Частен форум „AutoCAD Тайни“

Иван Цукев

„Стената“ на блога, която беше замислена като място за въпроси отдавна вече не се побира на един екран и автоматично е разделена на 5 страници, за да не се зарежда половин час.

Чрез формата за контакт, фейсбук и коментарите в блога получавам много запитвания както от начинаещи, така и доста напреднали – от основни въпроси и принципи до сложни приложения на динамични блокове и autolisp.

Аз обичам да помагам на хората и се старая да отговарям на всички въпроси, но проблемът е, че тези въпроси се задават на много различни места и понякога се оказва, че са минали седмици, докато видя даден въпрос, а най-вероятно се е случвало и да пропусна доста.

Мислих върху идеята, за която и някои читатели на блога ме подсетиха, а именно да създам форум за AutoCAD и да има централно място за задаване на въпроси и отговори, както и обмен на ценна информация и know-how.

Целта на AutoCAD форума

Целта на този частен клуб или форум ще е:

  • Да имате директен достъп за въпроси до мен;
  • Да се съберем хора със сходни интереси;
  • Да обменяме опита си;
  • Да се учим от най-добрите и помежду си;

На този етап форумът ще бъде само основно за AutoCAD. Ще има секции за други програми, но там не мога да гарантирам, че лично аз мога да помагам и по-скоро ще разчитаме на учасници във форума.

Защо „частен“ форум?

Форумът ще бъде като членство в клуб, недостъпен за външни лица, защото искам да огранича достъпа на всички спамъри, хейтъри, тролове или както там се наричат всички тези хора в Интернет, които само обиждат другите и не допринасят с нищо ценно към дискусията или дадения проблем.

Може би не до там приятната новина е, че този клуб ще има нужда от поддръжка и съответно трябва да има такса за участието в него. На този етап съм изчислил, че таксата ще бъде 9лв/месец. От една страна сме свикнали всичко да е безплатно в Интернет, но от друга страна за две кутии цигари можем да черпим опит от най-добрите и да увеличим уменията и квалификацията си.

Заплащането ще бъде възможно само чрез дебитна/кредитна карта и Paypal. Вкарването на други методи на плащане би увеличило ненужно таксата. Ако се запишете е необходимо да имате възможност да ползвате тези начини за плащане.

Какво мислите вие по въпроса?

Форумът не е факт, а все още идея и за това задавам много важен въпрос:

Бихте ли се записали в платения клуб „AutoCAD Тайни“?

Ако искате да участвате в този клуб, запишете се по-долу. Това не ви ангажира с никакви плащания, просто проучвам дали има интерес и при достатъчно заинтересовани хора ще създам този клуб за всички нас.
Ако ви е интересно, но по-скоро не бихте плащали, моля не се записвайте.

Записване за (гласуване за създаване на) форум „AutoCAD Тайни“


 

 

 

Абонирай се да получаваш AutoCAD Уроци по Емейл

 

Новини , , ,

  1. георги
    | #1

    добра е идеята за ограничаване на достъпа, но аз незнам дали бих давал всеки месец по 9лв. Примерно готов съм еднократно да дам 20 или нещо такова. Едва ли ще посещавам всекиднвено форума, по-скоро само когато имам някакъв конкретен въпрос или ми е останало време да науча нещо ново на autocad (което се случва доста рядко).

  2. | #2

    Това, че някой си плаща, не гарантира качество на дискусиите.
    По-скоро направи кастинг или директно покани заинтересовани хора и направи форума read only за външни.
    Ако е платен рисуваш хората да очакват, да е нещо като helpdesk и ако не можеш да помогнеш ще трупаш негативи.

  3. Георги Иванов
    | #3

    Може да предложите и алтернативни начини за плащане: Например за мен удобния вариант е достъп при плащане с SMS, еднократно за часове или ден. Това е само пример. Тогава всеки би си избрал удобния и изгоден за него начин на плащане. Естествено тези, които посещават ежедневно форума ще изберат предложения от вас вариант.

  4. grigorov
    | #4

    Разбирам, че има разходи, но според с каквито и да е такси, немалко хора ще се откажат от сайта/форума или биха предпочели нещата да останат в сегашния им вид.
    Относно предпазването от всякакви спамери и подобни твари, идеята за покани е доста добра и успешна на различни места. Тогава пак се ограничава значително достъпа до форума, но всичко си има цена.

  5. | #5

    Аз смятам, че е по-удачен вариант с годишен абонамент за някаква по-разумна цена. Не всеки месец да се занимаваме да плащаме.

  6. | #6

    Благодаря на всички, които споделиха мнението си. То е много ценно, за да можем да изберем най-удачният вариант.

    Очевидно хората, които одобряват идеята просто се записват, докато тези, които имат някакви резерви коментират. Надявам се това да не създаде впечатлението, че няма заинтересовани.

    Очаквам още мнения и гледни точки по въпроса. Ако имате какво да кажете – не се колебайте да коментирате.

  7. Христо
    | #7

    За нещо от което се изкарват пари си струва да вложиш пари. Според мен трябва да се помисли за по-гъвкав и „икономичен“ начин за плащане. Аз примерно съм студент и приходите ми са ограничени и на фона на образователната ни система без самообучение и практика не става. За мен това е един вид „частен урок“, за които така или иначе ще трябва да платя накъде и на някой.

  8. Колю
    | #8

    Бих плащал около 20лв.годишна такса.Аз лично предимно разглеждам поставени въпроси и ако ме интересуват чета отговорите.

  9. И.Ланджев
    | #9

    Първо браво за идеята !

    Сега мнението ми,
    съгласен съм с колегата по-горе които предложи ,че е по-добре да се плаща веднъж годишно.
    Също подкрепям идеята ,общата част от форума да не бъде заключен за външни лица,но примерно да има специални раздели до които да се получава достъп след заплащане на таксата.

    Според мен за да бъде има успех един подобен частен форум ,ще имаш нужда от поне 1 или 2 колеги(да ги наречем „админи”),който да бъдат горе-долу с твоя опит при работа с програма Кад.Защото според мен така ще има винаги човек,който да отговаря на въпросите на клиентите.(Какво е твоето мнение ?)

    Какво мислиш ,самия форум както ти предложи , да е разделен на няколко раздела,примерно :
    Autocad с подраздели:

    Autocad
    Autocad architecture
    Auto cad Mep

    Който 3 под форума да се разделят на
    -начинаещи-
    -трикове и съвети-
    -въпроси-
    Като в момента твоя блог представлява -трикове и съвети- ,а във форума като има още 1,2 „админи” ще могат да се позанимаят примерно с предложения от мен под раздел -начинаещи-

    Имам дори идейка за първа тема в раздела -начинаещи- ,примерно с откриването на форума да се започне серия от видео уроци на тема примерно 2Д чертане ,и примерно самите видео уроци да са озаглавени -2Д изчертаване на къща- (нещо съвсем елементарно ,4 страна къща с четири стаи,) като видеата проследяват самото изчертаване на къщата,стъпка по стъпка. (за раздела autocad)

    В раздела – Autocad architecture- може да се направи същото,но вече да се разглежда 3Д чертането.И пак серия от видео уроци,в който хората да са научат как да могат да изчертаят една „ 3Д къща ” Пак нищо сложно 2 етажа,четири страни ,вътре с по 3 / 4 стаи .

    А за Мер примерно може да се разгледа примерно изчертаване на една –ВиК инсталация на един апартамент в план и аксонометрия.

    Като целта на въпросните видеа ,е хората да се запознаят с основните инструменти ползвани за изчертаване на различни обекти ,и последователността при компютърното изчертаване.

    (и ако се получат добри видео уроци, може да се пуснат двд-та ,смятам ,че подобни двд-та биха били доста търсени и добра алтернатива на книгите налични в България,първо защото във видеата ще се работи на сравнително нови версии на кад 2010/1/2 и 2 защото ще са първите видео уроци на тема Кад на български(поправете ме ако бъркам но ,освен видета в блога ,други видео уроци на български език на тема Кад няма ). )

    Като голяма картинка е ,че по-този начин ,при всички случай който се запише във форума ,бил той начинаещ или напредна ще има полза от форума и ще популяризира форума.

    Това е от мен,ще следя развитието на нещата, а сега лично аз се записвам за частния форум .

    Поздрави,И.Ланджев.

  10. | #10

    Твърдо не, ще си чета по блога ако продължи да се публикува, ако не пак ще си превеждам от немски/чешки блогове….
    Ако ви е за таксата за самия форумен скрипт – има хиляди безплатни. Ако е до хостинг – не мисля, че ще е чак толкова огромен, че да има нужда от пари за подръжка на vpn сървър.
    Иначе хубава идея да е затворено общество и с покани евентуално на принципа на руските тракери.

  11. | #11

    @И.Ланджев

    Коментарът май е по-дълъг от публикацията 🙂 Благодаря за времето, което сте отделили, за тези добри предложения. Всъщност в момента събирам всички предложения и идеи, които достигат до мен по различни канали – тук, емейл, фейсбук и накрая ще използваме най-добрите.

    Така че пак приканвам тези, които имат мнение и идеи да ги споделят тук – така взимам всичко в предвид.

  12. инж.Севгин САЛИ
    | #12

    Колега Цукев 🙂 Не знам дали ще мога с прости думи да опиша колко много оценявам труда, който хвърляш тук. Да, има чужди форуми. Да, има много безплатни източници. Но колко са хората в БГ стараещи се да работят, да печеля пари и да помагат на другите? Аз лично уважава труда Ти.
    От друга страна, настина сме свикнали всичко да е безплатно в Интернет – къде поради икономическата ситуация вече 20г., къде поради възпитание (или неговата тотална липса). Краткият бум в сектора от преди няколко години и финансовите потоци едва ли биха променили възгледите на повечето ни..
    Лично аз бих си плащал за помощ и консултации. Но с връзването на това за месечен абонамент, нещата стават сложни. Обикновено имаме нужда от кратка помощ, но „на момента“, т.е. веднага. Ти ще бъдеш ли на разположение всеки ден примерно по 8-10 ч. за отговори? Както се каза и по -горе ще стане helpdesk, макар и това да не е целта.
    Мисля, че разумен годишен абонамент от около 50лв са най-доброто решение. Най-добро в смисъл на идеята, че от това не се печели толкова, колкото се помага..

  13. | #13

    Нека още веднъж поясня, че блогът няма да става платен и информацията в него ще си е достъпна безплатно, както и си продължавам да публикувам в него.

    Може би аз не съм се изказал правилно, защото няколко човека са останали с впечатление, че искам да направя достъпа до информацията в блога платена. Това не е така. Исках това да стане съвсем ясно 🙂

  14. „@Kalachev.
    | #14

    принципно одобрявам идеята за затворено общество , но не така както я обсъждате , или така поне аз мисял . Защото за мен този блог е много ценен (аз съм студент) , но научих за него напълно слуайно … и смятам че не съм единственият . Според мен (без да знам дали е възможно) е добре да се въведе регистрация , за коментиране и/или въпроси , по този начин ще се отсеят повечето натрапници или незаинтересовани, а за плащането …. някои са готови да си плащат за да бъдат чути, но пьк мойе да се въведе примерно услуга БЪРЗ ОТГОВОР на съответната цена разбира се ….

КОМЕНТИРАЙТЕ:
  1. Bisher keine Trackbacks

 

Този сайт използва "бисквитки". Научи повече тук.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close