Полезно при работа в екип (а и не само)Отварям стар проект, за да копирам нещо от него. При избирането на обекти променям тук там разни работи, но няма проблем тъй като не мисля да го записвам. След това си работя по текущия проект с часове и вече съм забрвил, че е отворен стария. Тръгвам си вечерта, затварям всички файлове и по навик давам „save“ на всичко. Съсъпвам си стария проект. Оппаа….

Друг случай. Отварям файл само за да гледам от него и след малко колегата казва: „Ще ми пуснеш ли файла, че трябва да правя промени“. Не е много ясно кой какво е отворил и кога е променял, когато се работи в мрежа повече от един човек.

И двата проблема имат едно много бързо и удобно решение, което се усещам, че започвам да ползвам страшно много напоследък. За това реших да го споделя с вас. Не е кой знае какъв трик, а по-скоро нещо което знаем, но не правим и бих го сложил в графата „добра практика“.

Решението е наистина просто:
1. Натискаме иконката за отваряне на файл или пускаме командата open (както нормално);
2. Избираме файла, който искаме да отворим;
3. От долния десен ъгъл вместо OPEN, натискаме триъгълничето за опции и избираме OPEN Read-only;
Полезно при работа в екип (а и не само)

Така отварям файловете, от които ще гледам или копирам, винаги с опцията read only, която не променя файла, дори да натисна save.

А какви трикове за работа в екип използвате Вие?