„Плот файл“ срещу PDF плотиране. Кое е по-добро?

Иван Цукев

Копирните центрове ни обучиха на времето да си правим плот файлове (разширение .plt). Преди десет години това беше най-добрият начин за плотиране. Времената се промениха и това вече не е така. Има и по-добро решение, но ние си останахме верни на стария навик и все още масово се правят плот файлове.

PDF файловете станаха много популярни и се отварят вече на всеки компютър. Самият файлове формат е доста добре направен – отварят се бързо, размерът им е малък, а качеството високо.

Все пак при мен не беше лесно да мина на PDF файлове.

Какви бяха моите притеснения за PDF

Аз също бях първоначално скептичен да заменя правенето на плот файлове с PDF. Все пак този начин беше работил безотказно години на ред. Имах основно две притеснения за PDF файловете.

Първото беше качеството – дали няма да има загуба на качество. Докато плот файлът е файл с инструкции специално за съответния плотер, PDF файлът е универсален с променлива разделителна способност.

Второто притеснение беше дали ще го плотират в копирния център както трябва. При плот файлът няма какво да се сбърка – това е голямо предимство, когато изпратиш проект за плотиране на място, където често работи някое неопитно девойче, което миналата седмица за пръв път е видяла чертеж. При PDF има настройки, които са само 2-3, но много лесно чертежът може да се премащабира на 96% примерно, ако се остави някоя autofit настройка по подразбиране.

В крайна сметка до сега това се оказаха неоправдани притеснения. Качеството на PDF е перфектно (стига да ползвате AutoCAD 2010/2011 или външния драйвер Cute PDF). Все още с лек трепет изпращам PDF към копирния център по отношение на втория въпрос, но до сега, за няколко години никога вече, не са го обърквали.

Какви са предимствата на PDF пред PLOT файл

Четири проблема заковаха последните пирони в ковчега на плот файловете.

1. Все повече клиенти започнаха да искат проектите в цифров вид. Поради широката популярност на PDF, всеки го иска на PDF. Правенето на plot файл и pdf е двойна работа. След като е плотиран проекта, без допълнителна работа е готово и CD-то за клиента.
2. PDF се принтира на всеки принтер и във всеки мащаб. Дали вие за чернова или клиентът за себе си, A1 чертеж се принтира много лесно например на А3, като Adobe Reader сам се грижи са премащабирането.
3. При PDF винаги се вижда какво излиза на чертежа. Програми от сорта на ViewCompanion са платени и често показват бял лист при по-тежки чертежи. Тогава пращаме файлът към копирния център на сляпо.
4. Размерът на PDF файловете е много по-малък. Имал съм случаи, при които plot file 200MB става на 10MB PDF, без това да води до загуба на качество. Това стана благодарение на многократно подобреното PDF плотиране след AutoCAD 2010.

Заключение

За мен се оказа, че PDF е по-лесен, бърз и удобен начин да плотирам проектите си.

Какво мислите вие? Имали ли сте проблеми с PDF? Какви са вашите предпочитания?

 

 

 

Абонирай се да получаваш AutoCAD Уроци по Емейл

 

Плотиране , , ,

  1. Атанас
    | #1

    Не знам? Може би аз съм глупав, и веднъж се опитвах да вадя чертеж от PDF файл. Абсолютно нищо не можах да направя, и не стана както трябва. Може би ако се публикува информация стъпка по стъпка как се прави, това да се промени? Аз мисля, че много хора все още са много скептични относно ползването на PDF за чертежи, аз съм един от тях.

  2. ми
    | #2

    Супер! Тъкмо исках да задам въпрос по темата 🙂

  3. acad user
    | #3

    Леко ми е странно да дадете 10 хил. лв за Аутокад, а да не дадете 2-3 хил. лв за плотер.
    Иначе в българските условия, в които 90% от Аутокада е пиратски, нещата изглеждат различно.
    Ползвал съм плот файлове и наистина не съм имал проблеми с разпечатването. Пращам по мейл, когато съм готов получавам обратен мейл, отивам и си взимам готовите чертежи.
    Напоследък си плотирам чертежите сам, но ми се е случвало да пращам ПДФ на клиенти, които искат да видят чертежите, а нямат аутокад.
    Бързо, лесно и удобно.

  4. Momchil
    | #4

    Аз имам проблем с кирилицата при PDF-ите. Онзи ден се опитах да се оправя, но не успях. Интересно е че успях с Foxit Phantom, но на Adobe излизат само точки и никакъв текст. Не знам защо????? Тоест с друга програма текста беше ок, но ако хората, както знам ползват Adobe reader, какво би се случило????

  5. Мирослав Ямаков
    | #5

    Това е супер интересен въпрос…
    От изказаното, обаче не мога да кажа че PDF е „по-лек“ от PLT..до сега когато правил PDF по-голям от 2-3Мб, при отваряне в AcrobatRеader наблюдавам ичертаване на линийките в реално време , черта по черта …докато PLT ми се зарежда почти веднага.
    Но не това ми е основния проблем и може би ако има решение при PDF ще е чудесно…
    Практиката ми за листове в плотера ми е да имам листове с ширина на съществуващите ролки – 420,620,914 мм и т.н. а дължината ми е 4метра..т.е. аз си събирам листа по-ширина и въобще не ме интересува докъде стига чертежа, защото плотера има отметка „Remove Blank Area“ …това обаче го няма при PDF плотера…и не мога да си представя за всеки чертеж да си листове !!!! аааа не

  6. Йордан Христев
    | #6

    А какво бихте казали за формата на Windows *.XPS, който е доста сходен с PDF

  7. Стилиян Калчунков
    | #7

    От вече 3-4г. ползвам разпечатване във формат PDF като правя файловете с виртуалният принтер с отворен код PdfGreator и не съм имал никакви проблеми с подготвените чертежи. Вярно че след няколко години и аутодеск се сетиха да добавят такава функционалност, но все още си ползвам PdfCreator 🙂

  8. | #8

    А аз мисля, че DWF формата има предимствата и на плот файла, и на PDF-а. Много по-леко се отваря от PDF със същото съдържание. Управлението на чертежа (zoom-ване, pan-ване) е много по-удобно. Да не говорим, че може и да се управлява видимостта на слоевете. Разпечатването става по същият начин, както и с PDF-а.

    Според мен, Иван трябва да едитне статията и да добави като вариант и DWF формата. За съжаление, не е много разпространен този формат, но хората, с които работя съм ги научил да ползват Autodesk Design Revew. А този формат е създаден специално за комуникация с чертежи. Освен горе споменатите екстри, има и инструмент за мерене (макар, че един добър чертеж трябва да има коти за всичко необходимо). Има възможност да се добавят коментари, които лесно можеш да проследиш.

    И накрая да спомена за чудесните възможности на 3D DWF-а. В AutoCAD има специален експорт за това.

  9. | #9

    Както и Момчил и аз имам проблеми с някой шрифтове при направата на pdf с 2010 версия, при 2009 (на друг компютър) нямам. Също така в копирния център са ми се оплаквали от големи pdf файлове, тъй като им забивала машината когато пуснат повече за печат. Този проблем обаче го няма с plt файлове. Аз съм си свикнал с плот файлове, а и от друга страна защо AutoCAD поддържа все още плот файлове, надали само защото хората са си свикнали.
    ПП: по някаква причина пиша коментара за 3 път днес.

  10. Д. Недков
    | #10

    Здравейте. Аз също съм имал проблем с някои шрифтове при PDF плотирането, но и разбрах решението за това. След като изберете принтера, кликвате върху менюто Properties/Device and document settings. В раздела Custom properties кликвате върху бутона Custom properties, слагате отметка Capture All. Надявам се да съм помогнал на някого.

  11. | #11

    @Д.Недков,
    благодаря за решението, пробвах го работи 🙂

  12. Калин Колев
    | #12

    Аз имам проблема на колегата, който си гледа само широчината на чертежа и не гледа дължината. Това според мен е големия проблем на ПДФ-там чертежите са само с формати А0, А1 ….

  13. Momchil
    | #13

    Благодаря много 🙂

  14. DIM
    | #14

    @Д. Недков

    Благодаря на Д.Недков за решението на проблема с шрифтовете.

  15. Боряна Мишева
    | #15

    Огромни благодарности на Д. Недков за решението с шрифтовете.

  16. darkness
    | #16

    при версия 2010 след период на безпроблемно правене на pdf-и започна да ми дава съобщение „fatal error“ и дотам. и няколко от колегите ми имаха същия проблем. отделно файловете стават достатъчно големи, та с adobe reader едва се отварят. може с друга програма и да е по-лесно, не съм пробвала…
    иначе имат pdf-ите имат безспорните предимства които са изброени в статията – т. 2 и 3, но засега не ги използвам за плотиране

  17. Киро
    | #17

    Уф уф уф … PDF, DWF и пр. и пр. Преди 5-6г незнаеха какво е PDF сега пък не може да ги отучиш ! Преминаването през различни формати на файловете и програми … винаги крие РИСКОВЕ, но правено с ясна Мисъл и Идея е една стъпка нагоре. За съжаление като е стара и единствена грамофонна плоча се върти …. „Чичо Чичооо как да разпечатам !“ и се спира то там. А електронната форма на живот на Проектите се забравя!
    Така , че … Айде стига само с това Разпечатване ! По-Важното е дали и как изобщо да не разпечатваме ! А който иска на хартия да си разпечатва Сам и колкото си пъти иска и каквото си иска 🙂

  18. | #18

    Харесва ми начина ти на мислене 🙂 Но по него разбирам, че не работиш в община или някоя друга инстанция… за съжаление.

    Много време ще мине докато се отучим от хартията….

  19. Киро
    | #19

    Извън темата !
    Преди 2-3 месеца, трябваше да прегледам чертежи и отбележа ако има нещо за корекции. Единодушни бяхме, че няма смисъл да ги разпечатват „чаршафите“ на хартия. Аз казах, както си реши PDF или DWF, препоръчах да е DWF. Но Човечето си джитка с някакъв free PDF принтер … ОК мен ми е все тая. Насвятках си на чертеж по чертеж Markup-ите и му ги върнах, да си коригира в AutoCAD чертежите.Незнам колко и как се е гърчил да превключва на един 19″ монитор между програмите, а и беше изпуснал да коригира всички отбелязани от мен с Червеничко. После си мислех, имаше ли начин и какъв, да обясня на това „Дете на Природата“, че ако беше ползвал DWF , мойте Markup можеха да се появат директно във AutoCAD и само да броди и да коригира, а не да става разноглед … Аз лично не можах да измисля начин как да му го обясня, т.е. как да го накарам да ме чуе какво му казвам 🙂

  20. инж.Севгин САЛИ
    | #20

    Здравейте. Преминавам на .pdf файлове „НО“..
    Повечето ми чертежи с различни дължини, не според А0, А1 и т.н.. Когато принтирам, задавам Custop paper proprties и от там си избирам дължини (височините са стандартни според ролката) Питам, като отида в копирният център какви настройки са необходими? Защото само с CTRL+P не става работата.. докато при плот файловете само им ги давам и те си излизат чудесно..Изглежда при .pdf ръчно ще трябва да задавам всеки път размерите.. Ако някой има по-добра идея, моля да сподели
    Благодаря предварително..

  21. | #21

    Има една отметка в принт диалога на PDF-а:
    Choose paper source by PDF page size
    Като я сложиш, ако медията (ролката, листа), която е заложена в плотера позволява, чертежа се печата с оригиналния размер. Ако е по-малка медията – печата колкото е възможно най-близко до оригиналният размер. И всичко това можеш да видиш (пак в този прозорец) в превюто ти показва колко процента от оригиналния размер ще се разпечата. Ако е 100% – значи всичко е ОК.

  22. инж.Севгин САЛИ
    | #22

    @Ясен Пашов
    Благодаря за бързият и изчерпателен отговор колега Пашов.
    Имам още два въпроса 😉
    1 – Относно принтирането на .pdf файлове. Последвах съвета ти и видях това което имаш предвид. Само че, ако машината има и трите вида ролки едновременно вътре в себе си (а то е така в повечето случаи – 420,620 и 914), тя (машината), ще разберели сама, от коя ролка да печата, без аз да влизам и ръчно да задавам вид ролка? Накратко функцията – CTRL+P => Choose paper source by PDF page size води ли до правилно принтиране?

    2 – Отностно принтирането и проблемите свързани с някои шрифтове при избора на .pdf файлове – последвах съвета на колегата Д.Недков, но нещо не мога да намеря отметката която той описва??? Инсталирах два генератора на .pdf файлове (doPDF и CutePDF + системният на ZWCAD-a) и не мога да я намеря тази отметка..Виждам или избор за DPI или функции за пейзажно или портретно принтиране, избор на лист и прочие но не и отметката Capture All? Може би колегата има предвид някоя точно определа програмка?
    Благодаря предварително!

  23. | #23

    Колега Севгин,
    Аз имам плотер само с една ролка 🙂 и не знам какво би станало ако са заредени няколко вида. Ама като се замисля май няма как да са заредени няколко, ама не съм имал толкова голям плотер, така че не мога да твърдя със сигурност.
    Но съм почти убеден, че само с CTRL+P и Choose paper source by PDF page size ще отпечата както трябва. И най-добре, предлагам ти, да пробваш 🙂

    А колегата Недков според мен говори за адобският принтер (който се инсталира заедно с Adobe Profesional). Макар че току що го проверявах да видя къде е тази отметка, но и при мен я няма.
    При мен обаче открих, че True Type Text може да бъде „As Text“ или „As Graphics“, което предполагам, че върши същата работа.

  24. инж.Севгин САЛИ
    | #24

    @Ясен Пашов
    🙂 След отговора ти и аз се замислям дали наистина всичките ролки са заредени в един и същ момент?!?! Никога на съм обръщал внимание на това, какво правят момичетата в офис центъра, зад тезгяха ;), но има логика в думите ти..
    За отметката загрях и аз сам, но доста късно, благодаря все пак. Не че съм имал тоя проблем, но исках да съм в „готовност“ при нужда 😉
    При първият случай ще отскокна да принтирам и пробвам и ще споделя впечатлението си.. Всичко хубаво и още веднъж благодаря за отговорите и за възможността предоставена за това 🙂

  25. инж. Севгин САЛИ
    | #26

    Благодаря колега Недков. Явно аз нямам такова нещо (ZWCAD). Мислех, че става въпрос за функция в някой от вгражданите в последствие .pdf генератори.

  26. Георги
    | #27

    Сали, махай го тоз (ZWCAD)това е пълна простотия, бамбуков CAD. Прилича на истинския, но много неща са орязани.

  27. инж.Севгин Сали
    | #28

    @Георги
    Нямам намерение да коментирам чертожната си програма в този форум колега 😉 Аз съм строителен инженер, и всичко което ми трябва в CAD програма го има. Парите са добри. Имат поддръжка.. Някои карат S classe, накои Corsa 😉

  28. Тони
    | #29

    Здравейте!!!
    Статията за .pdf е много добра препорачвам формата.
    Аз досега съм научил поне 10-на клиента да си обръщат файловете в .pdf много е удобен и лесен за раобота нищо неможе да ти се счупи и всичко си излиза едно към едно след плотиране.
    .PDF
    :))

  29. Георги
    | #30

    Сериозно проектантско бюро би трябвало да притежава свой плотер, много по-удобно е и по-евтино, отколкото да се дават пари на копирни центрове, където обикновено няма дори къде да спреш колата, за да си вземеш поръчката.
    Но за PDF – много по-удобно е когато се налага да се праща на клиент, поне аз така процедирам за клиентите (особено от чужбина), а относно опасността да се мащабира до 96% например – това въобще не ме притеснява, кой в днешно време мери с мащабна линийка от изпечатан чертеж??

  30. | #31

    Георги,

    това е и така и не е така.

    Ние печатаме само на наш плотер, най-вече заради удобството да прегледаш хубаво нещата (на хартия винаги виждаш неща, които не се виждат на монитора) преди разпечатването на много копия.

    Но понякога ми липсва да мога да приключа работа в 18ч и да пратя всички файлове на копирен център, който цяла нощ да принтира, сгъва и реже вместо нас и на следващата сутрин да ми достави 10 готови класьора….

КОМЕНТИРАЙТЕ:
  1. Bisher keine Trackbacks

 

Този сайт използва "бисквитки". Научи повече тук.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close