галина
    | #17

    За всичко сте прав, поне по мое мнение, има си правила и като някой не ги спазва, да коригираш един чертеж се превръща в ужасно занимание.
    А курсове има, а и човек може и сам да се образова, но българските специалисти не обичат да ходят на курсове и ги считат за губене на време. В друга публикация преди, по повод един семинар за новости на Autodesk, много правилно бяхте споменали, че въпреки напиращите срокове сте изпратили хората си да се научат на новото, което после ще се върне многократно.
    Иначе с чиста съвест заявявам, че въпреки орязаните часове курсът ни в Българо – германски център за професионално обучение в Пазарджик дава много добра начална грамотност в AutoCAD. Е, всичко, за което пише авторът, бихме могли да го преподаваме, съвсем всичко, но, както вече споменах, който малко знае да чертае, после не иска да си „губи“ времето в курсове. Някога и Layout-и преподавахме, но от всичките ми ученици май само 1-2 после ги ползваха.

  18. инж.Весела Недева
    | #18

    Интересна дискусия.Съгласна съм с основните правила.Спазвам ги интуитивно, защото също мисля, че чертежите трябва да показват, че си грамотен, както и когато пишеш текст.Според тези правила не съм AutoCAD аматьор. Спазвам ги защото аз така съм преценила, въпреки че не съм ходила на курсове. Всичко, което знам съм научила от колеги. Обикновено млади хора.Аз съм на 61г. Започнах да се уча да работя на AUTOCAD на 50.За мен използването на layout е нещо страхотно. Аз все пак съм шеф, но мисля, че трябва да съм в крак с новостите и много уча от от младите колеги.Не може да изискваш, ако не си поне малко компетентен.

  19. valenti
    | #19

    Поздрави на всички

    Знае ли някой за връзката между AutoCAD и Autokitchen. Работила съм с Аутоkitchen, но искам да да напредна и с AutoCAD.
    Благодаря ви предварително.

  20. Издразнен
    | #20

    @Оля
    Оля стига си писала на „шльокавица“ – дори не си направих труда да прочета какво си написала! Срам и позор 🙂 LOL!!!

  21. Николай Ангелов
    | #21

    Напълно съм съгласен с изброеното от инж.Цукев с едно допълнение: слоят defpoints е служебен и непечатим по подразбиране – НЕ препоръчвам да се използва за деклариране на ViewPorts – какво пречи за тях да се създаде отделен слой, който да се направи непечатим?
    Друго уточнение – Блоковете МОГАТ и обикновенно трябва да си имат и повече от един слой… изобщо не е задължително да включват нулевия…
    … има още много неща по които си личат „аматьорите“
    Например – когато ме запитат колко знам AutoCAD – аз обикновенно казвам 55-60%. Все пак аз работя с него от 1985 г., автор съм на сумати надстройки за него, включително 3d, някои ги вградиха в продукта, други продадох в чужбина… Професионален, лицензиран преподавател съм от 7 г. Затова знам 55 – 60% и направо си умирам от срам, когато намирам около мен толкова повече знаещи

  22. Пенка Кастрева
    | #22

    Здравейте инж. Цукев,
    Благодаря Ви, че ме уведомихте за повдигнатите теми.Не бях ги прочела. Ще изразя мнението си като инженер, който дълги години е приемал геодезическа продукция и като преподавател във ВУЗ.
    Първо, напълно подкрепям мнението на инж.Весела Недева. Човек цял живот трябва да се учи. Ще дам пример. Някога (в средата на 90-те години), когато в България започнаха да се правят GPS геодезически мрежи , (аз не съм учила GPS във ВИАС)като контролен орган силно възразявах по време на приемателните комисии за некачествена продукция, независимо, че беше все още непозната технология. По този начин предизвиках отговорни фактори в МРРБ да напишат инструкция, която задължително да се спазва от колегите. За да не съм неграмотна по тази тема и да съм в „час“, както казва инж.Весела Недева се наложи подробно да изуча тази технология, основно математическата обработка на данните и дори написах дисертация по този въпрос.
    Относно геодезическите чертежи, независимо какъв продукт се използва, геодезистите са длъжни да спазват съответните инструкции и да си структурират данните в съответствие с тях и да спазват утвърдения формат.
    Напълно сте прав инж. Цукев, че трябва да се спазват някои правила. От прочетеното във форума се вижда, че има противоречиви мнения. Виждам, че някои се обиждат от думата аматьори. Но правила и стандарти трябва да се спазват. Някои специалности крещящо се нуждаят от това. От опита, който имам (като член на общинските Експертни съвети) добих впечатлението, че при другите специалности няма такава приета нормативна уредба. Да не говорим, че по-старите архитекти до преди 5-6 години все още си предаваха продукцията само на хартиен носител, изчертано с рапитографи. Единствено за геодезистите от 1995г. има изискване да си предават продукцията в цифров вид.В тази връзка искам да кажа, че е крайно време това да се направи за всяка специалност, която има отношение към инвестиционното строителство.
    Мисля, че за Вас инж. Цукев се открива едно ново предизвикателство – инструкция в конструктивното проектиране. Ако не се лъжа все още няма такава. Малко съм се отдалечила от производството (сега работя във ЮЗУ Благоевград).
    Като преподавател по Картография и ГИС бих казала следното. CAD продуктите са основна компонента в ГИС. Така, че отново стигаме до заключението за спазване на правила при чертането. Никой не може да знае всичко от един софтуерен продукт. Така, че човек винаги има какво да научи. Аз също гледам младите инженери какво правят. И се възхищавам на тези, които са подготвени и технологично, но и теоретично.
    Лично аз записах курса при Вас, защото новите версии с много различен интерфейс не ги познавам, а и аз също съм самоука в AutoCAD. Въпреки, че познавам основните правила за чертане в AutoCAD, смея да твърдя, че до Модул 4 на Курса „AutoCAD формула“ научих доста неща, които са ми „убягвали“ досега. Така, че благодаря за полезните неща.
    В заключение мога да кажа, че от ГИС продуктите, които познавам в по-голяма или по-малка степен (повече ArcGIS), AutoCAD е ненадминат в чертането.
    Моята цел е повече да науча ГИС версията на AutoCAD – AutodeskMap (там също съм самоука), за да мога да правя някои сравнения.
    Е, всичко това не е с комерсиална, а с научна цел и за лично удовлетворение.
    Благодаря Ви за ценните уроци!

  23. | #23

    Доста полезна информация, само дето не съм сигурен че ще я прочетата хората, които правят тези грешки.
    Особено със слоевете а ад. А тъй като аз съм електропроектант и получавам чертежи от архитекта като подложки мога да каже че за жалост доста от архитектите са неграмотни по отношение на управлението на слоевете.
    Друг генерален проблем е това че се правят блокове съдържащи елементи от няколко слоя, особено в случейте когато е важно да може даден блок да бъде лесно изключен или когато искате да го запазите а да скриете примерно текста или нещо друго намиращо се в същия слой.

  24. | #24

    Нямате си представа колко добре ви разбирам.

  25. Нина
    | #25

    Благодаря за даваните съвети! Човек никога не трябва да спира да се учи и да се вслушва в колегите си.Въпреки,че не допускам посочените грешки,се боря с тях в подадените ми подложки за работа…Наистина някои „Велики“ колеги трябва повече да се стараят като чертаят./А и да пишат на КИРИЛИЦА тук./
    Основното,което ми пречи е, не спазването на слоевете в трите им измерения/т.е. индивидуален цвят или дебелина,а не в байлеъра/ и чертането на част от подложката в слой „Коти“,които след угасване ми скриват чертежа…За блоковете да не говорим…Съгласна съм с колегата Граматиков,аз също чертая ел.инсталации.Благодаря на всички колеги за полезната информация!

КОМЕНТИРАЙТЕ:
  1. Bisher keine Trackbacks

 

Този сайт използва "бисквитки". Научи повече тук.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close