DWF – Най-подценяваната опция в AutoCAD?

Иван Цукев

Малко хора знаят, че когато подготвяме чертеж в AutoCAD можем да направим DWF, а не PDF или плот файл. Още по-малко хора го ползват. Всъщност DWF е в пъти по-добър от PDF и плот файл взети заедно. Аз го ползвам и съм много доволен.

Защо тогава е толкова непопулярен? Нека да разнищим малко темата. Ще се радвам, ако и вие вземете участие, чрез коментарите под публикацията.

Какво е DWF файл?

DWF е файлов формат създаден от Autodesk, чрез който лесно се разглежда, проверява или плотира даден чертеж. Ползва се компресия и самите файлове са доста компактни като размери. Поддържат се множество чертежи, т.е. един DWF файл обикновено съдържа всички чертежи от един проект. Основната цел е лесен обмен на данни между отделните участници в процеса на проектиране включително нетехнически лица като възложители и копирни центрове.

Създаване и разглеждане на DWF

Файлът се създава по същият начин както се създава PDF и плот файл – чрез избиране на „принтер“, който в случая се казва „DWF ePlot“. Той е част от AutoCAD и не трябва да се инсталира нищо допълнително.

За разглеждане на DWF обаче се инсталира програмата „Design Review“, която идва заедно с всеки AutoCAD и Revit и е доста вероятно дори да я имате инсталирана. Тази малка програма е безплатна и всъщност разкрива потенциала на DWF файловете. Тук идва основната разлика между PDF и DWF. При PDF чертежите вече са в някакъв мащаб и когато липсва оразмерителна линия меренето на дължини е ужасно. При DWF се знае мащаба и има инструменти за мерене на дължини, като същевременно и чертежът си остава форматиран в лист готов за плотиране.

Чрез тази програмка може да се мерят още площи, да се добавят коментари, стрелки, текстове, да се маркират и подчертават определени участъци от чертежа – въобще всичко, което е необходимо ако си пращате коментари напред-назад по чертежа с някой.

Друго предимство, което на мен лично много ми харесва е лесното плотиране и опцията един чертеж автоматично да се раздели на колкото трябва А4 или А3. Това е особено полезно, когато чертежът се праща на инвеститори, които в офиса си честно имат най-много един А4 принтер.

Предимствата на DWF

Нека обобщим предимствата на DWF файловете:

  • Лесно обсъждане на проектите с нетехнически лица, които нямат AutoCAD;
  • Не е необходим лиценз за AutoCAD за работни места, на които не се чертае, а само разглежда, проверява или плотира;
  • Ако в офиса си имате главен инженер/архитект или КТК, който не чертае, а само преглежда си спестявате един лиценз;
  • Могат да се мерят дължини и площи;
  • Лесно плотиране;
  • При 3D DWF можете да си правите сами разрези където поискате – много е удобно!

Недостатъците на DWF

След като е толкова „супер“, защо никой не го ползва? 🙂

Изглежда програмата Design Review, въпреки всичките изброени по-горе възможности и предимства е и  най-големият недостатък на DWF. Хората не обичат да си инсталирате „още една програма“ и като чуят това бягат. Изпращаш им DWF и обясняваш всичките „екстри“, които получават, а те ти казват „не може ли все пак един PDF“?

Най-вероятно поради това, Аутодеск се опитаха да наложат формата DWFx, който се създава аналогично, но може да се отваря в броузър от типа на Internet Explorer. Всико изглежда много хитро, но от Microsoft за наблъскали разни ограничения и съобщения от типа – това е „ActiveX приложение, не го товаряй, защото сигурността ти е нарушена“. Изглежда удобно, но и това не виждам да се ползва много.

Вие ползвате ли DWF или се отказахте от него? Защо? За какви цели го ползвате? Знаете ли за полезни възможности, които не съм описал?

 

 

 

Абонирай се да получаваш AutoCAD Уроци по Емейл

 

Плотиране , , , ,

  1. kandidat-injener
    | #1

    Аз използвам само DWF формат за плот и съм доста доволен :)))))

  2. | #2

    @kandidat-injener
    Само за лично ползване или го пращаш и към копирен център?

  3. milen
    | #3

    Обиккновенно копирните центрове са свикнали с програмката която отваря плот файловете.

  4. | #4

    Аз не съм пробвал този формат, но преди се пробвах да инсталирам Design Review. Идеята изглеждаше добра (нямаш AutoCAD, а можеш да разглеждаш dwg-та безплатно), но самото инсталиране и намиране на подходящата версия беше някакъв ужас. Програма е доста тежка за слаби компютри, преди това трябва да е инсталирано еди си какво и т.н. Общо взето за програма за ползване от нетехнически се изисква доста повече от next-next-next.
    Може би затова и не се използва толкова Design Review.
    Иначе функциите на DWF изглеждат интересни и ще ги поразучя.

  5. инж. Севгин САЛИ
    | #5

    Лично аз (както и повечето колеги предполагам) съм използвал plot файлове. Напоследък все по често използваме .pdf файла. За DWF само съм чувал, но никога не съм пробвал. Всичко е въпрос на навици, но както се и каза по-горе има значение как работят и в копирните центрове – сядай да обясняваш нещо ново 😉 и те се стряскат още от началото. Не знам за столицата, но ние (извън нея) наблягаме на plot. Или още по трудното – на място от model и на място със настройки..

  6. Никола Стамболиев
    | #6

    Набързо направих сравнение на трите типа файлове – DWG, PDF и DWF.
    Един и същи чертеж в трите формата.
    Какво направих: направих едни и същи корекции на върху трите файла.
    Какво се получи:

    Преди корекциите След корекциите
    DWG 1336 KB 1345 KB
    PDF 77KB 107 KB
    DWF 181KB 188 KB

    Коментар:
    ПРЕДИМСТВА:
    DWG – лесно се нанасят корекции и забележки, вземат се точни размери.
    Това е оригиналният файл.
    PDF – файл с малък обем (преди корекциите), корекциите се нанасят лесно.
    DWF – безплатен лиценз, малка програма, лесна инсталация,
    вземат се точни размери, лесно се нанасят корекции и забележки.

    НЕДОСТАТЪЦИ:
    DWG – платен лиценз, файл с голям обем.
    PDF – платен лиценз, файл с голям обем след корекциите, размерите се
    вземат с приблизителна точност.
    DWF – преди корекциите – файл с по – голям обем от този на PDF,
    още една програма.

  7. | #7

    @Никола Стамболиев

    Много полезно сравнение.

  8. Киро
    | #8

    М’даа вероятната причина за малката популярност е , че DWF формата е наи-вече подръка на Autodesk протребителите, като извадим и … накраят не остава малко или почти никой. Отделно самите Autodesk малко бяха навирали в 9-та глуха достъпа до създаване на DWF/3DDWF.
    Идеята за DWFx е съвместимост с Microsoft XPS Viewer или там което върви почти вероятно с Windows от Vista насам … демек мое и без Design Review. ActiveX ориентацията дава възможност за „интегриране“ към приложения подържащи такива и например като тъй попорялният Macromedia/Adobe Flash да се появява Прозорче с нещо си там в него, включително автоматично сваляне от сървърите на Autodesk добавката и инсталиране (точно като Flash и подобни).
    Autodesk разработват и DWF Writer, което се инсталира като виртуален принтер и може да се печата от дето се вика всяко Приложение в Windows. Мисля , че има/ше и 3D Capture (и Adobe имат за 3DPDF) с което се прихваща 3D информацията от OpenGL приложенията и си правиш 3DDWF.
    К’во К’во друго! Аха …
    Има различни версии на DWF и с времето ги подобряват, така че да се гледа какъв виртуален принтер или начин се ползва за създаване на DWF.
    DWF се ползва например в Autodesk Quantity Takeoff за наистина бързо и точно отчитане на проектните количества. DWF (както вече PDF) може да се добавят както вмъкнати изображения в AutoCAD и да се ползват като „подложка“ за нещо.
    Според мен добре е да се правят пробни сравнения между различни формати, но трябва да се внимава и да се обявяват и какви настройки за направени за резолюция и дали има вградена допълнителна информация във файла, например ШРИФТОВЕ един Arial Unicode MS си е 20MB!
    И за бога, има си също безплатен DWG Viewer от Autodesk (DWG TrueView) с него според мен с 99% вярност трябва да може да се гледат и разпечатват DWG файлове, може да се окаже и че ако има и инсталирани съответните Object Enabler всичко да е „розово“.
    Ето един линк със сравнителни таблици _http://usa.autodesk.com/support/viewers/
    P.S. Мисля , че от 2011 версия Autodesk претендират, че правят по-добри PDF файлове на чертежи от Adobe 🙂

  9. | #9

    @Киро
    Наистина си навлязъл на вътре в темата с DWF.

    Колкото до PDF, от 2010 версия са многократно подобрени. Файловете са 4-5 пъти по-малки, създаването им е много лесно. Всеки, който трябва да прави PDF и няма 2010 се измъчва.

  10. Nikolay
    | #10

    PDF-а за мен е най-удобен – по следните причини :
    – всеки има ПДФ-четец, безплатен ;
    – всеки разбира ПДФ – като разглеждане и работа с него ;
    – файловете са малки, могат да се компресират допълнително / естествено качеството пада, но за просто разглеждане от Инвеститора няма проблеми/
    – ПДФ-а може да се разпознае от аутокад – има програми, платени, но има и безплатни или такива с гратисни 20 разпознавания, например.
    – комбинираш си целия проект – обяснителни записки, изчисления, таблици, спецификации, чертежи и прочие в 1 /един/ файл, което е лесно за архива, а също така и не бъркаш версиите / не знам за вас, но аз имам няколко последователни версии за един проект, за сигурност/

  11. Цонков
    | #11

    на 2006 има такъв принтер „DWF ePlot“ ???

  12. georgi
    | #12

    Аз също не съм ползвал DWF, нямам и интерес да го ползвам :-).Адски много ме дразни инсталирането на куп софтуери за отваряне на специфични файлове. Още повече когато почнат тия програми да ми се стартирват с windows-а. Който не разбира от autocad вероятно и в DWF да му пратите чертежа пак няма да може да си прави 3д сечения, да проверява площи и размери. А който разбира ще се дразни, че уж има цифров вариант на файла а не може да ги използва пълноценно. Освен това до колкото си спомням Design Center-a също не беше никак малък като размер, нито лек за системата.
    За мен лично PDF-a е супер удобен. Може да си го отвориш и на телефона дори.

КОМЕНТИРАЙТЕ:
  1. Bisher keine Trackbacks

 

Този сайт използва "бисквитки". Научи повече тук.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close