AutoCAD за iPhone. Какво може и какво не може?

Иван Цукев

От доста време съм качил AutoCAD на моя iPhone и все си мисля да пиша за него. Предполагам основната причина е това, че все още не го ползвам активно и за разлика от почти всички други статии, не мога да дам „съвет от практиката“. Все пак реших да ви споделя първите си впечатления, защото мобилните технологии навлизат с пълна сила в ежедневието ни. Та кой би си помислил само преди две години, че ще можем да разглеждаме съвсем пълноценно чертежи на телефона си?

Сега може да изглежда странно, но съм убеден, че след време ще се разхождаме по обектите масово с таблети вместо хартиени чертежи и хората няма да гледат единиците,  които се опитват да ползват по-модерни технологии като извънземени.

 

Кратката предистория на AutoCAD за iPhone и iPad.

Още през февруари 2010 споделих как според мен бъдещето на чертането е в web базираните програми и написах статия за проекта под кодово име Project Butterfly на Autodesk. В края наминалата година този проект бе преименуван на AutoCAD WS. Септември месец анонсирах приложението AutoCAD за iPhone, което също се нарича AutoCAD WS и е свързано с web базираната версия.

 

Какво може и какво не може AutoCAD WS за iPhone?

Е май по-добре да кажа какво може, а всичко останало го приемете, че не го може 🙂 Ето операциите, които може:

  • Да отваря AutoCAD файлове;
  • Файловете се синхронизират между вашия компютър, AutoCAD WS, който можете да отворите от всеки компютър и телефона;
  • Може да се чертаят основни геометрични фигури като полилинии, кръг, правоъгълник и да се създава текст;
  • Може да се мерят дължини;
  • Има командите move, scale, rotate, erase и copy;
  • Може да се преглеждат layout-и (от последната версия, която излезна наскоро)
  • Чертежите от телефона могат да се изпращат по емейл от самия телефон;

Трябва да добавя и това, че приложението е безплатно.

Ето няколко погледа как изглежда приложението за iPhone:

 

Какво приложение може да се намери?

Очевидно няма да постигнем върховна производителност на чертане на телефона, но не и това е целта на мобилните технологии. Приложението е да вземем навсякъде със себе си чертежите и да ги имаме под ръка, когато ни се наложи. Качването на чертежи на телефона е екстремно лесно. Качват се чертежите в AutoCAD WS или за още по-бързо се инсталира един plugin за AutoCAD, който активира ново меню в интерфейса.

Поглед как изглежда допълнителното меню, което помага за синхронизацията между iPhone, Web и вашия компютър:

Едно примерно приложение би било това: непланирано отивате на обект и ви се налага да потвърдите даден размер, който е изпуснат на чертежа. Отваряте телефона и го измервате с командата measure. Можете да си вземете бележки и да очертаете промени чрез облачета и пояснителни текстове (например за екзекутивите). Промените автоматично се синхронизират с компютрите в офиса и колегите ви веднага могат да работят по тях. Пак от телефона с един клик се изпраща чертежа и по емейл на други свързани с проекта лица. Това естествено е само един пример…

А вие за какво бихте го използвали? Виждате ли други приложения на този тип програми?

 

 

 

Абонирай се да получаваш AutoCAD Уроци по Емейл

 

CAD Manager , , , ,

  1. И.Ланджев
    | #1

    Това ,би било много полезно!
    Лично аз се чудя дали има подобно приложение за Андроид телефони(който се очертават да станат масови) или Wm плотформа.
    Както Вие казахте „не планирано отивате на обект“ в подобна ситуаия телефона би бил много полезен,но замо заради едан/две подобни ституации да се дава по 1200лв+ за телефона на Ейпъл ?
    Като по мой наблюдения ,телефона на Ейпъл не може да се мери с телефони като HTC HD2,Galaxy S и др подобни с едногигахерцови процесори 4″ екрани.(и всичко това базирано върху Андроид)

  2. ми
    | #2

    @И.Ланджев
    Не съм го пробвала, но виж AndCAD за Android-а.
    *AndCAD is a full 2D CAD application for Android. Create and edit drawings directly on your mobile device. You can now take CAD anywhere you need to go!
    И после да споделиш дали става, че обмислям покупка на таблет с Android 🙂

  3. ми
    | #3

    @ми
    Другото за което съм чувала е ShortCAD за WM.

  4. | #4

    А бе пробвах я тази велика измищльотина на Аутодеск.моетомнение е че да речем PowerCAD зa WM изглежда по/малко ефектен,но върши значително повече работа, Яазък, че май несе поддържа вече. Иначе Autocad WS e приложение, написано в стила на двете компании- много ефекти красоти, и съвсем малка, да не кажа нулева реална полза.

  5. | #5

    @И.Ланджев
    Съгласен съм, че AutoCAD WS не може да оправдае покупката на скъп телефон.

    Колкото до това дали iPhone може или не може да се мери с HTC, Galaxy S или други телефони, може да е въпрос на предпочитания, но тези приказки обикновено идват от хора, които не са имали никога iPhone.

  6. | #6

    @kirovk
    То всъщност какво искаме от едно такова приложение? Едва ли ще чертаем скоро на телефона си.. опази боже 🙂

    Реално ни трябва да можем лесно да отворим чертеж и лесно да го разглеждаме и да вадим информация от него. Тези неща ги може.

  7. | #7

    инж. Цукев, уверявам те че eдин Iphone беше достатъчно дълго време в джоба ми, за да се уверя, че е най безполезното устройство, което съм виждал. Iphone e типична рожба на възхода на Епъл – чисто маркетингов продукт, предназначен да докаже високата си цена най-вече с ефектността си, но не и с ефективността си. А що се отнася до недоносчето на Аутодеск за Iphone и то се оказва написано в този дух. Какво искам аз от приложение от този род ли? Ами да искам и ми се налага при заснемане да чертая на телефона си. Разбира се целта е да нахвърля набързо някаква скица от заснемането, но по добре в електронен вид, че иначе може и да забравя да нанеса някой важен размер. Между другото в PowerCAD има една голяма гъзария, която аз лично несъм ползвал, но вероятно би била полезна на много колеги – блутуут връзка с лазерна рулетка Лайка Дисто, вследствие на което някои размери се четат от рулетката директно, а не се въвеждат на ръка. При заснемане на голямогабаритна сграда или съоръжение, уважаващия себе си инженер би се разхоцдал със лазерна рулетка, а не с обикновена. Така че изискванията ми към подобен продукт се покриват доста пълно от PowerCAD. Все пак имам и алтернатива, не знам дали знаеш под WM що годе сносно и поносимо върви емулация на Win3.1, под управлението на която прекрасно върви AutoCAD12 for Win3.1, което си е направо лукс, в сравнение с останалите алтернативи, и която емулация Епъл посмъртно няма да допусне поради маркетинговата си стратегия. MS DOS емулаторът им отдавна биде изхвърлен с гръм и трясък от Аппсторе-то с нравоучителни препоръки към авторите му да следват по праволинейно маркетинговата политика на Епъл,ако искат приложенията им да намират място в Аппсторе

  8. | #8

    …напълно съм съгласен с частта, че скоро таблета ще стане като рулетката – носиш си го с тебе на обекта.
    Правил съм го с по-малки устройства – Qtek 9100, а после Asus EEE 7-ца и си се вършеше чудесна работа. Единственото, което мога да изтъкна като недостатък е пряко следствие от основното им предимство – размера понякога възпрепятства работата:
    > на по-малък екран по трудно се виждат нещата, трябва да зуумваш постоянно, а тъчпада не подържа „Middle button press“;
    > за писането се налага да свикнеш с 3 до 4 режима в които да ползваш всеки бутон от хардуерната клавиатура, или че софтуерната клавиатура ти заема половината екран;
    > тежките условия при които се ползва устройството и по-големия риск от щета също са известен фактор…

    НО несъмнено една малка машинка в колата или канцеларията, особено в съчетание с безплатен интернет е безценен инструмент на обекта, а както стават все по-евтини инвестицията определено си заслужава.

    …само да има обекти, на които да ги ползваме, че ….

  9. | #9

    Да подчертая някои моменти от коментара ти – изказваш суперлативи за
    QTEK 9100 (това май беше 3 инчов смартфон със WM6.0)Аssus EEE 7 – това не беше ли с WinXP-Tablett Edition. Ако е така, и аз изказах и им изказвам суперлативи .И двете устройства си заслужават инвестицията. Въпреки че таблета ми се вижда голям за да го повлека на обект,ама телефон така или иначе съм длъжен да нося, що тогава да не е смартфон с 3 инча дисплей (в моя случай е QTEK 9000, големичък е за телефон, но пък може да се рисува на него, що годе сносно, да не говорим че в него има сложена 16ГБ карта памет, на която успешно се събират поне половината от необходимите ми справочници и законодателни актове във вид на PDF). По тази линия си заслужава инвестицията във смартфон със touch screen и Windows Mobile 6,ама за инвестиция в Iphone по подобни причини ми се вижда с изключително съмнителна ефективност.

  10. filyov
    | #10

    ..за Iphoe-то сме на едно мнение – един път да го изпуснеш – честити ти 1000 лева разходи – само малоценно, малотрайно, та ако се счупи да не те е яд…

  11. Момчил
    | #11

    @И.Ланджев
    От вчера вече има AutoCad WS за Android.

  12. | #12

    Все ми се струва, че за Андроид доста по добро решение би било инсталация на MS-DOS емулация, съответно на Windows 3.1 и там вече Autocad R12.0 for Win 3.1. Познавайки функционалността на Autocad WS по лесно бих преглътнал проблемите със свалянето на версиите до R12.0,отколкото липсата на съответната функционалност в Autocad WS. При мен на WM6.0-> QTEK9000 тая комбинация си работи сносно, предполагам че и на Андроида трябва да работи не зле. Някой пробвал ли я е и има ли впечатления от работата и? Съвсем между другото поради маркетинговата политика на Епъл такова нещо посмъртно не може да се случи на IPHONE

  13. | #13

    @Kirovk
    Все пак зависи от целта, за която се ползва. Едва ли някой ще чертае на мобилния си телефон или таблет, за да се нуждае от всички функционалности на AutoCAD.
    По-скоро идеята е да може да се отвори файл в движение и да се разгледа, отколкото да може да се създава нещо на ново… В този смисъл AutoCAD WS може да свърши някаква работа и не е за пренебрегване. Това би било по-трудно с AutoCAD R12 под дос според мен…

  14. | #14

    AutoCAD WS за Android наистина излезна.

    Който има андроид устройство може да го свали от тук:
    http://autocadws.com/mobile/android

  15. | #15

    Ами определено в това виждам аз целта – заснемайки на обект, да нанасям резултатите от заснемането директно в CAD , т.е да чертая. Поради това че се намирам на обект, бих преглътнал неудобствата от чертане на 3 инчов екран и чертане на Autocad R12. По отношение на разглеждането бих предпочел да разглеждам документацията във формат PDF (особено на андроид), надявайки се Адобе да си дооправят PDF Viewers за Андроид така че в тях да могат да се заснемат размери, както във версиите за РС

КОМЕНТИРАЙТЕ:
  1. Bisher keine Trackbacks

 

Този сайт използва "бисквитки". Научи повече тук.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close