AutoCAD или REVIT?

Иван Цукев

Получих запитване по емейл какво препоръчвам: AutoCAD или REVIT?

Въпросът е кратък, но доста комплексен и вероятно вълнува много хора. Трябва ли да минавам към REVIT?

Няма да се спускам в подробности какво е AutoCAD, писал съм огромно количество публикации в този блог за AutoCAD. Споделих и моите мисли за строително информационния модел (BIM), който е основата на REVIT.

 

Какво мисля аз по въпроса?
REVIT категорично е бъдещето. Строително информационният модел предлага възможности, които пазарът ще започне да налага. Не става въпрос, коя програма ни е удобна на нас, а каква информация ще трябва да предаваме като продукт. Ще дойде моментът, когато строителите, инвеститорите и общините ще изискват BIM. Въпросът е кога, а не дали.

Превилното решение зависи от два въпроса: какво е нивото ви на подготовка с AutoCAD в момента и каква специалност сте?

Ако сега тепърва ще учим програма?
Ако сега абсолютно начинаещ и тепърва ще се учи програма, логично е да се започне с REVIT. Недостатъкът е, че програмата е по-трудна, има по-малко материали за обучение и по-малко курсове, но в дългосрочен план инвестицията ще си струва.

Решението зависи и от това какв аспециалност сте?
Ако сте архитект, наистина нямате никакво оправдание да не работите на REVIT. Revit Architecture е най-добре развит, а архитектите са първите, които трябва да наложат BIM и да започнат да дават BIM „подложки“ на специалностите.

Конструкторите имат условия да преминат към REVIT, но с не малко проблеми. Трябва повече новаторско мислене и приемане на концепцията, че чертежите им няма да изглеждат по начина по който са изглеждали до сега. Тук всъщност много не седи въпроса „AutoCAD или REVIT“. Принципът е, че моделирането се извършва в REVIT, а армировките се чертаят в AutoCAD (напр. Structural Detailing или ArmCAD) и се импортират в REVIT.

А Какво за ВиК, ОВК и ЕЛ?
ВиК инженерите по-добре да изчакат. Поне моите наблюдения показват, че REVIT за ВиК е голяма мъка. Ще се радвам ако някой от вас ме обори и потвърди, че работи ВиК на REVIT и това му върши повече работа.
За ОВК е доста по-добре развит, има вградени модули за анализ. ОВК да работи на REVIT е голямо облекчение за архитектите и конструкторите, било то само заради съглауването на оборудването и въздуховодите, които минават през шайби и заемат много място. ОВК инженерите би трябвало да направят усилията поне на едно проучване дали REVIT им върши работа.

За ЕЛ за съжаление нямам конкретни наблюдения и опит. Ако сте го пробвали, ползвайте коментарите подолу да споделите опита си.

В крайна сметка, всички ще минем на REVIT или алтернативен BIM софтуер в един момент. REVIT е нов продукт и инструментите за някои специалности все още се разработват. Можем да оставим и преминаването за по-късно. В този случай, ще е трудно да се навакса и да се догонят тези, които са преминали преди години. Да преминем сега на REVIT е по-трудно, но в дългосрочен план по-доброто решение.

Вие какво избрахте? AutoCAD или REVIT? Или нещо друго?

 

 

 

Абонирай се да получаваш AutoCAD Уроци по Емейл

 

CAD Manager, Без категория , ,

  1. | #1

    Ако работиш сам или в затворен екип може и да стане. Работиш ли в работен екип, координацията може да стане прекалено сложна.

  2. Nikolai Petkov
    | #2

    Какво се получава…..
    Понеже все още уча в университета, а и Ревит все още ми се струва трудна програма, за да залагам това, което искам, но може би и по-лесно, за да се науча – правя си подложката 2D в AutoCAD и си я импортвам в Ревит, за да си направя 3D модела и да проверя за несъответствия и грешки при вертикалното планиране. Но при Revit има и един проблем, с който не успявам досега да се справя – котирането и оформянето на чертежите е просто ужасно все още.
    Докато в работата все още се работи изцяло и само на AutoCAD поради причините, които си посочил по-горе и поради това, че в България общините и службите не са приветливи, за подобен вид чертежи, а другите специалностите просто не могат да си свършат като хората работата, когато експортнеш в 2D чертежа, за да им го дадеш. И другата неспособност на Revit все още са грешките, които допуска като трябва да се направи по-сложен и детайлен разрез.
    Така че въвеждането му скоро на практика ще се забави не малко във времето, но ако от сега се почне по-малко да се работи на него ще е добре. Познавам и конструктори, които за малки обекти го използват доста добре, но след като са дали и пари на програмисти да им оправят настройките да са по БДС/Еврокод…

  3. | #3

    @Момчил
    Силата на Ревит наистина е в екип, който изцяло работи на Revit

  4. | #4

    @Nikolai Petkov

    Точно за малки обекти едва ли си заслужава Revit… Трудно ще се избие инвестицията основно от време за обучени, от няколко хиляди евро за софтуер и нов хардруер с малки обекти.

  5. Иван Цукев
    | #5

    Ето и някои от коментарите във Facebook:

    facebook comments

  6. Nikolai Petkov
    | #6

    @Иван Цукев
    Ще се избие едва след доста време, но въпроса е в изискванията в общините към самия материал като чертежи, които трябва да се предаде. Докато се усъвършенстват функциите му точно това ще представлява обучението в една фирма, за да може после да не се преминава шоково/ударно към даден нов софтуер.

  7. Алекс Илиев
    | #7

    Здравейте,
    Първо искам да поздравя автора на блога за интересните теми и изчерпателната информация в тях.
    Искам да споделя свойте впечатления от Autodesk Revit MEP 2010/2011.
    Тъй като работя във фирма/проектиране,производство и изграждане на H.V.A.C.системи и инсталации/ чийто възложители са предимно фирми от западна Европа,преди около година и на мен самия ми се наложи да започна да се обучавам в създаването на BIM/което означава,че трябваше да се закупи програмата,да се намери ръководство за обучение и прочие/В момента в София има поне една фирма която извършва обучение за работа с Revit MEP,но има изискване да познавате работата с Revit Architecture.Така,че аз започнах по трудния начин,първо закупих работна станция за CAD/CAM приложения/AutoCAD MEP 2010/2011 може и да „върви“ на PC,но за Revit просто е мъчение/,след това закупих Revit MEP 2010/в момента вече съм с 2011/на скромната цена от 4100€ и като малко дете на нова година се „заредих“ пред монитора.Няма да описвам колко безсънни нощи съм изкарал над Revit MEP.Добре,че накрая се свързах с колеги от едно проектантско бюро в Индия,в интерес на истината те се занимават от няколко години конкретно в ползването на Revit и изготвянето на BIM.Благодарение на тях/и търпението на съпругата ми/бих казал,че сега нивото ни на работа е на едно по-високо ниво/.И преди с AutoCAD MEP работех основно в 3D реда по изискване на клиентите,но сега вече е съвсем друго усещането,особено когато получим добри отзиви за работата си.В заключение бих си позволил да посъветвам всички онези които работят с CAD/CAM приложения:Бъдещето наистина е в програми като Revit/просто това е водещата програма благодарение на някои сливания извършени от Autodesk/за пример възложители от USA държат към цялата документация да има включени BIM.Наистина не е лесно,още повече имаики предвид какви усилия сте положили за усъвършенстване на работата с AutoCAD,налага се и закопуването на работна станция/хубавото е,че има доста втора употреба/ремаркетирани/на много добра цена и с гаранция от водещи производители/аз самия работя на Fujitsu Siemens Celsius M450 E6600 Quadro FX/,друг е проблема със закупуването на самата програма,за съжаление на повечето от нас когато се изправите пред шефа си и му заявите,че за да бъдете конкурентни и високо производителни е необходимо да отдели около 5000€ за софтуер и хардуер той ще Ви изгледа най-малкото като човек загубил разсъдака си.
    Желая на всички Вас успех.

  8. Студент
    | #8

    Съжалявам, че възкресявам толкова стара тема, но мисля че може да се добави и още нещо: сравнение между Аутокад, Архикад и Ревит. Поводът е най-вече политиката на обучение на архитектите в нашите университети и конкретно УАСГ. Аутокад в момента се започва да се изучава от 2 курс, реално се разрешава да се прилага в 3, а за BIM софтуер-има избираем предмет в 4 курс и допълнителни платени курсове. За приучаване към координация между отделните специалности не може да говорим, даже съществува обратната тенденция към отчуждение. Координирането обаче е ужасно необходимо, включително и на ниво програма за екипна работа. За пример мога да взема Аутокад 2013, Ревит Architecture 2012, АrchiCAD 15 (не твърдя, че познавам и 50% от пълните им възможности);
    Аутокад 2013=класиката. Най-използвана в момента, предимстава са безпроблемната координация с останалите и възможността за прецизно изработване на детайли. На университетско ниво няма изгледи за промяна. Недостатък-като студент по архитектура мога да кажа, че при нужда от визуализации, програмата е НЕподходяща, дори в 3Д, от гледна точка на употребеното време за създаване. Плюс отново е възможността за прецезиране.
    Архикад 15-за момента може би е водеща сред БИМ програмите по отношение на брой използващи я, както и софтуерни възможности. Недостатъци: производител: Grafisoft, съответно и по-слаба координация с Аутодеск продуктите; липсват намаления при закупуване на пакетити (напр Ревит и Аутокад), трудности при общуване с другите специалности-те не я използват.
    Ревит 2012-много добра интеграция с Аутокад, 3Д макс. За момента има някои проблеми в сравнение с Архикад, вероятно в следващи версии ще се изчистят. По-лесна координация с другите специалности, макар че отново липсваща на университетско ниво. Неприложима е за ВиК в момента.
    Общ проблем на Архикад и Ревит са…родните бюрократи, които не си падат по подбни чертежи.
    Като бъдещ архитект мога да кажа, че в близките 5 години Аутокад ще си остане водещата. Ревит/Архикад е бъдещето, но САМО при условие, че целият колектив работи на тази програма-невъзможно в скоро време.
    Извод-за краткосрочен план. аутокад е по-добрият избор, но за по-голям период-Архикад/Ревит.
    Мечта:по-ранно изучаване на CAD и BIM в университета. 🙂

  9. | #9

    @Алекс

    благодаря за подробния коментар, наистина полезно мнение.

    И аз се надявам мечтата ти да се сбъдне.

    Колкото до внедряването на BIM, моментното положение на пазара затрудни това доста, иначе можеше да очакваме по-бързи резултати.

  10. Александър Илиев
    | #10

    @Студент
    Привет на всички.
    Изобщо не съжалявай,че „възкресяваш“тази тема,1во защото не е стара и 2ро защото тепърва ще става все по-актуална.
    За моя радост имах удоволствието да участвам в реконструкцията на УАСГ -София през миналата година.Чувствата ми са смесени,за радост защото освен изпълнението на дограмата и окачените фасади успях да намеря в една от книжарниците Ви Ръководство за работа с Revit ,огорчението ми дойде от етаж 5-ти в блок А или както всички посетили или обучаващи се в УАСГ знаят,че става въпрос за етажа с „компютърните зали“. Пиша в кавички ,защото се удивих от „праисторическото ниво“ на хардуер и софтуер.Разбирам,че е свързано с големи инвестиции,но как е възможно да се работи на Win XP и версии на AutoCAD близки до епохата на хелиографа и чертожната дъска.Та в УАСГ се обучават бъдещи високо квалифицирани кадри,нямам нищо против историята/и аз пазя някъде в бюрото си рапидографи и с умиление си спомням часовете по машинно чертане/,но живеем в 21-ви век и говорим за квалификации и високи технологии.Да всичко казано до тук по темата е актуално/за съжаление/относно общините и „лелките“ които още са на ниво-скица на ръка или хелиографско копие.Но закостенялостта в самите преподаватели и техническата база трябва да се променят.Хубаво е ,че бяха изградени два панорамни външни асансьора за да се облекчи достъпа и на трудно подвижни лица,но да се „хвърлят“ на вятъра близо 4 000 000 лева за „козметика“по фасадите,а в същото време работилниците и лабораториите да са „застинали“ в 50-те години на миналия век.Просто нямам думи.Да имате нужда и от нова дограма и щори/макар старата на „Хук“ да превъзхожда в доста отношения новата „турска“ алуминиева дограма/,но първо и преди всичко имате нужда от тотална смяна и модернизация на хардуер и софтуер,а според мен и на преподаватели.
    Желая на всички много творчески успехи във всяко начинание и по-скорошно прилагане на новите технологии и програмни продукти и у нас.Добри сме в работата си/познавам достатъчно кадърни и амбицирани колеги от повечето специалности/,но полагаме къртовски /неоправдан/труд и лични средства за да постигаме резултати на средно ниво.
    Искам за пореден път да благодаря и на Г-н Цукев за водените от него рубрики и за цялостната работа и помощ която оказва на всички при това безкористно,отделяйки от собственото си време и ресурси.При това във времена трудни за всички и в държава където важи с пълна сила правилото:…“Занаят се краде или се плаща за него“…аз защо да помагам като мен никой не ме е учил…и прочие…

КОМЕНТИРАЙТЕ:
  1. Bisher keine Trackbacks

 

Този сайт използва "бисквитки". Научи повече тук.

The cookie settings on this website are set to "allow cookies" to give you the best browsing experience possible. If you continue to use this website without changing your cookie settings or you click "Accept" below then you are consenting to this.

Close