По-бързо и по-евтино с AutoCAD работна станция под Linux!

Иван Цукев

Искате да си спестите лицензите за Windows, Office, антивирусна програма и други от сорта на Photoshop, като компютърът ви да работи по-бързо и по-стабилно? Има начин!

Преди да започна, бих искал да направим уговорката да не се плашете от думата „Linux“! Ако някой Ви е казал, че трябва да сте системен администратор или програмист с поне 5 години стаж, за да си пуснете прилично работещ Linux, това вече отдавна не е така! Беше така.

Възможно ли е?

Няма начин да не сте забелязали вълненията коло Linux дистрибуциите. Те стават все по-добри и user friendly. Когато обаче знаете, че няма AutoCAD за Linux, а Вие работите с него, най-вероятно подминавате тази информация някакси автоматично.

Бързам да споделя нещо което научих съвсем скоро. AutoCAD може да бъде пуснат под Linux! Да, на теория има начини за пускане на Windows програми под Linux, но никой не го беше правил на практика или поне нямаше информация за това. С удоволствие прочетох тази статия как една фирма е минала изцяло на Linux и работят на AutoCAD.

Ентусиаст даже си е записал видео, за да демонстрира го демонстрира:

Тъй като AutoDesk не поддържат официално Linux, няма гаранция че всички версии на програмата ще работят, но това не означава, че и те не го ползват. На AU 2008 дори демонстрираха как Аутокад въври на Mac OS X.

 

Autocad на Мак

"Yes a Mac. AutoCAD Team Members Randy, Bud, Misha, Doug, and Ravi showing how to run AutoCAD on the Mac using VMWare." Between the lines

Какви приложения ни трябват за еднa AutoCAD работна станция под Linux?

Единствения лиценз, който трябва имате е този на AutoCAD. Всичко останало може да бъдат безплатни алтернативи. Вече има много сериозни програми за Линукс, в повечето случаи имат дори повече възможности от тези под Windows, а от горе на всичкото са безплатни. Те имат и версии за Windows, така че можете да ги тествате преди да преминете на тях. Тук говорим за CAD станция, така че се предполага че 90% от времето Вие е работа с AutoCAD, а допълните програми ви трябват инцидентно.

  • Open Office е доста добра безплатна алтернатива на MS Office.
  • В Интернет можете да сърфирате с Firefox.
  • Алтернативата на Outlook e Thunderbird, но аз препоръчвам да минете на уеб базирана поща от типа на Gmail или Yahoo.
  • Антивирусна програма въобще не ви трябва!
  • Ако ползвате Photoshop, алтернативата е Gimp
  • Ако не можете без чат програми, ги има всичките от ICQ до Skype.

Има алтернативи дори и на AutoCAD под Линукс, но тук навлизате в дълбоки води и не бих ви посъветвал да ги ползвате освен ако не знаете какво правите.Ако ползвате други програми, просто потърсете в Google дали имат версия за Linux или съответно алтернативна програма.

Аз използвам използвам по принцип Debian и Red Hat, но в момента много популярна е Ubuntu, която спечели наградата за user friendly linux дистрибуция. Ако тръгнете да правите нещо, задължително първо си архивирайте всички данни.

И така, бихте ли пробвали да направите своята AutoCAD работна станция под Linux?

 

 

 

Абонирай се да получаваш AutoCAD Уроци по Емейл

 

CAD Manager , , ,

  1. Mimosh
    | #1

    Сега, много хубаво че си изнамерил тази статия, обаче има едно голямо НО.

    Тази статия е за Аутокад 14 (версията преди 2000) това ще рече повече от 10 години. От тогава има версии 2000, 2002, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009

    Съответно от Аутодеск са се погрижили да се „наложи“ да минеш на по-голяма версия.
    До скоро работих на версия 2000, но версиите след 2007 има проблем, когато записва във формат 2000, като отвориш файла не можеш да правиш Copy/Paste/Cut – хитро нали.

    За това минималната ви версия към момента трябва да е 2004 – която съответно (до преди 3мес, септ. 2008) не вървеше с Wine

  2. | #2

    @Mimosh

    Радвам се, че публикацията е събудила интерес и виждам, че имаш опит с AutoCAD под Linux.

    Въпреки че статията е актуална, наистина архитектурното бюро работи с много стара версия на AutoCAD. Въобще не препроръчвам да се работи с версия по-ниска от 2005, но това зависи и от това каква е съответната задача, която трябва да се реши с AutoCAD.

    Според моята информация по високите версии на AutoCAD също работят. Дори в коментарите към публикуваното видео може да се види потвърждение от хора, които са пуснали AutoCAD 2005 и 2008. Тук има малко screenshots за AutoCAD 2004. Естествено, не може да се даде гаранция, че инсталацията ще мине абсолютно безпроблемно. Както съм написал в публикцията, някои версии може да имат проблеми.

  3. a
    | #3

    Преди време се занимавах доста обширно с темата CAD под линукс. Видях и прочетох за въпросните колеги от ЮАР. Работата е там, че под wine не може да се подкара новия софт, т.е. нещо различно от аутокад 14. Така се изппари и първоначалният ми ентусиазъм. Твърде много библиотеки, които липсват, а ако сте виждали аутокад 2009, ще видите че това нещо никога няма да тръгне през wine. Съветвам те да прочетеш на сайта на wine, опита сподел от други хора. Имало е опити, но те са били безуспешни, изключвам аутокад 14 и архикад 8.0
    QCAD е доста добра алтернатива, има безплатен вариант, както и много по развит платен, който струва само 50 ерво. Това беше най-доброто, което намерих. Работи на принципа на аутокад/microstation нещо средно, но върши работа. Може да се разменят файлове в dxf формат. Така, че може да се чертае безпроблемно под линукс – без съкпи патенти за МС,офис,CAD,графика.

  4. George
    | #4

    Идеята да се спестят пари от лиценза за Уиндоуз е смешна и непрофесионална! Работя с последните версии на АутоКАД и Аутодеск Инвентор Про и твърдя, че те посмъртно не могат да се инсталират на Линукс, да не говорим, че за да работи нормално Инвентор, задължително се изискват MS SQL Server 2005 и MS Office. Е, а сега къде е икономията? Та цената на лиценза за Уиндоуз е смешна сума в сравнение с тази на АутоКАД и МС Офис! Икономисахте 80-100$, за да си създадете купчина проблеми! Да не говорим, че ако отидете в офиса на дилър на Аутодеск, те няма как да ви продадат стара версия! Това е забранено от Аутодеск! Ще си платите задължително за АутоКАД 2009 (след 1 месец – за 2010) и вместо него ще ползвате АутоКАД 14 (който върви под WINE), щото не ви се дават още 100$ за лиценза на Уиндоуз, така ли? Смешно и непрофесионално!

  5. | #5

    @George

    Целта на статията е да споредели опита на архитектурно бюро, внедрило успешно AutoCAD под Линукс (предполагам сте прочели PDF линка).

    В зависимост от конкретната ситуация и нуджи, това явно може да се окаже добро решение. Във вашия конкретен случай, това очевидно не е добро решение.

    Има и друг повод да се търсят нестандартни решения. Microsoft не са любимци на всички (меко казано). Има достатъчно голям брой хора, които не искат да ползват Windows, но им се налага да ползват AutoCAD.

    Коментираме алтернативи, а всеки избира своя собствен път…

    Благодаря ви за мнението.

  6. pmidas
    | #6

    Тази идея много ми допадна преди време и доста се занимавах с подкарването на AutoCAD под linux. Лично аз стигнах до 2004 с много мъка и оправяне на проблеми. Бих казал че това начинание е за маниаци, но в никакъв случай не е за сериозна производствена среда.
    Само едно вмъкване. Не е забранено да се купи стара версия на AutoCAD просто няма смисъл. Идеята е че старата версия е на същата цена както новата, а и може към момента да се вземе само 1 версия назад. Има и възможност да се ползва и до 3 версии назад но това е свързано с допълнителни разходи за годишен абонамент.
    Всъщност е хубаво това да остане само в ,,експериментателен“ стадий, понеже инсталирането върху Linux води до нарушаване на няколко лицензни споразумения (Microsoft и Autodesk). А ако сме дали пари за лиценз на AutoCAD е безмислено да нарушаваме лиценза.

  7. | #7

    @pmidas

    Полезно включване и ценна информация!

  8. pokad
    | #8

    http://appdb.winehq.org/objectManager.php?sClass=application&iId=86
    на този адрес е описано кои версии на autocad тръгват или не под WINE (програма под Linux позволяваща емулирането на windows-ки приложения).

  9. | #9

    @pokad

    Както се вижда от тестовете, 2008 тръгва, но 2009 и 2010 никой от тествалите на този сайт не е успял до сега.

  10. | #10

    Аз съм пускал Land Desktop 2004 под Ubuntu (може да е било и freebsd !). Не съм го ползвал, исках само да проверя дали ще тръгне и доколкото си спомням нямаше никакво проблеми. Пуснах го през wine със стандартни настройки. За досовските програми (все още се ползват доста) има DosBOX за линукс и freebsd.
    Ако човек ползва много РАБОТНИ станции в офис лесно достъпен за проврки си струва да мине на линукс системи.

  11. | #11

    @georgi

    Ок, още едно мнение в графата, че този тип софтуер под линукс не е мит.

  12. Athanatos
    | #12

    Всъщност аз съм подкарвал Аутокад 2004 под Убунту, но на практика пак под Виндовс – с инсталиране на виртуален компютър. Работи. Работата е там, че иска МНОГО мощен компютър и МНОГО рам-памет.
    Смислено е, за хора, които ползват пиратски версии на Аутокада. Виртуалният компютър се запуска доста трудно, а се изтрива доста лесно 🙂 (ако ме разбирате какво искам да кажа).
    Иначе, няма никакъв смисъл да се пуска законен Аутокад под Линукс, както са написали и по-горе.
    А QCAD се развива доста добре, и скоро ще стане пълноценен заместител на Аутокада, за ужас на Аутодеск.

  13. Athanatos
    | #13

    Сега се сетих, че имам скрийншот. Оказва се, че съм пускал не Аутокад 2004, а 2006.
    Ето и скрийншота: http://www.bgphoto.net/photos/21031/o633701650092904366.jpg

  14. gin
    | #14

    Не че не харесвам линукс и не съм правил какви ли не експерименти с него ,ама аутокад под него ,е все едно с трабант да теглиш волга или мерцедес s класа и да се чудиш защо „тия 200 км в час изглеждат все недостижими“.То и protel тръгва под wine още от далечната 2000 година ,ама как върви е друга тема.Въпроса е дали ще работим с него или само ще се хвалим.Иначе LINUX за интернет ,за сървър ,за рутер ,а даже и за мултимедия е доста по-добър от Windows.Още не ми вярват някои ,че на пентиум на 100 мегахерца под Linux(разбира се „DEBIAN“)вървят нормално филми avi или asf без да накъсват.

  15. Lasho
    | #15

    Здрасти на всички!
    С Linux съм от дете, защото баща ми беше UNIX маниак и само това имахме в къщи. Познавам тази операционна система много добре. Windows някак си го пропуснах през годините.
    DWG файлове, в момента вървят на доста продукти в най-различни фази на разработка. Аutocad версиите няма да тръгнат добре без виртуална машина, защото, след закупуването на Autodesk от Microsoft, сиреч след 14 версия, те се погрижиха да не става за друга платформа. Така например, не се ползува OpenGL, както във всички други CAD. За Linux има разработка на DirectX библиотеки, но пускане на Autocad там, ще си отане само самоцел някаква.
    Въпросът е другаде и това е, че Autocad, Invemtor и пр. Майкрософтско, според мен, освен като илюминация в лъскав интерфейс, не се развиват добре. Бъгави са, тромави са и т.н. и сигурно са върха за някой, дето работи само с тези продукти, но определено много-о-о изостават от конкурентите си. Е, иначе пък са евтини. Гледах по китайски сайтове с какво се работи там (американците в тази страна не гледат много за авторското право, стига огромните им инвестиции да носят доходи, нищо че страната е тоталитарна и комунистическа, докато в нашата демокрация никой не инвестира, да не са луди). Ми над 70% са с Pro/Engineer (влюбен съм в него), после e Catia. За Про-то има най-добрата езикова подръжка и огромно количество достъпни учебни материали. Китайците си отгледаха поколение прекрасно подготвени млади инженери, икономиката им започна да клони към качеството и когато нещата там се нормализират и те отанат единствената ИНДУСТРИАЛНА страна, то точно тези CAD продукти ще започнат вече да се купуват и то масово. За мен разликата в създаването на сложна форма в Pro/Engineer и Invemtor е просто несъизмерима.
    Та по въпроса за Linux. Ако някой иска да твори точно DWG, то чудесна алтернатива е Varicad, имам вювера им под Linux. Безплатен е. Иначе отварят се и под Про-то. За Linux има и версиите на UGX 4-6 на Simens, която също се развива добре. При мен в момента уча на Linux машина и имам интеграция на Pro/Engineer Wildfire3.0, Ansys 12 и MathLab. Добро пиене още и кво да иска повече човек от живота? Windchill на PTC може да се качва и на Linux машина, най-добре с два Oracle сървъра, така че освен „управление жизнения цикъл на изделието“ имате и възможност за работа в хетерогенна CAD мрежа с интерфейси даже и към Invemtor.

  16. | #16

    @Lasho
    Тук наистина ме изненада. Не бях разбрал, че Microsoft са купили AutoDesk. Или аз съм много дезинформиран или ти си в грешка 🙂

    Иначе благодаря за изчерпателната информация, която си написал.

  17. Lasho
    | #17

    Много се извинявам и си признавам, че не съм се интересувал по въпроса със собствеността, само съм чувал, че M-ft имат сериозно капиталово участие след R14, както и в управлението и това им позволява известна колаборация (Кръстосани патенти, защита на авторско право и т.н. даже по отношение на DWG, мисля си че самото му отваряне ще да е нарушение. Ма то е нарушение и печата на ttf шрифтовете, предоставени на M-ft от Ейпъл, там нищо не е споменато за използуване от краен потребител). Същата работа е и акцията по зарибяване по AICTE с безплатно предоставен софтуер. Пък може и да греша.

КОМЕНТИРАЙТЕ:
  1. Bisher keine Trackbacks

 

Този сайт използва "бисквитки". Научи повече тук.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close