AutoCAD проблеми и техните отговори

autocad-vaprosДоста читатели на блога задават интересни въпроси, като намират всевъзможни начини да се свържат с мен.

За това реших да създам тази страница, където всеки който поиска може да зададе въпрос за AutoCAD чрез коментарите по-долу.

Не мога да гарантирам, че ще успея да направя публикация по всяка тема или че ще отговоря бързо на всеки въпрос, но със сигурност ще опитамАбонирай се да получаваш AutoCAD Уроци по Емейл
 1. 24. април 2009, 08:01 | #1

  Искам да попитам, може ли да ми отговорите на един въпрос?
  Как да разделя една таблица-извлек от блокове с атрибути на няколко части, защото е много дълга и да стане на няколко части. Има ли вариант без да правя няколко извлека-селектирайки различни части от чертежа?
  Предварително благодаря!
  Йоана

 2. 25. април 2009, 08:44 | #2

  Здравейте,

  Всъщност Data Extraction прави една стандартна AutoCAD таблица. След вашият въпрос, направих една публикация за форматиране на дълги таблици, която описва решението. То зависи обаче много и от версията на AutoCAD, с която работите.

 3. 14. май 2009, 12:12 | #3

  Разрешете ми да препоръчам и това упътване за rss: http://computer-help-bg.wikidot.com/tutorials:rss

 4. Ивайло Марков
  2. юни 2009, 10:22 | #4

  Значи мисълта ми е следната.Имам едни готови чертежи и искам да си спестя чертането.Трябва ми програма чрез която вече сканирания чертеж да се прехвърли в аутокадски файл.Има една програма само че тя е за сканиран текст (FineReader) и го прехвърля в Word-овски файл и така се спестява много време и неври за писане!Плс който има някаква идея как мога да си реша проблема да пише!Също може и да има вариант от плотера при сканиране или знам ли нещо такова да се прехвърли…. Моля отговорете ми защото наистина съм в задънена улица…(ако е възможно и на мейла) Благодаря МНОГО!

 5. kris
  2. юни 2009, 12:19 | #5

  Благодаря за информацията! Би било дабре един архитект да публикува малко типови елементи в DWG. Или да ги посочи къде ги има в нета. Така хора чертаещи машинни елементи или работещи в друга свера ще могат да ги използват. Благодаря.

 6. 2. юни 2009, 16:29 | #6

  Здравейте,

  решението на вашия проблем зависи от това какво искате да правите със сканираните чертежи.

  1. Вариант – ако няма да ги променяте като съдържание, а искате само да добавяте към тях или да подмените антетки.
  Най лесно е да се сканиранират файловете и да се вкарат в Аутокад като подложка чрез командата XREF.

  2. Вариант – искате да да правите корекции върху чертежите. В този вариант все пак трябва съществуващите чертежи да са с по-високо качество, за да може да се получи разпознаването. Тук следва да файловете да се сканират като PDF и да се отворят с Adobe Illustrator. От там може да се запишат като DWG. Има и малки допълнителни програми, които вършат тази работа. Ето няколко варианта:
  http://www.aidecad.com/
  http://www.dotsoft.com/pdfimport.htm
  http://www.pdf2cad.com/
  http://www.autodwg.com/pdf-to-dwg-converter/

 7. Ивайло Марков
  2. юни 2009, 16:57 | #7

  Първо мерси много за отговора!Значи при мен не е необходимо да се изменя нещо по чертежа.Самите чертежи са 4 на брой и от палос съм ги сканирал на плотер и сега си ги имам на А0 формат бяха фартия.Мисалта ми е ако ги смимам с цифровия си апарат и после как да ги направя?Говориме за 1-вия вариант???За каква подложка говориме,просто съм малко босичък и не ми е ясно.Наистина много разчитам да ми помогнете.Плс пишете ми дали няма някакъв вариант да ви ги изпратя тия 4 снимки и да ми ги направите на dwg формат (аутокадски)?Мерси много!

 8. Ивайло Марков
  2. юни 2009, 17:08 | #8

  Дръпнах си едната програма но ми пише че ако не я купя немога да си сейвна самия dwg файл….може ли да ми дадете вашият skype за да ми помогнете.

 9. Ивайло Марков
  3. юни 2009, 11:19 | #9

  Здравейте отново.Смъкнах си едната програма (PDF to DWG)Регистрирах я и сега тя работи с пълна сила.направих снимка на чертежите ,след което посредством Adobe Acrobat ги конвертвам в pdf.После посредством гореспоменатата програма за конвертване в dwg формат ги правя dwg.Когато обаче ги отвоя с Аутокад-а излизат като изображение(картинка) а не като чертеж.Моля помогнете ми как да станат като чертеж.Непременно ли трябва да се сканират илои може с по прецизни снимки?

 10. 4. юни 2009, 09:42 | #10

  Здравейте отново,

  След като не е необходимо да изменяте чертежа, това че сканираното се появява като изображение не би трябвало да е проблем? Какво все пак искате да направите с него?

  Принципно не препоръчвам снимка вместо сканиране. В този случай качеството е лошо и се получават се прекалено големи изкривявания. Например – в единния край на чертежа линиите са по-къси, а в другия по-дълги от реалните. При много редки случаи това би свършило работа.

  Мога само да предположа, че програмата не е разпознала линиите, ако се е получила снимка с лошо качество.

  Ако искате изпратете ми снимката и получения чертеж по емейл. Без тях мога да говоря само принципно, но не и конкретно къде е проблема.

 11. 8. юни 2009, 14:29 | #11

  Проблемът може да се реши и с Raster to Vector конвертиращи програми. Такива могат да се намерят в Google – http://www.google.bg/search?q=raster+to+vector

 12. Иван Павлов
  24. юни 2009, 14:22 | #12

  Искам да вмъкна растерно изображение на чертеж, например скица.
  Изображението е начертано в определен мащаб, напр. 1:500
  Как да настроя Аутокад-а, че като вмъквам картинката, да бъде също мащабна. Обикновено ако имам начертан размер, изчертавам линии във вертикално и хоризонтално направление, след което скалирам снимката така, че да се получат линиите с определена дължина. Проблема е, че скалирането в двете посоки е с различен коефициент и се налага да превръщам снимката в блок.

 13. 27. юни 2009, 21:20 | #13

  Здравейте,

  Ако мащаба в двете направления е идентичен, което е масовият случай, се вмъква изображението както е сканирано (или създадено от програма). След това намираме разстояние между две точки, което знаем колко е или е котирано и чрез командата scale премащабираме изображението, така че то да стане 1:1 за чертане.

  AutoCAD не поддържа премащабиране на изображение с един мащаб по X и друг по Y. Тогава се налага изображението да се обработи с външна графична програма.

 14. Иван Павлов
  7. юли 2009, 18:09 | #14

  Ами то така би трябвало да е, но никога не ми се е получавало да се импортира снимката в еднакъв мащаб в двете посоки. Има разминаване и не мога да си обясня откъде. Не би ли трябвало при сканиране да се вмъкне снимката 1:1, т.е. ако тя реално е 10/10 см, и в чертежа да бъде 10/10 единици. Не познавам никакви настройки по този въпрос в Аутокад.
  Много често скицата е в мащаб, но няма размери. Ако може да се импортне 1:1, тогава бих могъл да си измеря приблизително всички размери, които ми трябват. Още повече, че няма как да определя мащабния коефициент без налични размери.

 15. Христо
  14. юли 2009, 10:20 | #15

  Здравейте,
  При XREF каква е разликата между attach и overlay ?
  Благодаря!

 16. Илия Иванов
  30. юли 2009, 09:29 | #16

  Здравейте,
  Имам следния въпрос. Дали е възможно при изчертаване на полилинии, после AutoCAD да извлече като информация общата дължина в чертожни единици. Искам да отворя скоба, че е необходимо общата дължина на линиите за отделен Layer.

 17. 31. юли 2009, 07:39 | #17

  @Христо
  Скоро ще пусна публикация по темата.

 18. 31. юли 2009, 07:45 | #18

  @Илия Иванов

  Възможно е, но няма вградена опция в AutoCAD. Може да стане с AutoLisp. Ако не програмирате, то има доста готови безплатни програми по Интернет. Просто потърсете в Google. Със сигурност има такива, които дават сумата на дължините на (поли)линиите, но ако не откриете такава, която да ги дава и по слой, винаги може да се използва командата layiso (layer isolate).

  Преди време писах как може да се заредят autolisp програми в AutoCAD.

 19. 1. август 2009, 18:35 | #19

  @Христо

  Отговорът на въпроса каква е разликата между attach и overlay е тук.

 20. Христо
  17. август 2009, 15:06 | #20

  Много благодаря!!!

 21. varbanov
  9. септември 2009, 16:22 | #21

  Здравейте! в момента чертая една малка къщичка (3D) и трябва да сложа керемиди.Искам да попитам има ли в библиотечните файлове керемиди,които да са 3D или да пробвам с AutoCad Architecture (ако в тази версия са налични)… в момента съм с ACad 2010? Благодаря предварително!

 22. Тихомир Петров
  8. октомври 2009, 22:35 | #22

  Здравейте,
  Имам следния досаден проблем: Имам чертеж, който е чертан тримерно. Този чертеж е минал през един потребител, който е направил, всички Elevation Z=0. След това този чертеж пристига при мен и тук вече е проблема ми. Описвам какво се случва:1) чертая правоъгълник; 2)местя правоъгълника от местоположението му, перпендикулярно на някоя от съществуващите в чертежа линии; 3)правоъгълника се „скапва“, в смисъл – при маркирането му ако хвана някой от ъглите му мога да Стреч-вам, но винаги в единия от ъглите мога да правя само Move; 4)при маркиране на правоъгълника UCS иконата се появява на него и то завъртяна.
  Същия проблем (UCS-а) имам и с Полилиниите в същия чертеж.
  Можете ли да ми помогнете ?

 23. 12. октомври 2009, 10:54 | #23

  @verbanov
  Съжалявам, че толкова късно виждам въпроса Ви. Ако все още е актуален, моя съвет е да потърсите в Интернет или от колеги библиотеки на различни материали. Независимо от продукта, много малко от библиотеките, които идват с него са използваеми за нашите условия. Практиката е хората да си търсят, събират и поддържат собствена библиотека.

 24. 12. октомври 2009, 10:59 | #24

  @Тихомир Петров

  И на мен ми е любимото занимание – да оправям файл, когато друг го е „омазал“. За съжаление се случва. Изпрате ми файла или фрагмент от него на blog {at} tsukev.com, за да мога го погледна и да ви помогна.

 25. Светлин Дончев
  13. октомври 2009, 14:41 | #25

  Здравейте,
  Имам следният проблем:Имам чертеж на външна стена на къща. Как мога да вкарам снимка на дърво така да получа стената на къщата все едно че е с дървена облицовка (но без да се размазва снимката(jpg).Можете ли да ми дадете някоя идея?

 26. 13. октомври 2009, 15:01 | #26

  @Светлин Дончев

  Jpeg се вкарва с Xref мениджъра, който се стартира с командата xref. Вече от там на татък, снимката се мащабира, подравнява и размножава с командите scale, align и array. Ако я променяте чрез scale с еднакви мащаби по X и по Y тя няма да се „размаже“.

 27. Martin Nedkov
  22. октомври 2009, 17:12 | #27

  Здравейте,

  По това, че всеки трябва да „сподели“ тайна предлагам едно lsp, което ползвам от години и е изключително удобно при работа с външни референции. Мога да го пратя по e-mail, ако сметнете, че ще е удачно! Какво прави: Зарежда произволен файл като xref в точка 0,0,0 на world coordinate system в layer „xref“ (който след това се заключва) и възстановява layer и ucs. Особено удобен е когато има стройна организация в колектив или дори между отделни фирми! Стартира се с command alias – axr! Ако повече и повече хора организираха работата си в стройна система, действително биха оценили помощта на чертожните програми! А аз оставам в очакване на следващата тайна! Поздрави!

 28. Дарина
  2. ноември 2009, 21:04 | #28

  Здравейте, гледах, но не видах-дано не се повтарям с някой друг…много се интересувам от това има ли бърза команда за сменяне на Layer-a, а не всеки път да го избирам от падащото меню. Много Ви благодаря предварително! Поздрави и успех със сайта, страхотен е!

 29. Христо
  4. ноември 2009, 17:13 | #29

  @Дарина
  В какъв смисъл, да го смениш като настоящ или да прехвърлиш нещо в друг слой?

 30. Дарина
  5. ноември 2009, 13:09 | #30

  да, да го сменя като настоящ…т.е. ако чертая стени примерно с лой wall, искам след това ръчно да си привключа веднага на слой osi примерно, за да продължа да си чертая осите в дадения слой, а не всеки път да ги избирам от падащото меню…иначе прехвърлянето знам че си става с match properties, но някак си ми се вижда по-културно да си чертая всичко на момента, където си трябва. Благодаря предварително!

 31. 6. ноември 2009, 06:50 | #31

  @Martin Nedkov

  Звучи интересно! Искате ли да подготвите публикация по въпроса, която ще излезне от ваше име или предпочитате аз да напиша нещо по въпроса?

  Може да ми изпратите lisp-a да го разгледам на „blog [at] tsukev.com“

 32. 6. ноември 2009, 07:45 | #32

  @Дарина

  Направих публикация по въпрса, надявам се да отговори на въпроса ти:
  Как да направя даден слой да бъде текущ

 33. Марто
  9. ноември 2009, 11:47 | #33

  Здравейте,
  Аз имам един доста тривиален въпрос, но не успях да му намеря отговора, но предполагам, че доста хора имат такъв проблем. Всеки път когато в някой по-голям чертеж имам много дименскии (кофражен план например) и реша да хвана и преместя целия чертеж някои от дименсиите се разбъркват тотално. И когато накрая подреждам всички чертежи направо става ад. По принцип когато ги подреждам „explode“-вам всички дименсии, но би трябвало да има и по-добър начин ?

 34. Dragov
  12. ноември 2009, 16:21 | #34

  @Марто
  Проблемът е в асоциативното оразмеряване. Недей да експлодваш дименсиите, достатъчно е да ги направиш неасоциативни, за да не се държат „странно“. Командата изглежда така:
  dimdisassociate all

 35. Димитър Богословов
  12. ноември 2009, 16:41 | #35

  Здравейте и от мене. Имам следният глупав въпрос. Как да си олекотя файловете? Пробвах с Purge, но не е достатъчно. Интересува ме също как да разбера кой слой с какъв обем в МВ е?

  Благодаря предварително!

 36. 13. ноември 2009, 10:26 | #36

  @Марто

  Наистина, проблемът ще се реши ако приложиш съвета на Dragov.

 37. 13. ноември 2009, 10:27 | #37

  @Димитър Богословов

  Можеш да пробваш и командата overkill, за която вече публикувах информация.

 38. Веселин Бончев
  19. ноември 2009, 15:54 | #38

  Здравейте,

  Занимавам се в областта на електропроектирането и имам следния проблем.
  Доста често изготвям количествени сметки за които част от работата се свежда до броене на блокове. Понастоящем използвам Quick Select -> Object type: Block Reference -> Properties: Name -> Value: име на блок ->ОК и след това гледам броя на маркираните блокове в Properties. Та въпроса ми е дали няма някаква команда или допълнителен AutoLIPS, който да ми изкарва списък с блоковете и техните бройки в даден чертеж? Това ще ми улесни много работата понеже в някой проекти се използват много вида блокове.

  Благодаря предварително.

 39. Dragov
  23. ноември 2009, 14:30 | #39

  @Веселин Бончев
  Tools/Atribute extraction е направено точно за това. Да извлечем от чертежа си таблица с блоковете, а ако имат атрибути и стойностите на атрибутите. После можем да си ги броим, сортираме и представим като
  спецификация. Командата дава възможност да се избере част или целия чертеж, определен вид блокове и атрибути към тях.. Желая успех!

 40. Silviia
  24. ноември 2009, 09:49 | #40

  Здравейте! Имам проблем с плотирането в Autocad 2010. Изчертавам модела в моделното пространство и преминавам в лейаутите. Там обаче мога да видя чертежа си само ако избера 2д Wirefrdme за съответния Viewport. При избор на всеки друг стил на визуализация за 3Д, вю-порта е черен, без елементи в него. Същото се наблюдава и когато искам да го разпечатя в 3д от моделното пространство. Проверих всички възможни настройки, но явно изпускам нещо. Досега работих с версия 2007 и проблеми никакви. Благодаря предварително!

 41. Веселин Бончев
  25. ноември 2009, 11:25 | #41

  Благодаря, на @Dragov за идеята.
  Понеже блоковете, които използвам в по голямата си част не съдържат атрибути и стойностите на атрибутите Attribute extraction (Export Atrribute information както е в Autocad 2010)не ми върши работа, затова вместо нея използвах Tools/Data Extraction (използвам Autocad 2010 при по старите може и да я няма). Тази команда има много възможности и можеш да си извлечеш от даден чертеж (или част от него) почти всичко по зададени от вас критерии и да се експортира в екселска таблица или таблица в самия чертеж.

 42. 25. ноември 2009, 15:56 | #42

  @Веселин Бончев

  Да, с Data Extraction е решението. Публикувах малко по-подробна информация за това тук: http://blog.tsukev.com/autocad-specifikaciya-data-extraction.html

 43. mariya
  27. ноември 2009, 13:07 | #43

  здравейте!
  Имам проблем с COPY 🙁 По default в момента ми е такава, командата, че за да копирам даден object няколко пъти на различни second point, трябва предварително да задам m [Multiply]:(
  Мисълта ми е, как да нправя по default да ми е Мultiply copy…Без да ми се налага всеки път да вписвам в командния ред m [Multiply], което си е допълнителна загуба на време;)

  Благодаря предварително!

 44. andrei
  28. ноември 2009, 16:34 | #44

  zdraveite imam problem s explode na autocad.preinstalirah si 3 puti programata no pak komandata ne mi raboti.Ako izprata 4erteja na drug komputur komandata raboti

 45. 1. декември 2009, 07:13 | #45

  @Mariya
  Виждам, че си пренесла темата във Фейсбук и ще ти отговоря там.

 46. 1. декември 2009, 07:15 | #46

  @Andrei

  Може ли да дадеш малко повече информация?

  1. Какво значи „не работи“? Като напишеш explode не се пуска командата или се пуска но не работи по очаквания от теб начин?
  2. Не работи само на един чертеж или на всички?

 47. eng.daskalov
  8. декември 2009, 18:43 | #47

  da i az imam sa6toto pitane ne raboti explode…markiram dadeniq obekt i mu davam explode i ne iska da go explode-ne pi6e 4e Select object:1found
  1 was not able to be explode..i ne stava:(…ako moje da mi otgovorite.mersi

 48. 9. декември 2009, 09:49 | #48

  Който се интересува от решението на проблема с explode – дискусията с andrei и eng.daskalov се пренесе във страницата на блога във Фейсбук

 49. Явор Донев
  16. декември 2009, 16:47 | #49

  @Ивайло Марков
  Пробвай с Raster Design, това е допълнение към AutoCAD, AutoCAD MAP, AutoCAD Civil 3D. С него може да се векторизира автоматизирано.

 50. mi
  12. януари 2010, 13:31 | #50

  Добър ден,
  Имам един проблем с autocad-a и се надявам да можете да ми помогнете 🙂
  от известно време като се опитам да copy/paste от един чертеж в друг и тотално забива.

 51. 21. януари 2010, 07:06 | #51

  Това само с определени чертежи ли го прави или е на всички?

  Ако е само на определени чертежи, това се случва, когато има елемент, който прави проблем (например ако не е правен на AutoCAD, a импортиран от друго CAD приложение).

  Пробвайте да изчисите всичката информация която не ви трябва и след това да почистите чертежа с purge и overkill.

 52. mi
  21. януари 2010, 09:34 | #52

  @Иван Цукев
  само на някои е. Чертани са си на autocad до колкото знам(не излиза съобщението ,което обикн. излиза,ако е от друго) и номера с purge го пробвах… След доста ровене из neta май стигнах до извод,че е заради annotation scale. Как мога да почистя списъка? Това което намерих е само да се свали някаква програма(приложение),която да ги изчисти. Няма ли друг вариант?

 53. 21. януари 2010, 17:09 | #53

  @mi

  Едва ли е от scale list, но можете да пробвате да го почистите. Пускате командата scalelistedit и след това избирате reset.

  Аз лично имах такъв проблем с едни подложки и се оказа, че проблемът е че е правена на AutoCAD на френски и има имена на слоеве с френски символи (от тези с ударенията), които правят проблем. Може да проверите дали не е това.

 54. mi
  22. януари 2010, 11:15 | #54

  @Иван Цукев
  На scalelistedit ми дава „Unhandeled exception has occurred in a component in your application. If you click Continue, the application will ignore this error and attempt to continue. Index was outside the bounds of the array“ И след Continue не се случва нищо.

  Няма чужди слоеве – и от това не е. 🙁 Тъпото е че и като се преместя във чист файл си носи проблема и не се оправя… Чудя се дали ако мина на AutoCAD 2010 ще се изчисти този проблем.

 55. 22. януари 2010, 13:18 | #55

  Хммм, значи все пак има проблем със scale list. Трябва да се оправи, за да сме сигурни дали проблемът е от това или е другаде.

  Щом не става с тази команда, пробвай с допълнителната програма за почистване. Избери 32 или 64 битовата, в зависимост от това какъв е Windows-a.

  http://autodesk.blogs.com/between_the_lines/files/Scale_List_Cleanup_Utility_32bit.exe

  http://autodesk.blogs.com/between_the_lines/files/Scale_List_Cleanup_Utility_64bit.exe

 56. I_G
  2. февруари 2010, 12:06 | #56

  @mi,
  това ми се е случвало с AutoCad 2008, правеше ми проблем с user-made шрифтове. Може би най-добре смени Cad-a.

  @Илия Иванов,
  за сумиране дължини на линии, полилинни, текстове, използвам VetCad++, то е приложение към AutoCad, появява се като допълнително меню, изключително удобно и за други цели.

  Аз имам преблем с multiple undo. В момента, ако искам да направя undo, обикновено ми връща по 3-4 команди. Каква е зависимостта (защото всеки път връща различен брой команди)и как мога да си го оправя да ми връща само една команда?

 57. 2. февруари 2010, 14:54 | #57

  @I_G

  Поведението дали и как undo да групира действия за връщане назад може да се промени чрез командата undo от командния ред. Повече информация има в хелпа за системната променлива undoctl

 58. Kalin Krastev
  3. февруари 2010, 15:33 | #58

  Здравей!!!
  Искам да попитам има ли някакъв начин да се сметне един солид в аутокада колко килограма е ако например е стомана, алуминий или някакъв друг материал.

  Благодаря

 59. 3. февруари 2010, 17:10 | #59

  Командата MASSPROP дава обема на 3D solid. Бърза сметка с калкулатора – обем по обемното тегло на материала е съответното тегло.

 60. kikoko
  23. февруари 2010, 21:31 | #60

  E, aз нямам въпроси, но Поздравления за ентусиазмът!

 61. костадин
  23. февруари 2010, 23:03 | #61

  Здеавеи,инсталирах 2010 и бях неприятно изненадан че работния плот беше бял ,а не черен.Въпроса ми е откаде мога да си го направя черен както си е при другите версии

 62. 24. февруари 2010, 16:50 | #62

  @костадин

  Писал съм по темата неотдавна, погледни тук: http://blog.tsukev.com/chertane-cheren-bjal-fon.html

 63. Житомир
  8. март 2010, 12:59 | #63

  @mi
  При мен не забива но отказва копиране. С 2010 е същия проблема. Единствено засега решение: Изписваш в командния ред XREF. Като ти излезе прозореца намираш attach DWG бутона. Атачваш файла който искаш да добавиш в чертежа. Ще видиш файла като име в прозореца на XREF и като блок на чертежа. Кликаш на името на файла в прозореца на XREF с десен бутон и даваш Bind… Най-накрая маркираш атачнатата фигура на четежа, разбиваш я с Explode и си ти. Има и допълнителни екстри по „трасето“ …. разгледай си ги. При мен това е проблема и така се решава. Дано да съм помогнал. С 2010 съм.

 64. mi
  10. март 2010, 09:36 | #64

  @Житомир
  Мерси за отговора, но аз минах на 2010 и нещата се оправиха 🙂

 65. Илия Иванов
  16. март 2010, 12:28 | #65

  Здравейте колеги, интересува ме следният въпрос. Какви са възможностите за работа на AutoCAD 2010 при отдалечен достъп? Имам в предвид следното:
  Инсталация на ACAD на сървър (условно казано) и едновременен достъп до програмата от няколко потребители чрез мрежа. Като се казва мрежа се има в предвид използването на програми подобни на Remote Desktop.
  Благодаря предварително.

 66. Явор Донев
  16. март 2010, 17:45 | #66

  @Илия Иванов
  Мисля, че тази възможност я има, но за да ти е всичко легално трябва да имаш N на брой лиценза на Windows (изключение прави Server версиите, които имат по 2 сесии за лиценз). Аз със Windows 7 (като multysesion е crack-нат) съм направил така за лична употреба и нямам проблеми – всичко работи стабилно, AutoCAD не ми иска 2 или повече лиценза.

 67. Dimitar
  19. март 2010, 11:37 | #67

  Здравейте!Имам следния въпрос: Елевациите на вече готов чертеж са начертани със Spline, някои знае ли как да направя Surfaces чрез Spline линии или задължително трябва да ги превърна във Polyline(трябва ми за да направа cut and fill)? И ако може да ми кажете как да превърна Spline в Polyline? Благодаря предварително!!

 68. 24. март 2010, 22:28 | #68

  @Илия Иванов,
  Ако не искаш повече от един потребител да чертае на отдалечена машина, мисля, че това

  https://secure.logmein.com/US/products/free/

  и това:

  https://secure.logmein.com/US/products/hamachi2/licensing.aspx

  ще ти бъдат от полза. И двее имат безплатни версии с добра функционалност и много пъти са ме вадили от ситуация. Пестят и от сметка за обяснения по телефона.
  Надявам се да съм ти бил от полза
  Поздрави

 69. EKM
  2. април 2010, 19:28 | #69

  Здравейте,

  Искам да Ви попитам как да плотирам черно-бяло, от настройките избирам монохромно, но не всичко е черно, някой си остават цветни като например блоковете и някои други линии. Как може най-рационално да му се каже на тази машина (АКАД 2010) да плотира 100% черно-бяло а не да има и цветни елементи.

  Благодаря предварително.

 70. Георги
  7. април 2010, 00:49 | #70

  Здравей!Искам да попитам как най-лесно и качествено мога да конвертирам изображение(например карта с хоризонтали) в .dwg или .dxf,за да мога да чертая върху нея?

 71. Явор Донев
  7. април 2010, 13:44 | #71

  Ако говорим за продукти на Autodesk – само с Raster Design. За продукти на други компании – има много и различни, но никои не е перфектен (поне аз не съм го намерил).

 72. Христо
  12. април 2010, 09:32 | #72

  Здравей,
  Появи ми се следния странен проблем: Получих един диск с чертежи като XREF са в отделна папка. Естествено пътищата (saved path) не съвпадаха и трябваше да се променят. Когато обаче кликам на някой от XREF излиза съобщение „Cannot canche path, name or type“ . В реда „Found At“ променям пътя и за момента се прикача , изпълнявам save , но като затворя файла и след това го отворя не е запомнен новия път а си стои стария. Имаш ли някаква идея защо става така?

 73. Мартин
  12. април 2010, 10:18 | #73

  @ Христо
  За да не губиш точките на рефериране на чертежите най-лесно е според мен да сложиш всичко в една папка, без да променяш пътеките до файловете. Ако пък координатите на рефериране са ясни, тогава най-добре е да пререферираш чертежите. Успех!

 74. 12. април 2010, 18:01 | #74

  @Христо

  Интересно защо не запомня пътя, който даваш в „Found At“, но в този случай наистина решението е както предлага Мартин – всичко в една папки и без да се настойва нищо се отваря файла и подложките са там, където трябва да са.

 75. Христо
  13. април 2010, 14:30 | #75

  Да, така и направих, по дългия начин..имат някаква защита сигурно.Когато си ги правя аз няма проблеми.

 76. EKM
  16. април 2010, 18:26 | #76

  Може ли да ми помогнете (коментар №19) ?

 77. Илия Иванов
  20. април 2010, 10:24 | #77

  Здравейте на всички колеги, доста се изписа за подобряването на работата в AutoCAD, нови трикове, различни техники и т.н. Лично според мен трябва да се засегне въпроса за мониторите (работа с два монитора, настройки и конфигориране на работна област и пр.). Ако някой има опит в работата с два монитора моля да сподели. Може да се развие и като тема за положителните страни и овеличаване на производителнистта – надявам се.

 78. 22. април 2010, 15:17 | #78

  @EKM

  Може да са променени настройките на monochrome. Влезте в настройките на плот стила (с иконката отдясно на него). Заглавието на прозореца е „Plot Style Table Editor“. От ляво се избира цвета от 1 до 255, а отдясно трябва да се провери в Color дали е черен. Грубо казано – така правим всички цветове от чертежа да се разпечатват в черен цвят.

  Съжалявам за забавянето. Изпуснал съм коментара между другите.

 79. 22. април 2010, 15:19 | #79

  @Илия Иванов

  Аз имам по-скоро скромен опит с два монитора, но може наистина да споделя някои удобни настройки, които успях да направя.

 80. I_G
  28. април 2010, 17:13 | #80

  Извинявам се ако моя проблем вече е дискутиран, но ми е спешно, затова направо питам:
  Имам т.нар. „счупен“ файл, който не се оправя с recover. Затова му правя new block, но по този начин не се прехвърлят layout-ите. Копирам ги с ctrl+2, но са в разбъркан ред, а са 72 на брой. Ще споделите ли метод за прехвърляне на layout-и или друг метод за „лекуване“ на файл. Благодаря

 81. 30. април 2010, 10:38 | #81

  @I_G
  Какво разбирате под „счупен файл“? Layout-ите много лесно се копират от един чертеж в друг когато се кликне с десен бутон на мишката върху някой от layout табовете и се избере опцията „from template“. След това се избира dwg-то с layout-ите и така могат да се прехвърлят от един чертеж в друг.

 82. Yordanka
  3. май 2010, 07:23 | #82

  Моля да ми помогнете как да активирам командите за изключване само на един слой и тази за изключване на всички слоеве, освен един? Ясно ми е, че е необходимо при инсталацията на Auto CAD да е активирана опцията за ексспресни команди.

 83. Yordanka
  3. май 2010, 12:47 | #83

  Иван Цукев :Това само с определени чертежи ли го прави или е на всички?
  Ако е само на определени чертежи, това се случва, когато има елемент, който прави проблем (например ако не е правен на AutoCAD, a импортиран от друго CAD приложение).
  Пробвайте да изчисите всичката информация която не ви трябва и след това да почистите чертежа с purge и overkill.

 84. Yordanka
  3. май 2010, 14:54 | #84

  @Yordanka
  Правя го за да ми е по-удобно при чертане. Напр. ако искам да видя само местата на колоните в даден чертеж, тогава ми е необходимо бързо да изключа всички слоеве без този в който са чертани колоните.

 85. 3. май 2010, 16:36 | #85

  @Yordanka
  Ами слагате диска с AutoCAD и инсталирате Express Tools. Ако Express Tools са инсталирани тогава можете да ползвате команди като layiso, layoff, layfrz и т.н. В по-новите версии Express Tools вече се инсталира автоматично и командите са вградени в ribbon интерфейса.

 86. Христо
  4. май 2010, 09:05 | #86

  Здравей,
  Въпросът ми е в областта на шрифтовете (fonts). Доколкото знам, ако някой от използваните шрифтовете ( ___.shx ) го няма, той се замества със simplex.shx при самото отваряне на файла и би трябвало всичко да излиза. На практика обаче не се получава така (особено в текстовете на кирилица).
  Как може най-лесно да се реши проблема, защото е много досадно когато се отварят чужди файлове?

 87. Дамян
  5. май 2010, 14:48 | #87

  Здравейте ,много ми харесва вашия блог.Имам един въпрос:когато искам да пиша текст ми го дава вертикално и така го оставя,същото се получава и при редактирането на хоризонтален текст,след редакцията ми го завъртва вертикално.Има ли някаква настройка за това или как мога да го оправя.Благодаря предварително.

 88. 10. май 2010, 17:14 | #88

  @Христо
  Ако е шрифта се ползва за текст, може да напишеш style и в конкретния стил да смениш шрифта с друг, който го има на компютъра.

 89. 10. май 2010, 17:15 | #89

  @Дамян
  Какво пише в ъгъла на завъртане на текста? Ако е 0 и текста е вертикален, може да е завъртяна координатната система.

 90. Дамян
  11. май 2010, 14:17 | #90

  Координатната сиситема не е зажъртяна,в properties ми пише ,че текста не е зажиртян.Но когато искам да създам текс или ако редактирам стар текс мо го зажъртжа на 90 градуса.Ако мога да го пратя чертежа на някой адрес да го видиш.

 91. ptfe
  11. май 2010, 18:01 | #91

  искам да попитам едно въпросче 🙂 може и да звучи глупаво , но има ли нещо като patch с който да променя интерфейса на 2009 с този на 2010 ,защото не мога да инсталирам 2010 (пробвах хиляди начини ,повярвайте ми) а ми трябва да се науча на неговия интерфейс . Благодаря за отделеното време 🙂

 92. 12. май 2010, 09:28 | #92

  @Дамян
  Може да го пратиш чрез формата за контакт: http://blog.tsukev.com/ivan-tsukev

 93. Nikolai Petkov
  17. май 2010, 18:57 | #93

  Здравейте, искам да ви попитам някой има ли идея как да разкарам рибон интерфейса в 2011, защото дори вече го няма като опция в Workspace, както беше в 2010?

 94. Todor
  21. май 2010, 08:16 | #95

  Здражейте ,имам проблем с настройките на Autocad за работа с Pen Tablet.
  В случая Bamboo Pen. Ще може ли някой да помогне?

 95. Данаил
  2. юни 2010, 22:52 | #96

  Когата искам да избера plot style monochrome или друг черно бял от на 2010 установявам, че ги нямам като опция. Имам само стандарт. Как да го орпавя ?

 96. Hristina
  3. юни 2010, 15:22 | #97

  Здравейте 🙂 Сайта е страхотен!
  Интересува ме,възможно ли е да се направи така, че независимо в кой слой чертая(слой за греди или армировка), когато напиша DIMALIGNED без да отивам в слоя за оразмеряване, то да си се изпълнява в неговия слой, не в слоя в който чертая.

 97. 4. юни 2010, 06:05 | #98

  @Данаил
  Изглежда самият plot style го няма. Може да си го копирате от друга версия на AutoCAD (ако имате на същия компютър) или от друг компютър. От options -> Files може да видите къде е директорията със стиловете за плотиране.

 98. 4. юни 2010, 06:06 | #99

  @Hristina

  Да може. Краткият отговор е да си напрвите такава настройка в tool palettes. За по подробни обяснения мисля да направя една публикация.

 99. Hristina
  4. юни 2010, 07:24 | #100

  Иван Цукев :@Hristina
  Да може. Краткият отговор е да си напрвите такава настройка в tool palettes. За по подробни обяснения мисля да направя една публикация.

  @Иван Цукев
  Ще чакам с нетърпение ! 🙂

 100. Елена
  11. юни 2010, 11:30 | #101

  Здравейте.
  Интересувам се по какъв начин може да се оправят текстовете от други чертежи, по някакъв бърз начин, а не едно по едно. Примерно искам всички текстове да ги направя друг стил, но не да ги пипам едно по едно, а ако е възможно всички наведнъж :).
  Също ме интересува кой е най подходящия стил на буквите, за да излизат добре при плотиране?
  Благодаря предварително.

 101. Андон
  17. юни 2010, 21:14 | #102

  Здравейте.
  Искам да попитам има ли начин чрез Sheets или друга опция да импортвам 3D обекти от чертеж без да го отварям. Т.е. правя си нещо като база с данни и когато ми трябва някой обект да не отварям dwg файла а директно чрез някоя опция да си го импортна на новия проект.
  По принцип подобна опция много ще ми олесни работа и ще съм ви благодарен ако ми помогнете :). Благодаря предварително.

 102. dancho
  21. юни 2010, 15:45 | #103

  команда Explode: експоадира блока до най-ниското ниво ( полилинията става на линии; Мтекста става на n-брой текстове. Въпроса ми е как да експлоадирам само блока без елементите в него?

 103. Андон
  21. юни 2010, 18:25 | #104

  По принцип ако си направил блок от 3 детайла, след експлоуд блока се разделя пак на тези 3 детайла. И отделно вече на тях може да дадеш експлоуд за да станат само съвкупност от линий. Така е при 2009 верисията.

 104. dancho
  22. юни 2010, 09:59 | #105

  @Андон
  Работя на AutoCAD 2006: та да дообясня 🙂 имам блок от 3 полилинии -> Explode -> освен че се е експоадирал блока са се експлоадирали и полилиниите. чувал съм че се оправя това но не мога да намеря нищо в интернет.

 105. dancho
  22. юни 2010, 10:10 | #106

  @Елена
  за селектирането опитай с Quick Select (_.QSELECT на командния ред)
  за плотирането въпроса е по личен зависи как чертаеш, но в моя изходен матерял(геодезическа снимка) текстовете са TimesNewRoman Italic с височина 2mm

 106. 22. юни 2010, 10:44 | #107

  @dancho

  Ползвай burst вместо explode, виж тук: http://blog.tsukev.com/autocad-block-explode-vs-burst.html

 107. 22. юни 2010, 10:46 | #108

  @Елена

  Аз предпочитам Arial с височина 2.4мм. Въпрос на личен избор 🙂

  Иначе избора на текстовете както ти е казал @dancho е най-бързо.

 108. 22. юни 2010, 10:47 | #109

  @Андон

  Библиотека с данни чрез sheet set става по този начин: http://blog.tsukev.com/autocad-sazdavane-i-izpolzvane-na-biblioteka-s-detayli.html

  Иначе другите варианти са Tool Palettes и Design Center.

 109. dancho
  22. юни 2010, 12:56 | #110

  @Иван Цукев
  упс 🙂 другия път ще чета повече. Много полезен Блог бравос

 110. Андон
  22. юни 2010, 17:22 | #111

  Ами sheet не ме устройва защото работата ми е таква че чертая 3Д обекти, а не двуизмер. Например в 1 чертеж съм начертал сфера, цилиндър и кутия – проблема идва от там че като ги поставя на друг чержета чрез sheet те се появяват под формата на блок, а на мен ми трябват като обикновенни детайли, защото трябва да се разчетат от едно допулнение към ауто кад с което работим за смятане на детайли. http://www.f-utils.org/

 111. Андон
  23. юни 2010, 18:19 | #112

  Днеска пробвах чрез Design Center и с още малко настройки в пропъртис се получи. Много благодаря за съвета 🙂

 112. Hristina
  2. юли 2010, 10:52 | #113

  Не можах да се справя с TCOUNT:(
  Моля да ми помогнете с малко по-подробно обяснение на стъпките.Например когато маркирам обектите за номериране това не личи по никакъв начин.След изпълнение на 2, командата се прекратява и не мога да задам номера на стартиране и стъпката 3.

 113. Митака
  14. юли 2010, 08:40 | #114

  Здравейте,
  интересува ме как мога да подравня текст по окръжност, правил съм го но немога да се сетя как става. Идеята е следната текста да следва окръжността. Ето и примерна снимка:
  http://media.snimka.bg/6687/019628452.jpg
  Работя с АutoCAD LT 2008.

  Благодаря ви предварително.

  Поздрави,
  Димитър.

 114. 14. юли 2010, 13:29 | #115

  @Митака

  С LT е малко трудно. Там няма Express Tools нали? Иначе става с командата arctext, но тя е от Express Tools.

  Има и доста лиспове по интернет, но и те няма да тръгнат на LT.

 115. Митака
  15. юли 2010, 07:20 | #116

  @Иван Цукев
  Няма Express Tools и това бърка всичко, то доста от командите са различни при LT и при чист CAD 2008.

  Благодаря ви все пак, ще се мъча да си спомня как ставаше номера.
  Ако някой все пак се сети нещо може да ми драсне.

  Благодаря отново.

  Поздрави,
  Димитър.

 116. Mitko
  16. юли 2010, 11:09 | #117

  Здравейте,
  наложи се да кача AutoCAD 2011, и за моя изненада, всичко е толкова различно спрямо 2008 , не можах да си пусна Конструктион линиите.
  Дали може да стане в 2011 ?
  Поздрави,
  Митко

 117. 16. юли 2010, 15:05 | #118

  @Mitko
  Интерфейсът е коренно различен ако това имате в предвид, но линните се пускат независимо от версията с командата XLINE.

 118. mi
  3. август 2010, 15:18 | #119

  Здравейте,
  Както винаги намирам много полезни неща в блога 🙂 Благодаря за което!
  Искам да попитам след като си направя мои tool palettes как мога да ги копирам и на други компютри?

 119. Andon
  3. август 2010, 18:06 | #120

  Има опция за експорт на palettes. Даваш десен бутон някъде в празното пространство на палета и избираш „Customize palettes“, намираш си твоята и даваш десен бутон и „Export“. И по логита на другия компютър от същото място даваш „Import“. Мисле че инструментите или чертежи които си направил в твоя палет трябва да ги има и в другия компютър, и то в същата дериктория за да може програмата да ги намери и да ги използваш.

 120. 5. август 2010, 06:06 | #121

  @Andon
  Всъщност в по-новите версии опцията export/import мистериозно изчезна и трябва ръчно да се копират файловете от директорията \Toolpalette\.

 121. Владо
  5. август 2010, 14:57 | #122

  Здравейте,
  имам един проблем който не мога да реша:
  имам начертани хоризонтали на терен, дигнати във височина, и сега трябва да направя терена solid обект, но незнам как от два хоризонтала да направа един solid обект.

  Надявам се да помогнете с идея, пробвах с loft, но не се получи.
  Благодаря Ви.

 122. Никола
  3. септември 2010, 13:00 | #123

  Здравейте,
  имам проблем с блоковете,а именно това че не знам как да изтрия вече ненужните такива от библиотеката.Ще съм Ви много благодарен за съвети и мнения.
  Благодаря

 123. 7. септември 2010, 17:04 | #124

  @Никола
  Какво имаш предвид под „библиотека“? Има доста начини човек да си направи библиотека с блокове. Ако ми дадеш малко повече информация, бих могъл да ти помогна.

 124. Никола
  8. септември 2010, 14:22 | #125

  Ще дам пример.
  Отварям нов файл и започвам работа.Създавам блокове, които са част от една сглобена еденица, но в процеса на работа едни блокове отпадат, а на тяхно място се появяват други.Става въпрос за излишните блокове.Тях ги трия от чертежа, но после когото задам команда insert block те – изтритите и ненужни вече блокове пак са ТАМ.Искам да ги изтрия така, че следващ път като дам команда insert block тях да ги няма.
  Ето това ми е въпроса – как да го направя?

 125. 8. септември 2010, 15:11 | #126

  @Никола
  Сега вече е ясно. С командата purge се почистват блоковете, които са останали в „паметта“, но не са видими на чертежа. Има опция за почистване на блоковете, както и на други неща като стилове, слоеве и т.н.

 126. Явор
  15. септември 2010, 21:08 | #127

  Здравейте,
  Имам следните два въпроса.
  Първият е свързан с големината на dwg-файловете. По някога се случва файловете да имат големи размери по неясни за мен причини. В такива случаи пробвам командите layer и purge, детачвам x-ref -ове, проверявам дали има изключени слоеве, в които има много обекти. В повечето случаи тези неща не вършат работа… Какво пропускам?
  Вторият въпрос е: често ми се налага да надписвам дименсии, така че, като стреч-на обекта (и съответно дименсията), тя да запази първоначалната си стойност. Има ли команда, която да извърша тази операция с произволен брой дименсии наведнъж?
  Благодаря, лека работа.

 127. ми
  16. септември 2010, 18:33 | #128

  @Явор
  за 1 въпрос – открих че има голямо значение на коя версия записваш – пример: работя на 2010, но autosave беше на 2000 заради клиенти и фаиловете бяха огромни. после записах същото нещо на 2004 и на 2010 – е, разликата е огромна 😉

 128. Явор
  19. септември 2010, 20:57 | #129

  @ми
  Да, при мен случаят е същия. Мерси, това донякъде отговаря на въпроса ми:)

 129. Pavel Velikov
  28. септември 2010, 17:10 | #130

  Здравейте!
  Има ли начин при insert на блокче то да си присвоява номер който да е равен на броя на блокчетата в чертежа.

 130. Любо
  15. октомври 2010, 14:54 | #131

  Здравейете,
  имам проблем с цветовете на AutoCad MEP 2010, при визуализацията в 3D, като сменя цвета в „layеrs“ и след това завъртя чертежа в 3D цвета не се проментя (това става само с архитектурните елементи), за ОВ елементите се смяна цвета. Има ли и начин да се смени цвета само на една стена, а другите да са друг цвят.
  Благодаря предварително.

 131. 20. октомври 2010, 07:08 | #132

  @Pavel Velikov

  Сещам се само за вариант ако се направи с кратък lisp.

 132. 20. октомври 2010, 07:09 | #133

  @Любо

  За съжаление нямам опит с MEP, така че не мога да помогна.

  Ако някой друг знае по темата, нека да каже.

 133. Любо
  20. октомври 2010, 08:03 | #134

  Все пак благодаря 🙂

 134. Любо
  22. октомври 2010, 10:19 | #135

  Здравейте искам да попитам за AutoCad 2010, има ли начин да се искара командното меню и има ли го въобще, защото аз не го намирам.

 135. ми
  26. октомври 2010, 14:32 | #136

  Здравейте,
  Искам да попитам има ли начин да се ‘заключи’ dwg? Даваме си детайлите на pdf с фирменото лого или печат и считам, че с последните нововъведения на autocad e достатъчно (детайла е оразмерен, но могат да си го ‘подложат’ и да си доизмерят още нещо ако им трябва, пък и pdf-а си пази слоевете). Сега настояват за dwg, но аз изрично не искам да си давам готов детайл за който сме хвърлили толкова труд и след време да го видя някъде под чуждо име. Та има ли някакъв начим хем вълкът сит, хем агнето цяло – т.е. да им го пратя в желания формат, но да имат опция само да гледат и мерят примерно, пък да не могат да махнат логото?! Интересно ми е другите фирми как процедират?

 136. 29. октомври 2010, 06:06 | #137

  @Любо
  Ако става въпрос за командния ред, става така: http://blog.tsukev.com/missing-command-line.html

  Ако е за старите менюта, това се прави с командата menubar, на която се задава стойност 1

 137. Любо
  29. октомври 2010, 07:33 | #138

  @Иван Цукев
  Благодаря за инфото

 138. 29. октомври 2010, 08:51 | #139

  @ми
  Въпросът е по-обширен за коментар и написах тема по въпроса: http://blog.tsukev.com/5-nachina-zakluchwa-dwg-protection.html

 139. Anna
  29. октомври 2010, 15:08 | #140

  имам един файл с разширение *.cli, който теоретично аутокада трябва да обслужва, но не мога да намеря правилния начин за работа. Моля да ми помогнете.

 140. ми
  30. октомври 2010, 08:58 | #141

  @Иван Цукев
  Благодаря за обширният (както винаги) отговор!

 141. ми
  3. ноември 2010, 14:58 | #142

  Здравейте отново 🙂
  Искам да попитам дали има начин за оцветяване на 2D чертеж в AutoCAD с текстури? знам че може да се слага текстура на обекти, които са solid, но как да сменя обикновения hatch с текстура на дърво например? Целта ми е да се избегне прехвърлянето на чертежа в Corel или Photoshop

 142. Vili
  6. ноември 2010, 22:04 | #143

  Скоро разбрах за този форум и изчетох с интерес голяма част от информацията, която сте предложили. Настина много полезни неща. Моят въпрос е следния, като уточнявам, че работя в версия 2010

  При подготовка на антетка за Sheet set когато избера Insert Field и избера Field name прозорчето над Format където би трябвало да въведа текста в зависимост от избраното име на полето не се активира и в него не може да се пише. Ако избера да въведа поле на вече написан текст, то той се превръща в стрингове (###). За сега само когато избера полето да е дата прозорчето над Format се променя и позволява в него да се пише. В примера, който сте дали на това място има изписан текс. Вероятно нещо пропускам, но какво не мога да разбера. Само с MTEXT ли трябва да бъдат изписани текстовете в антетката. Ако тя се направи като блок с атрибути, то атрибутите са едноредов текст.

 143. Iosko
  10. ноември 2010, 10:06 | #144

  Здравейте.
  Имам следния проблем:
  Всяко dwg, което отварям се отваря в нов прозорец на AutoCAD. Какво да направя за да се стане така, че като кликна на dwg файл той да се отвори във вече отвореният AutoCAD, а не да се отваря в друг. Това е така откакто преинсталирах WinXP.

 144. Vili
  10. ноември 2010, 15:42 | #145

  @Iosko
  Отваряйте файловете си от Open menюто на отворения вече AutoCad

 145. И.Ланджев
  14. ноември 2010, 16:16 | #146

  Привет.
  Имам едно въпросче към теб.Можеш ли да ми помогнеш с линк /статия или какво и да е четиво на тема AutoCad .На ниво „съсвем начинаещ“ .Интересуват ме на този етап най-елементарните неща.Как да създавам стена и да и задам размери,как да я котирам,как да поставя прозрец,врата ,как да задам мащаб ва самия чертеж.
  В момента съм 10клас в Пгсаг Плавдив.Занимаваме се с изчертаване и променяне планове на сгради,фасади разрези и прочие.
  Виждам ,че блога е богат на информация но ,аз не можах да намеря тези основни стъпки,който споменах по горе.

  Ще съм благодарен ако ми помогнеш.

  Мерси!

 146. 17. ноември 2010, 13:28 | #147

  Тук са събрани доста уроци: http://blog.tsukev.com/uroci-po-autocad.html
  Но точно тези „първи стъпки“ не съм описвал. Може в бъдеще да напиша по въпроса, но предполагам, че информацията ти трябва сравнително бързо.
  В такъв случай, ти препоръчвам да погледнеш някоя книга за тези неща.

 147. И.Ланджев
  19. ноември 2010, 15:46 | #148

  Ха бързо ,бързо…..колко бързо ако в идната полвин година успееш да драснеш няколко реда ще е Ок за мен.

 148. Здравко Господинов
  27. ноември 2010, 13:12 | #149

  здрасти инж. Цукев, моя въпрос е следния:
  трябва да правя карта на хидроизохипси, но не ми се прави на ръка :), но и да изчертая картата също не мога, та има ли начин, с който да сканирам плана на картата и да я вкарам в аутокад и след това да мога да работя над нея?

 149. Б. Мустафов
  29. ноември 2010, 16:52 | #150

  Привет,
  и аз съм на ниво начинаещ и ме интересува дали при готовите бланки на CAD 2010 има формат А4 (тези бланки които са готови с рамките долу в дяано където се попълва кой е чертал мащаб и др.)? Или другия вариант как да оразмеря чертежа че да мога да го изпринтирам на моя принтер който е до А4, заедно с рамката ..?

 150. Б. Мустафов
  29. ноември 2010, 19:20 | #151

  Привет,
  искам да попитам следното нещо, примерно съм начертал някакъв детайл на формат А1 или А3 и т.н. как мога да намаля целия чертеж заедно с рамката и табличката долу в дясно, така че да го събера във формат А4?

 151. Б. Мустафов
  29. ноември 2010, 19:31 | #152

  извинявам се че се преповтаря въпроса ми, но първата публикация не се виждаше.
  Още един въпрос как мога да чертая направо с размер в милиметри, по подразбиране када започва да чертае в инчове?

 152. Vili
  30. ноември 2010, 09:57 | #153

  @Б. Мустафов <Не необходимо да променяш чертежа. Промени мащаба на изчертаване. Ако чертежът не трябва да е мащабен задай при изчертаването "Fit to paper". Така чертежът ти ще се разположи на лист, какъвто му зададеш

 153. Vili
  30. ноември 2010, 10:03 | #154

  @Здравко Господинов

  Картата може да се сканира и да се вкара в Autocad като растер (tif,jpg). След това обаче е необходимо да се обработи с Raster Design, защото сканираното изображение е деформирано. След това може да се векторизират необходимите данни.

 154. Б. Мустафов
  30. ноември 2010, 11:56 | #155

  @Vili
  Благодаря много, ще пробвам.
  А как мога да задам на када да чертае направо в мм, а не в инчове както си му е по подразбиране.

 155. Анонимен
  30. ноември 2010, 15:52 | #156

  От къде да кажа на CAD-а да чертае направо в милиметри или как от после да превърна примерно от инчове в милиметри.
  Благодарности на Vili

 156. Б. Мустафов
  30. ноември 2010, 16:14 | #157

  Моля да ме извините за постоянните върпоси.
  Понеже готовите рамки и легенди са във формат А1 или А0 поне тези които намерих аз са в тези формати и като му дам Fit ti paper… стават много малки и надписите не си личат на А4, от къде и как мога да си намеря готови шаблони с рамака и легенда за А4 и А3?
  Благодаря

 157. Илиян
  30. ноември 2010, 22:54 | #158

  Искам да пипитам може ли по някакъв начин да изтегля Isoline кривите на Surface, с цел да ги моделирваим или да sweep-вам по тях?(Autocad 2008 Architecture) Благодаря за вниманието.

 158. Vili
  2. декември 2010, 11:46 | #159

  @Анонимен
  Когато чертаете вие задавате число и никъде не указвате дали това число е милиметри, метри или инчове. Чертожната единица се задава във Format/Units за дължини и ъгли. Каквато единица изберете там в такава ще чертаете. Ако в Units изберете милиметри и въведете стойност напр. 30 това означава че сте задали 30 мм

 159. ico
  9. декември 2010, 09:53 | #160

  Здравеъте имам един наболял проблем аз сам геодезист и 4есто ми се налага да сканирам регулационни планове, кадастрални планове и това да се оцифрява но проблема е, че се получават големи деформации при сканирането на копията а те предварително са намачкани от ксерокса в общината и т.н. за да се разпане това копие трябва да се трасформита през хиляда програми и пак се оказва че пак се получават големи разминавания между оцифреното и истиското понякога дори не знам на кое да имам вяра та вапроса ми няма ли някое приложение за autocad, което да разпъва тези растери и да се намалята деформациите на сканираното изображение до миниму

  Предварително благодаря!!!
  Поздрви Ицо от света 🙂

 160. 13. декември 2010, 16:58 | #161

  Здравей,

  Може да погледнеш AutoCAD Raster Design. Но аз най-добри резултати получавам когато си нарежа сканираното на квадранти и ги наредя в предварително начертана мрежа по „X“-овете на регулационния план.

 161. Житомир
  15. декември 2010, 10:20 | #162

  Здравейте
  От известно време при селектиране на обект и десен бутон на мишката ми излиза досаден Alert:
  Special block „WD_M“ needs to be
  added to this drawing for full
  compatibility with the AutoCad Electrical
  application software and utilities.
  Знаете ли за какво става въпрос и как да го забраня това нещо
  Имам скрийн и мога да Ви го изпратя
  Благодаря предварително
  Поздрави

 162. Иван
  17. декември 2010, 09:37 | #163

  Привет адаш. Много добър блог, много ми помага.
  Един въпрос, който може и да е коментиран, но не успях да намеря нищо по въпроса.
  Става въпрос за автоматично номериране на блокове. Например необходима ми е следната номерация: 01/01, 01/02, 01/03 …до 01/200.
  Някакъв лисп или команда, с която след като въведа първия номер, следващия автоматично да се увеличи с единица.

 163. Любо
  19. декември 2010, 11:13 | #164

  Здравейте, няколко пъти опитвах да създам sheet set, но все не се получава. На края в preview-то изписва „No layouts are included in this sheet set“, въпреки,че чертежа съдържа „layout“-и. Може би бъркам в създаването им. Бих се радвал да включите в сайта и една инструкция за това, колкото и дилетантски да звучи от моя страна.

 164. Марин Джуджев
  23. декември 2010, 00:47 | #165

  Здравейте г-н Цукев.
  Имам следния проблем!
  Значи имам някакъв файл.Започвам да го плотирам,задавам цветове,дебелини,мащаби,прозорец,разбира се плотер и съответния размер на листа.
  До тук добре.На Плот превю всичко си излиза екстра,така както трябва да е.Давам плот и то си създава плот файл.
  Е от тук започва проблема.В плот файла всички текстове са с черен цвят,независимо,че са примерно червени,сини или зелени във файла и на плот превю си излизат с цветовете.
  Не е от драйверите за плотера,защото ги преинсталирах два пъти,както пробвах и с драйверите за няколко различни плотера.Които също преинсталирах по няколко пъти.
  Интересното е,че пробвах плот към PDF и там всичко си е наред.

  Преди време пак имах някакви много странни проблеми,които идваха от acad.lsp….всеки път се зареждаше и все ми задаваше въпроси някакви.След това целия интерфейс отиваше по дяволите.След като отстраних ръчно този Аутолисп файл нещата се оправиха.Обаче сега няма промяна.

  Ще съм Ви много благодарен,да споделите някакви идеи.Или направо да пробвам с преинсталация?

 165. filyov
  28. декември 2010, 08:22 | #166

  @Марин Джуджев
  Здравейте, и Честите Коледа !
  Имали сме подобни на Вашите проблеми с по-ниски версии на AutoCAD. Може би ако опитате на друг компютър с acad 2010 ще се получат нещата.
  Успехи
  🙂

 166. Марин Джуджев
  28. декември 2010, 15:12 | #167

  Преди да Ви пиша за горния проблем пробвах на версии 2007,2010 и 2011….няма разлика.
  Мисля,че нещата отиват към преинсталиране….

 167. Марина
  30. декември 2010, 14:03 | #168

  Здравейте!
  Имам следния въпрос: тъй като чертането на заваръчни шевове е безкрайно трудоемка работа искам да създам мултилиния която да представлява заваръчния шев, но не мога да създам такава, която има перпендикулярни чертички от едната си страна. Не съм сигурна, че си зададох въпроса адекватно, но ще съм много благодарна за съвет по въпроса!

 168. Любо
  4. януари 2011, 15:52 | #169

  Здравейте!
  Искам да попитам за следния проблем.
  При разпечатване на чертеж през „layout“ – на AutoCad 2010 MEP няма проблеми и се разпечатва, но същия чертеж като пробвам да го пусна през 2011 и се принти празен лист без чертежа, излиза само рамката на листа.

 169. Mareto
  4. януари 2011, 19:20 | #170

  Здравейте, имам следният проблем win 7, acad 2010 като му дам plot to file на hp desingjet 800 ми изкарва файловете по 0kb и на практика няма нищо/на preview обаче излизат нормално/. Парадоксалното е че на win xp и акад 2008 с тези драйвери ги изкарва, на седмицата с кад 2009 и 2010-неще /2009 беше на друго pc/
  опитах с преинсталация на кад-а и на драйверите /които уж покриват и седмицата/ google не предлага много литература по въпроса и започвам да се изчерпвам от към идеи …

 170. filyov
  5. януари 2011, 11:45 | #171

  @Марина
  виж дали това няма да ти свърши работа
  http://dox.bg/files/dw?a=b2b925c780

 171. Марина
  5. януари 2011, 19:43 | #172

  @filyov
  Идеално е благодаря!

 172. Жоро
  6. януари 2011, 11:49 | #173

  Как се поставя автоматично точка, която е център на тежестта в една фигура? Знам как се намират координатите му, но поне и точка да се постави във фигурата за улеснение.

 173. Grigo
  8. януари 2011, 22:41 | #174

  Здравейте много здраве и успехи през цялата година!
  Благодаря за всички тайни които откривате за нас. Аз съм от тези които са горе долу на средно ниво, някои от нещата които коментирате са много интересни, ACAD е необятен и сигурно има много неща с които не сме запознати. Работя на „AutoCAD Land Desktop 2003-2009“ понеже съм геодезист и това най ме устройва.
  Въпросите ми са :
  – имали команда за построяване линия с определена дължина под прав ъгъл като се показва отправната права (знам за перпендикуляр към права искам обратното ако има такава възможност) -(мисля че командата беше „per to“ показват се 1 точка – 2 точка , пита за разстояние въвежда се и построява линията перпендикулярна към отправните две точки)?
  – имали команда за построяване на успоредник от две линии(командата беше „usp“ показват се двете линии и то прави успоредник)?
  Работил съм с такива команди които са в настройка ГЕОКАД на Златан Златанов и понеже я намам Питам дали има такова нещо и в чистия ACAD.
  Благодаря предварително!

 174. 13. януари 2011, 09:33 | #175

  @Жоро
  Не ми се налага да правя това често, за това просто пускам командата point и copy/paste на координатите прави това което ти искаш.

  Добре е и с командата ddptype да се смени стила на точката, за да си личи по-добре.

  Може и да се направи лисп от няколко реда за това…

 175. 13. януари 2011, 09:33 | #176

  @filyov

  Благодарности за споделения файл.

 176. 13. януари 2011, 09:35 | #177

  @Mareto
  Имаше такъв проблем с Autocad 2007, за който съм писал тук.

  http://blog.tsukev.com/blank-empty-plot-files.html

 177. 13. януари 2011, 09:36 | #178

  @Любо
  Щом излиза само рамката, а не целия празен, значи е до настройки на файла. Пробвайте да създадете layoutna отначало в autocad 2011.

 178. 13. януари 2011, 09:39 | #179

  @Марин Джуджев

  Идеята да се пробва на друг компютър е доста добра. Това може да даде идеи от къде идва проблема – от файла или от компютъра.

 179. 13. януари 2011, 09:49 | #180

  @Grigo
  Перпендикуляр от точка се чертае с OSNAP ON и включен Perpendicular както и включен Object Snap Tracking (F11)
  Тогава се хваща точката и от нея бавно дърпате една линя под визуално прав ъгъл. AutoCAD автоматично изправя ъгъла и само трябва от клавиатурата да въведете дължината и да натиснете enter.

 180. Grigo
  13. януари 2011, 23:03 | #181

  Благодаря много за подробното обяснение. Ще го разиграя при следващите задачи.

 181. Любо
  15. януари 2011, 22:31 | #182

  благодаря за отговорите

 182. Тони Петров
  18. януари 2011, 12:41 | #183

  Здравейте. някой знае ли как се смята обем на AutoCAD Civil 3d 2009 и ако може да ми обясни. Благодаря предварително.

 183. Vili
  20. януари 2011, 10:03 | #184

  @Тони Петров
  От меню Surface се създават две обемни повърхнини (Surface/Create surface) в Type се избира обемна повърхнина. След това от Surface/Utilities/Volumes се посочва коя е базова и коя сравнителна повърхнина и се изчислява обема между тях. Трябва да се знае, че получената стойност е в размерност, която е зададена в настройките

 184. Анонимен
  28. януари 2011, 10:16 | #185

  Здравейте. Искам да попитам как стои въпроса с параметричните чертежи в LT версиите на AutoCAD (в частност AutoCAD LT 2011). Имам някакво съмнение, че нещо липсва, но понеже не съм много наясно с тази област може и да бъркам.

 185. ggbg
  28. януари 2011, 17:03 | #186

  Здравейте, искам да попитам как може да се конвертира текст в полилиния без допълнителни приложения към AutoCAD.Знам че е възможно,но не помня точно как ставаше.

 186. elly_m
  1. февруари 2011, 12:32 | #187

  Как да премахна от направена снимка на терена „Z“ координата на точките и линиите, за да я ползвам за основа като 2D чертане? Предварително благодаря.

 187. Slavena Taseva
  1. февруари 2011, 18:07 | #188

  Здравейте,
  искам да питам дали командата LAYMCUR има съкращение при изписване в командния ред? (като М например за команда MOVE и т.н.)
  Благодаря предваритело!

 188. Vili
  2. февруари 2011, 16:36 | #189

  @elly_m
  с командата Change
  – select objects – селектират се с прозорец всички обекти
  – P (properties)
  – E (Elev)
  и се записва кота 0

 189. Hristo Vassilev
  7. февруари 2011, 14:45 | #190

  Моля за Помощ:)Някой знае ли как да променя фрифта и големината на всички букви и цифри, в един файл, едновременно?

 190. 7. февруари 2011, 16:53 | #191

  Може да се промени текстовия стил, което рефлектира върху всички текстове от един стил.
  Например ако текстовете са в сти „Standart“, когато се смени шрифта чрез командата style, всички текстове от този стил се променят.

  т.е. трябва да се види кои са стиловете на текстовете и чрез „style“ да се променят.

 191. Анонимен
  7. февруари 2011, 21:05 | #192

  @Hristo Vassilev
  Може да се променят всички текстове с една и съща височина или стил с Quick Select от Properties (най-десния бутон )След като се изберат в прозореца на Properties в секцията Text от Height се сменя височината, a от Style – стила.
  Другият начин е да се избере един текст и с десен бутон най-отдолу се избира Select similar след това пак от Properties както по-горе се променя височината и стила

 192. Vili
  7. февруари 2011, 22:11 | #193

  @Hristo Vassilev
  Първи вариант: Ако текстовете са в отделен слой се оставят видими само те. Селектират се с прозорец и от Properties в секцията Text се променя височината в клетката срещу Height и стила срещу Style
  Втори вариант: Ако текстовете не са в самостоятелен слой могат да се изберат с Quikc select от Properies, като се селектират по височина или по стил или по слой и след това пак от Properties в секцията Text се променя височината в клетката срещу Height и стила срещу Style
  Трети вариант: Избира се определен текст и с десен бутон наи-отдолу се избира Select similar. Селектират се всички еднакви с посочения и пак както във варианти 1 и 2 от Properties в секцията Text се променя височината в клетката срещу Height и стила срещу Style

 193. Ivailo Tenev
  21. февруари 2011, 14:07 | #194

  Здравейте!От известно време имам проблем с командите в Аутокад 2010. Проблемът се състои в следното – при десен клик в работната област вече не ми изкарва в падащото меню командите move, pan и т.н.Също така, когато натисна бутон DELETE на клавиатурата, не иска да изтрие маркирания обект. Та въпросът ми е: как да възстановя базовите (фабрични) настройки на Аутокад?
  Предварително благодаря! С уважение: И.Тенев

 194. 21. февруари 2011, 14:35 | #195

  @Ivailo Tenev

  Поведението на десен клик се контролира от тук:
  Options -> User Preferences -> Right-Click Customization

 195. Алекс Илиев
  7. март 2011, 22:39 | #196

  Vili :
  @Анонимен
  Когато чертаете вие задавате число и никъде не указвате дали това число е милиметри, метри или инчове. Чертожната единица се задава във Format/Units за дължини и ъгли. Каквато единица изберете там в такава ще чертаете. Ако в Units изберете милиметри и въведете стойност напр. 30 това означава че сте задали 30 мм

  Здравейте,
  Възможни са и други варианти водещи до проблема.
  1-во:При първоначалната инсталация на AutoCAD 2010/2011 имате опции-инсталиране на Global,UK и USA. Ако в последствие „отваряте“ програмата от старт менюто/например/,а не през подложка трябва да изберете между трите системи,само Global e метрична система по default.
  2-и:Ако отваряте „чужд“ чертеж особено ако той е изготвен в страни ползващи инчове за мерна единица,то със сигурност подложката ще е в инчове.Тогава корекциите се извършват както е посочил колегата.

  С пожелание за високи творчески успехи.

 196. Житомир
  10. март 2011, 08:33 | #197

  Здравейте
  Някой да има опит с 64 битова версия на аутокад – струва ли си да се минава от 32 на 64?

 197. Алекс Илиев
  10. март 2011, 09:06 | #198

  Здравейте,
  Житомире ще си позволя да отговоря така:
  Термините 32-битов и 64-битов се отнасят до начина, по който процесорът на
  компютъра обработва информацията.Т.е.На конфигурация със 64 битов процесор можеш да си инсталираш 32 битова ОС,но така „скопяваш“ компютъра си/32 битовите версии „разпознават“ до 2.5-3GB RAM./Друг е въпросът ако твоят компютър е с 32 битов процесор то тогава няма да можеш да инсталираш Autodesk AutoCAD за 64 битова конфигурация/излиза съобщение,че имаш несъвместимост на софтуера към конфигурацията/.Каква е ползата което е и въпроса ти.Същата каквато е и същноста на 64 битов процесор,по-висока производителност при изпълняване на задачи за по-кратко време.Аз съм със 64 битова конфигурация и целия ми софтуер е съобразен с това.За да „усетиш“ каква е разликата трябва да зададеш няколко „тежки“ задачи едновременно.

  С пожелание за много творчески успехи.

 198. Житомир
  10. март 2011, 09:11 | #199

  благодаря за бързото мнение. Като гледам инструкциите са 64 битови http://ark.intel.com/Product.aspx?id=29761 процесора е Т7500
  @Алекс Илиев

 199. Венцислав
  10. март 2011, 13:38 | #200

  Как да скрием част от слой /пример архитект чертае две различни неща като използва един слой едното ме интересува другото не как да госкрия без да го изтривам? /

 200. 10. март 2011, 17:03 | #201

  @Житомир

  Виж тази публикация по темата:
  http://blog.tsukev.com/32-ili-64-bitov-autocad.html

 201. Valentina
  11. март 2011, 11:51 | #202

  Защо когато трагна да правя plot file,Auto Cad забива.Същотото се случва и ако реша да направя jpg или pdf?

 202. Веселин Бончев
  16. март 2011, 10:01 | #203

  Здравейте,
  имам следния проблем – почти винаги работя с референции, в които на моя чертеж съм изключил някои от слоеве им, променил цвета и т.н.. Но идва момента, в който трябва да изпращам моя чертеж за съгласуване и с него винаги изпращам референтния фаил, които използвам и следват едни дълги обяснения двата фаила да са в една папка да не им се променят имената и т.н.. Ако просто копирам референцията в моя чертеж (за да стане един) става едно голямо мазало, а понякога ми се налага да работя с повече от една референция.
  Статиите за Sheet Set Manager съм ги чел но за жалост и те не ми вършат работа.
  Идеята ми е да обединя моя чертеж и референцията в един общ чертеж, като референцията да стане като блок както съм я нагласил.

 203. Житомир
  16. март 2011, 15:48 | #204

  http://pasha-sevkav.ru/uroki/
  Страхоотни видео уроци – ако някой знае руски и ги преведе или сложи субтитри ….

 204. Алекс Илиев
  18. март 2011, 10:34 | #205

  Здравейте,
  Житомире видеото найстина е чудесно.Ще видя какво мога да направя по въпроса за превода и субтитри.

  С пожелание за много творчески успехи.

 205. Иван
  18. март 2011, 10:46 | #206

  Наистина е добро. И самия сайт е полезен…

 206. Martin Nedkov
  19. март 2011, 14:51 | #207

  Веселин Бончев :
  Здравейте,
  имам следния проблем – почти винаги работя с референции, в които на моя чертеж съм изключил някои от слоеве им, променил цвета и т.н.. Но идва момента, в който трябва да изпращам моя чертеж за съгласуване и с него винаги изпращам референтния фаил, които използвам и следват едни дълги обяснения двата фаила да са в една папка да не им се променят имената и т.н.. Ако просто копирам референцията в моя чертеж (за да стане един) става едно голямо мазало, а понякога ми се налага да работя с повече от една референция.
  Статиите за Sheet Set Manager съм ги чел но за жалост и те не ми вършат работа.
  Идеята ми е да обединя моя чертеж и референцията в един общ чертеж, като референцията да стане като блок както съм я нагласил.

  Здравейте Веселин Бончев,
  От възможните опции в xref manager-а има опция bind – от превод приблицително привързвам – от там можете да изберете две подопции – insert и bind – като разликата е, че при insert реферирания чертеж става част от вашият чертеж – всички еднакви блокове, слоеве и т.н. биват обединени под вече съществуващите евентуално имена. Няма да навлизам в подробности – мисля, че и тук някъде беше обяснено. Но за вашите нужди не е от особено значение коя от двете опции ще ползвате.

 207. Житомир
  19. март 2011, 16:37 | #208

  Здравейте,
  На 2011/32 и 64битова/ ми се случва доста често да не мога да пиша на кирилица независимо от вида не текста в аутокад. Независимо преди редакция дали съм на кирилица или латиница. В определени случаи дори при индикирано БГ пак пише на латиница. При Виста /32/ съм с някакъв външен кирилизатор заради подредбата, а при седмицата/64/ с вградения в нея. Проблема се решава с рестарт на аутокада, но до време….
  Има ли колега с подобни проблеми при 2011 и ако ги е решил трайно – как?

 208. Веселин Бончев
  21. март 2011, 08:44 | #209

  @Martin Nedkov
  Благодаря много, точно това ми трябва.

 209. milen
  23. март 2011, 19:22 | #210

  Здравейте инж. Цукев имам един кратък въпрос на който се надявам да успеете да ми помогнете, защото не успях да се справя сам. Възможно ли е „3Д“ обекти – линия, на която Z координата не е 0- да бъдат приведени към 2Д (Z=0)……Каква е историята: Архитекта ми изпраща подложка, а меря една разстояние и то се оказва няколко километра (става въпрос за къща на един етаж), след известно лутане установявам че това което аз виждам в равнината х-у като къща всъщност са множество безразборни линии в прастранството и когто меря разстояне или чертая линия върху тази подложка тя също изхвърча в пространството. Има ли команда, която може да генерира проекциите на тези линии в равнината х-у? Ще ви бъда много благодарен ако ми отговорите.

 210. Петър
  23. март 2011, 22:16 | #211

  Здравейте. Искам да попитам нещо свързано с командата offset. Дали е възможно да се сменя разстоянието при повторното й използване или трябва всеки път да се стартира на ново. Мерси предварително за отговора.

 211. 24. март 2011, 06:27 | #212

  @milen
  Има команда разбира се 🙂
  Казва се flatten
  Другия вариант е да ги селектирате и на Z координатата и elevation (за полилиниите) да сложите 0 ръчно. Пробвайте с flatten първо.

 212. milen
  27. март 2011, 21:35 | #213

  @инж. Иван Цукев
  Много благодаря. Помощта Ви е безценна!

 213. valhalla
  5. април 2011, 10:25 | #214

  Здравейте. Въпроса ми е за командата mirror. Проблемът е следния. Искам да миросам група обекти така, че външния габарит на групата да се запази. Т.е. ако е в layout и го миросам да не се налага после пак да се намества. Има ли някаква такава опция тази команда?

 214. valq
  6. април 2011, 21:26 | #215

  Здравейте.Въпроса ми е следния:Има ли начин .pdf file да го превърна в .dwg file?

 215. Любомир
  7. април 2011, 07:46 | #216

  @valq
  Да има начин, това става с програма „AutoDWG“
  http://www.autodwg.com/

 216. SHONI
  16. април 2011, 09:54 | #217

  Здравейте,
  докато си работех на аутокада неразбрах какво съм натиснал но проблема ми е че немога да селектирам с мишката няколко обекта наведнъж,както съм го правил преди натискамляв бутон на мишката и влача върху обектите които искам да селектирам,именнот тази възможност ми изчезна и незнам как да го възстановя.Маога да маркирам само едно по едно като отида и щракна върху обекта.И другото е че като отида върху обекта ми се появяват две квадратчета един след друг в момента на маркиране.Моля помогнете.

 217. Иван
  17. април 2011, 12:46 | #218

  Здравейте, имам малък проблем, имам в един чертеж голяма територия, но искам да принтирам само част от нея. Как мога да го направя? Благодаря

 218. И.Ланджев
  21. април 2011, 00:50 | #219

  Привет ,
  въпроса ми е следния ,какъв инстроемнт трябва да използва като искам да въведа последователно силата от 50 до 159 във вече направени правоъглници ? И има ли механичен начин ?
  Ето и къде точно срещам трудност , правя си текстов стил избирам си големи на буквите, и почвам да ги пиша едно по друго от 159 към 50 , като свърша искам да вкарам числата във въпросните правоъглници ,като гледам първото число да е правилно позиционирано,но виш какво се получава http://picbg.net/pic.php?u=23415aDXyj&i=543049

  Първото е правилно позиционирано ,а числата следно него през едно са правилно позиционирани, а не пога да избера и да препозиционирам само определено число ,защото като ги пиша в ред после като ги местя ми ги отчита като едно обект.

  Ако питаш какво правя,правя графика на валежите ,и зато и съм разчертал така линии през 1мм за да се получи един вид мм хартия ,и после да мога да нанасям точките.Но проблема както виждаш е във въвеждането на числата които да номерират всеки ред.
  Има ли възможност примерно ,автоматично да задам номерация на всеки ред и после само да изтрия примеерно излишнити ?

  Благодаря за помоща !

  П.П. Иначе казано ,може ли да задам растоянието от дония ръб на горната буква до горния гръб на буквата(числото) под нея ,така ,че всички числа да са вътре в квадратите.И ако не поме жо този начин как да напиша въпросните мисла в квадрадчета.(Само не казваи едно по едно…. )
  П.П. Пих работил и с друга програма ,ако знаеш така ,с която направата на графика би било по удачно.

 219. 21. април 2011, 08:22 | #220

  @SHONI
  Може това да реши проблема:
  http://blog.tsukev.com/autocad-select-obekti-pickadd.html

 220. Марина
  21. април 2011, 15:04 | #221

  Здравейте, поздрави за страхотния блог!
  Въпросите са два:
  1. Как се import-ват hatch patterns в библиотеката на Аутокад, така че да можеш да имаш достъп до тях като въведеш обичайната команда hatch?
  2. Може ли да се направи така че например, когато се чертае дименсия или щриховка, тя да си отива в определен layer, предварително зададен от нас.
  Мерси предварително.

 221. 21. април 2011, 16:03 | #222

  Пуска се командата Plot и в полето What to plot се избира Window, което дава възможност за избор на част от екрана.

  Това е най-лесният начин. Естествено има и доста други варианти.

 222. 21. април 2011, 16:09 | #223

  Пробвай с line space factor от Properties на текста.

 223. 21. април 2011, 16:12 | #224

  Здравейте,

  1. Файловете се слагат в работната директория на AutoCAD и програмата се рестартира
  2. За съжаление няма такава автоматична възможност. Трябва предварително да се смени текущия слой, за да влезне в него.

 224. Силвия Тодорова
  27. април 2011, 13:21 | #225

  Здравейте, имам следния проблем… Имам група от вмъкнати точки в AutoCAD, на които трябва да прикача един и същи блок. Може ли това да стане по по-лесен начин от insert block по отделно за всяка точка?
  Благодаря!

 225. Vili
  28. април 2011, 16:29 | #226

  може със script файл.

 226. petar
  4. май 2011, 23:38 | #227

  Здравейте,
  Може ли от някъде да се дръпнат готови проекти за аутокад. Примерно пройзводствени процеси, поточни линии и други такива. Нов съм в тази област и силно заинтересуван. Просто за обучение искам нещо готово което да мога да го модифицирам според това как си го представям по отношение на нововъведедние или индивидуалност.
  Е все пак и да е безплатно, както програмата… Просто, намерих сайт но за 1 проект 300$ много са…

 227. Алекс Илиев
  7. май 2011, 15:43 | #228

  petar :
  Здравейте,
  Може ли от някъде да се дръпнат готови проекти за аутокад. Примерно пройзводствени процеси, поточни линии и други такива. Нов съм в тази област и силно заинтересуван. Просто за обучение искам нещо готово което да мога да го модифицирам според това как си го представям по отношение на нововъведедние или индивидуалност.
  Е все пак и да е безплатно, както програмата… Просто, намерих сайт но за 1 проект 300$ много са…

  Здравейте,
  Тук все пак е блог за дискутиране на теми,проблеми,споделяне на опит и други от този тип.Не е място за „споделяне“ на безплатни-хакнати-кракнати и прочие дивотии.
  Ще си позволя да споделя един линк,а между впрочем живеем в 21век и предполагам,че имате гугъл например?!?

  https://www.itmatchonline.com/projects/CADservices/index.php

  С пожелание за много творчески успехи.

 228. Надя Стоянова
  7. май 2011, 17:13 | #229

  Моля да ми помогнете, къде греша, искам изчертаване на дебели линии и съответно ги изчертавам с по-голяма дебелина, но при печата маркирам save change to layout и надписите ми излизат размазани, ако не правя тази отметка, линиите са тънки?

 229. 11. май 2011, 15:03 | #230

  Надя Стоянова :
  Моля да ми помогнете, къде греша, искам изчертаване на дебели линии и съответно ги изчертавам с по-голяма дебелина, но при печата маркирам save change to layout и надписите ми излизат размазани, ако не правя тази отметка, линиите са тънки?

  Ще ви помоля малко по-подробно да обясните какво правите стъпка по стъпка, защото от въпроса не става ясно какъв е проблемът.

 230. М. Нанова
  16. май 2011, 10:20 | #231

  Работя на AutoCAD 2011LT. Не мога да намеря начин да превръщам текст в mtext. Имате ли идея, дали е възможно това?
  Може ли да се експлодират текстове в ЛТ?

 231. 16. май 2011, 12:23 | #232

  @М. Нанова
  Начинът по принцип е с txt2mtxt (http://blog.tsukev.com/nadpisvane-text-mtext-txt2mtx.html), но в случая с LT за съжаление мисля, че няма решение.

 232. инж. Янков
  19. май 2011, 15:20 | #233

  Здравейте,
  поставиха ми интересна задачка, на която не можах да дам отговор.
  Надявам се да ми помогнете.
  Моя колежка работи в строителна фирма и се налага да разпечатва разпределения на апартаментите, които продават.
  За по прегледно всеки апартамент е в различен цвят, направен с щриховка solid. освен това различните помещения в апартамента са щриховани различно, наслагано е и оборудването, като обектите се припокриват.
  за съжаление както на екрана, така и на печат някой щриховки както и оборудване се губят, остават отдолу така да се каже под солид щриховката.пробвах от hatch edit -draw order-send to back но не става…
  Мога да пратя и файла.
  Благодаря предварително!!!

 233. Марин Джуджев
  20. май 2011, 19:10 | #234

  Пробвай със Send Hatch to Back ,приложен върху тази щриховка,която е за основа,демек най-плътната.А останалите обекти ги дръпни Bring jo Front…

 234. инж. Янков
  23. май 2011, 08:24 | #235

  Благодаря г-н Джуджев.
  Открих къде се крие ключа за палатката. просто са били няколко плътни щриховки една върху друга. и дори да направя едната send to back( а тя е последно направената) другите си остават отгоре. добре че на 2011 се отваря едно прозорче selection, когато има съмнение какво искаш да маркираш. между другото на по ниски версии като незнам колко обекта са наслагани един в/у друг цъкам на delete докато стигна до последния.
  А и открих къде е същината на проблема- Аутокада се ползва от жена. пробвала е около 23243252346 цвята чрез различни комбинации. мъжете разпознават само 16 цвята:-)
  На колежките с любов :-*

 235. Марин Джуджев
  23. май 2011, 17:55 | #236

  Да де.Обаче Send To Back понякога прави мизерии.
  Има разлика с Send Hatch To Back.При тази команда са мъките със щриховките определено са незначителни.

  А колкото до колежките….ами за къде сме без тях? :*:*:*

 236. Анонимен
  28. май 2011, 16:29 | #237

  @И.Ланджев
  Г-н Ланжев, сещам се за няколко начина
  1) Директен (Ексел + Графика) в Аутокад Insert->OLE Object, но май няма полупрозрачност, ако Ви трябва такъв ефект.
  2) Пробвайте с Annotative обекти, те се мащабират по коректно, и то в няколко мащаба.
  В Model или Paper Space Ви трябват? Ако е възможно пратете ми чертежа. Самия аз доста съм вмъквал графики на помпи в чертежи.
  Инж. Пламен Панов -> за контакти -> [email protected]

 237. 28. май 2011, 16:41 | #238

  @И.Ланджев
  ====

  Г-н Ланжев, сещам се за няколко начина.
  1) Директен (Ексел + Графика) в Аутокад Insert->OLE Object, но май няма полупрозрачност, ако Ви трябва такъв ефект.
  2) Пробвайте с Annotative обекти, те се мащабират по коректно, и то в няколко мащаба.
  В Model или Paper Space Ви трябват? Ако е възможно пратете ми чертежа. Самия аз доста съм вмъквал графики на помпи в чертежи.
  Инж. Пламен Панов -> за контакти -> [email protected]

 238. Ivan
  1. юни 2011, 09:23 | #239

  Здравейте, има ли команда за скриване на всички слоеве, тъй-като искам да ги скрия и да покажа само 6, но не искам да отмаркирвам примерно 70 един по един :)?

 239. Житомир
  1. юни 2011, 13:08 | #240

  @Ivan
  Ctrl+A и размаркираш 6 – на първо четене …

 240. 1. юни 2011, 13:08 | #241

  @Ivan
  Селектират се всички слоеве в мениджъра на слоеве и се натиска иконката, която прилича на „крушка“ -тя гаси слоя, а като са селектирани всички, ги гаси всичките.

 241. Житомир
  1. юни 2011, 13:12 | #242

  @инж. Иван Цукев
  като селектираш всички, натискаш контрола и разселектирваш с мишката шестте които не искаш да променяш и след това натискаш „крушката“

 242. Житомир
  1. юни 2011, 13:19 | #243

  Здравейте
  Ако Ви е познат надписа PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT
  решението е запазване на файла като .dxf и след това отново като .dwg. Става по следния начин:
  Пишете DXFOUT в командния ред след което излиза прозорец и ви пита каде да запазите файла. Избирате място и save. След това отваряте запазения от преди малко проект който е с разширение .dxf и му давате save as само че този път с разширение .dwg и проблема е решен.
  Надписа излиза ако някой Ви е изпратил/създал/редактирал файл и аутокада му не е лицензен или е кракнат не както трябва.

 243. Житомир
  1. юни 2011, 13:37 | #244

  @инж. Иван Цукев
  Със същия успех може да се селектират 6-те слоя и след това с десн бутон Invert selection.

 244. 1. юни 2011, 14:56 | #245

  @Житомир
  Това с invert selection би било най-хитрото решение 🙂

 245. 2. юни 2011, 11:00 | #246

  @Житомир

  ООО, адски благодарности за споделения трик!
  Вече се чудех дали да пречертавам целия файл…

 246. 2. юни 2011, 11:05 | #247

  За надписа PRODUCED BY AN AUTODESK EDUCATIONAL PRODUCT имам предвид 😉

 247. Житомир
  2. юни 2011, 11:40 | #248

  @Ина
  Моля! Добри проекти. Ако имаш обекти по южното черноморие ……(handshake)

 248. Валентин
  6. юни 2011, 17:42 | #249

  @Любомир
  Ползвал съм тази програма и даже намерих начин да записвам dwg файловете, това става като се конвертират временните файлове с разширение $ в DWG, но след като слагах и махах програмата няколко пъти тя вече не желае да работи, защото е хвърлила някъде някакъв брояч или нещо подобно. Има ли някой идея, къде може да пуска шпионските си файлове или още по-добре – идея за друга програма на същото ниво?

 249. Вал
  6. юни 2011, 22:53 | #250

  Здравейте,
  Искам да ползвам за референтен файл от типа .pdf, bmp, или .tif / без значение кой от тях /, обект, които най-общо казано представлява кръг, намиращ се вътре в правоъгълник.На мен ми трябва само кръгът и вътрешността му. Има ли начин да се изрежат някак си четирите „триъгълника“, които остават извън кръга ?

 250. инж. Янков
  7. юни 2011, 13:50 | #251

  @Вал
  copy-> paste на модела
  начертаваш един кръг в layout, след това:
  view->viewports->object и маркираш кръга.
  На екрана се вижда ограденото от вюпорта, т.е. кръга.
  после ако трябва да правиш нещо върху него може да насложиш вюпорти или да чертаеш директно на layout.

 251. Вал
  8. юни 2011, 14:42 | #252

  @инж. Янков

  Благодаря много !

 252. Ирена
  13. юни 2011, 13:56 | #253

  Здравейте! Имам малък проблем и се надявам да можете да ми помогнете.
  Налага ми се да вкарам в AutoCAD сканиран регулационен и кадастрален план, който е на 6 платна… Как да изчистя изкривяването получено в следствие от сканирането и да привържа отделните платна максимално точно?

 253. Миркенс
  13. юни 2011, 22:32 | #254

  здравейте,
  Незнам дали това е мястото за да споделя моят проблем и ако съм сбъркала моля за извинение. Когато искам да променям даден обект първо маркирам обекта и след това му давам командата.От няколко дни не мога да работя по този начин.За да изтрия даден обект например трябва първо да напиша “erase“ да селектирам обекта, да потвърдя с ентер и тогава е изтрит.Немога и да селектирам обекта и да натисна “delete“ на клавиатурата.Ужасно ми е трудно по този начин.Надявам се да ми помогнете.

 254. 14. юни 2011, 13:37 | #255

  @Миркенс
  Във всички CAD системи има команди с предселекция и постселекция. В AUTOCAD 2012 виж Tools-> Options-> Selection-> Selection modes:
  Включи Noun/verb selection.

 255. Vili
  14. юни 2011, 13:53 | #256

  @Миркенс
  PICKFIRST променливата трябва да е 1. Тогава първо се избира обекта, после командата. При стойност на PICKFIRST = 0, първо се избира командата, после обекта

 256. Михаил
  14. юни 2011, 13:55 | #257

  Здравейте, първо да поясня – не съм професионалист в AutoCAD, но ми се налага да правя някои дребни неща. Конкретно сега трябва да надписвам чертежи на кирилица (руски) с shx шрифт, но нямам клавиатура на кирилица, нито съответно ы, э, ползвам фонетика. Как да реша проблема? Намерих един такъв шрифт, но когато надписвам ми излизат латински букви. Като дам ОК, в чертежа става на кирилица, но не намирам руските букви (напр. выкл.), а и шрифта е грозен 🙁
  Благодаря!

 257. Vili
  14. юни 2011, 13:57 | #258

  @Ирена
  Изчистване на деформациите се прави с Raster Design, като се прави мрежа от кръстове, отговарящи на мащаба на кръстове от сканирания план. Ако е в М 1:1000, разстоянието между кръстовете е 100 м. Трябва кръстовете да обхващат целия обект.

 258. 14. юни 2011, 13:59 | #259

  @Ирена
  ProgeCAD 2010 с вградения WIN TOPO е подходящия инструмент.
  За повече информация чрез Скайп.

 259. 14. юни 2011, 14:03 | #260

  @Vili
  Има и по тежка артилерия VP HybridCAD v7 и по старши.

 260. Ирена
  24. юни 2011, 15:26 | #261

  @Пламен Панов
  Мерси! : )

 261. Ирена
  24. юни 2011, 15:27 | #262

  @Vili
  Благодаря Ти! : )

 262. Олга
  28. юни 2011, 21:40 | #263

  @Михаил
  Първо трябва да настроиш стил текст. Това се прави винаги, особенно ако ползваш чужди чертежи или си вкарал нещо от чужд чертеж. Намира се в меню формат. От ляво виждаш използвани шрифтове – например Arial или standart- Променяш всички шрифтове например на симплекс – доста приличен е, правиш го текущ, примени, ок. Тогава винаги ще пишеш автоматично с този стил текст. в виндовз настройки избираш да има и традиционен български, при превключване на български избираш между фонетик и традиционен. ы – shift+q э- v wimen

 263. Олга
  28. юни 2011, 21:44 | #264

  @Олга
  Успех

 264. Житомир
  29. юни 2011, 13:15 | #265

  Здравейте
  заредих един .cui файл – библиотека на една фирма. По инструкции трябвало да се появи в реда с менютатта още едно меню което така и не се появява. Иначе библиотеката виждам че е заредена. Някой да е по-запознат с тези неща и ако може да помогне?
  Благодаря предварително на отделилите време.
  Поздрави!

 265. 30. юни 2011, 15:14 | #266

  @Житомир
  Пробвай тези неща
  1. Пусни командата ribbonclose и след това пак включи чрез ribbon
  2. Ако не стане – превключи workspaces (чрез иконката зъбно колело долу дясно)
  3. Ако и това не стане влез в cui и избери своя workspace (този на който пише current) И от дясно ще се появи „Customize Workspace“. Там в менютата трябва да се сложи отметка на новите менюта. Не е много интуитивно и е малко пипкаво, за това го слагам на последно място, но по принцип това е начина.

 266. Житомир
  30. юни 2011, 15:44 | #267

  @инж. Иван Цукев
  Здравей
  за (2) се сетих – в аутокад класик работи.
  Това с менютата още го ровя и откривам нови неща, но ми се появи един проблем с мишката. на екрана се появи линия със стрелки в ляво и дясно. Скрула вместо зум действа като зум с изместван нагори и надолу. Това се е записало в профила с който работя.
  Да имаш идея?

 267. Михаил
  30. юни 2011, 15:57 | #268

  @Олга
  Супер много ти благодаря!!! Бях тествал сума ти шрифтове по азбучен ред, но никой не искаше да пише на кирилица 🙁 а до симплекс просто не бях стигнал… шрифта е чудесен!
  Сега вече всичко е наред, като изключим чертежите, надписани с един гаден руски шрифт 🙁

 268. инж. Янков
  4. юли 2011, 08:15 | #269

  @Житомир
  Това мисля е от настройките на мишката-трябва да не е с нейните офисни функции, а да е нещо от типа беше Microsoft mouse. Защото в office режим се ползва за скролове някакви.
  а скроловете се махат от tools-options-display-display scroll bars in drawing window.

 269. olga
  4. юли 2011, 11:53 | #270

  @Михаил Михаил, сигурно не си довърши командата за всички стилове,
  трябва да настроиш стил текст за всички шрифтове в чертежа, при влизате в format – text style – виж в прозорче styles – ще има много шрифтове, използвани в чертежа, маркираш ги един по един и даваш симплекс – и после примени, тогава всичко ще бъде коректно. Това не зависи какъв е шрифт, руски , китайски или английски. Да не забравиш да настроиш наклон и широчина иначе става дразнещо. Успех

 270. Иван Георгиев
  7. юли 2011, 18:49 | #271

  Проблемът с Cad 2007 и празните плот-файлове излезе и при мен. И не се оправя от регионалните сетинги, а не ми се иска да си сменям Кад-а.Моля , някой има ли някакви спасителни идеи?? Направените ми плот-файлове не се разпознават като такива…

 271. Таньо Сотиров
  28. юли 2011, 21:29 | #272

  Здравейте,
  Имам огромното желание да се запозная с Auto CAD, но тъй като нямам кои знае какви познания за работата с тази програма ще съм много благодарен ако някои по вещ в тази област ми даде насока към каква литература да се обърна за да обогатя познанията си.
  Благодаря предварително.

 272. И.Ланджев
  5. август 2011, 01:00 | #273

  ^Моя съвет е да започнеш с видео уроцине на Lynda.Има ги по т?акерите.
  Успех.

 273. Ivan
  8. август 2011, 11:58 | #274

  Здравейте , иам следния проблем , как да продължа да чртая pline след като веднъж съм я прекъснал ? т.е. да е със същите парамтри като старата. тъй-като ми се налага да чртая на парче 🙂 и понякога са налага да я удължавам с разни чупки и.т.н.
  Благодаря предварително.

 274. инж. Янков
  9. август 2011, 14:19 | #275

  @Ivan
  Чертаете новата полилиния и после я добавяте като редактирате първата.
  втората автоматично приема параметрите, може дори да е линия(линии), дъга, крива.
  става от modify->Object->Polylinie и избор join или от контекстното меню: десен клавиш в/у първата Polyline-> join

  Успех!

 275. инж. Янков
  9. август 2011, 14:21 | #276

  Имам малко проблеми с текстовете в Аутокад

  1. При всяко влизане за редакция на текст(версия 2011) трябва да сменям латинските с БГ въпреки че компа е на БГ. Има ли начин да го направя постоянно да е на БГ. нямам флекс на конвертора на уиндоуса съм.
  2. при редакция като цъкна на текста след като е маркиран и напиша първата буква „не зацепва“ и почва да пише от втората.
  3. При работа с чужди подложки някой щрифтове напр. АриалМТ ми излизат на точки. като копна всичко на мой фаил далаверата става. ама всеки път да копирам всички обекти…

  Благодаря предварително!

  Поздрави

  Янко

 276. Елена
  9. август 2011, 15:07 | #277

  Линии или полилинии се обединяват в обща полилиния по следния начин: PE [Pedit]; M [Multiple]; Select objects: J [Join]; 0,00; Enter, Enter, Enter.

 277. Нели Ангелова
  11. август 2011, 10:13 | #278

  Здравейте, понеже последните 6 години работя основно архитектури и сега ми се налага да се „преквалифицирам“ – дали някой може да ми помогне като ми изпрати template file mechanical с настройки за лазерен принтер, защото аз май ще изхабя доста време за да си го направя. (Молбата ми може би е малко странна, но в предната фирма в която работих си бяхме направили такива file и това много облекчаваше работата на всички защото бяхме голям колектив и работихме с X-ref, а това изискваше еднакви изходни данни.)

 278. PinkFloyd
  11. август 2011, 22:00 | #279

  Наскоро се запознах с много удобната команда Select Similar, която обаче не мога да намеря в Аутокад 2007,2008 и 2009. Пробвах да я добавя чрез alias editor, но резултата е ‘unknown command’. Аз ли съм пробвал „грешните“ версии търсейки командата, или тя е само в Civil 3D(където и я ползвам)?

 279. Оля
  16. август 2011, 04:31 | #280

  Част от окръжността ми излиза извън чертожното поле и не мога я хвана. Как да го направя?

 280. filyov
  16. август 2011, 12:14 | #281

  PinkFloyd, виж тука

  http://www.cadforum.cz/cadforum_en/qaID.asp?tip=6365

  не съм се заиграл обаче как ще се държи…

 281. filyov
  16. август 2011, 12:19 | #282

  …извинявам се за flood-a, но и това е интересно…

  http://mistressofthedorkness.blogspot.com/2006/07/i-know-how-to-pick-em-selectsimilar.html

 282. Анонимен
  16. август 2011, 17:21 | #283

  @Оля
  Моля пояснете по-подробно. Нали има динамичен ZOOM със колелцето на мишката.

 283. Анонимен
  16. август 2011, 17:23 | #284

  @Оля
  Моля пояснете по-подробно. Нали има динамичен ZOOM с мишката.

 284. Вал
  16. август 2011, 20:03 | #285

  Защо, като съм на стената, винаги е отворена стр.6, а не мога да отворя някоя от предишните – например 5-та, или 4-та и т.н.

 285. Алекс Илиев
  22. август 2011, 13:24 | #286

  Таньо Сотиров :
  Здравейте,
  Имам огромното желание да се запозная с Auto CAD, но тъй като нямам кои знае какви познания за работата с тази програма ще съм много благодарен ако някои по вещ в тази област ми даде насока към каква литература да се обърна за да обогатя познанията си.
  Благодаря предварително.

  Здравей,
  Препоръчвам освен видео уроците и една много добра бг книга.
  Написана е много добре и на достъпен език,включва командите във версии от 2000-2010.С примери и подробно обяснение за всяка стъпка.
  http://i5.helikon.bg/281/4507641_b.jpg

  Успех в начинанието.

 286. 22. август 2011, 15:06 | #287

  Препоръчвам на всички да се насочат към задаване на въпроси във Фейсбук страницата на блога тук.

  „Стената“ с въпроси и отговори стана с времето огромна и трудно вече може да се използва за предварителното и предназначение. Вече има 6 страници и се губи връзката между въпрос и отговор.

  Вече планирам нов начин как да се задават въпроси и отговори, но докато се пусне препоръчвам да задавате въпроси във Фейсбук страницата на блога.

  Ето тук трябва да отидеш: Фейсбук страница на блога.

КОМЕНТИРАЙТЕ:
 1. Bisher keine Trackbacks
 

 

Този сайт използва "бисквитки". Научи повече тук.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close